Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 19 milioane de lei acordate de Uniunea Europeană pentru echipamente și investiții la spitalul județean | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Peste 19 milioane de lei acordate de Uniunea Europeană pentru echipamente și investiții la spitalul județean
Peste 19 milioane de lei acordate de Uniunea Europeană pentru echipamente și investiții la spitalul județean

Peste 19 milioane de lei acordate de Uniunea Europeană pentru echipamente și investiții la spitalul județean

Finanțarea europeană câștigată în baza unui proiect comun al spitalului și al Consiliului Județean Harghita acoperă parțial cheltuielile efectuate și pe cele viitoare pentru echipamente de protecție, precum și dotarea unității medicale cu aparatură performantă

Bugetul total al proiectului este de 19.345.872 de lei, din care suma eligibilă reprezintă 19.281.472 de lei, a precizat conducerea spitalului în cadrul unei conferințe de presă.

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc a arătat că, deși pandemia COVID-19 a ajuns mai târziu în Harghita, dând răgaz spitalului județean să se pregătească, iar sprijinul generos acordat instituției medicale de persoanele fizice și juridice din județ s-a dovedit un ajutor prețios, achiziționarea materialelor de protecție a fost și este o „povară” greu de suportat.

„Proiectul câștigat ne va ajuta să suportăm mai ușor această povară, ne ajută în confruntarea cu pandemia, să trecem peste multe alte greutăți și să ne pregătim pentru cele ce vor urma. Iar aparatura necesară, pe care o vom achiziționa cu sprijinul finanțării acordată prin acest proiect, va fi un real câștig în beneficiul pacienților noștri atât în prezent, cât și în viitor”, a explicat managerul SJU. 

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a remarcat importanța colaborării în situații de criză și a evidențiat oportunitățile acesteia.

„Problemele ne dau forță să le rezolvăm și asta s-a văzut anul trecut, când nu ne cunoșteam inamicul invizibil, nu știam cum se comportă și cum trebuia «întâmpinat». Am reușit împreună cu echipa de la spitalul județean, atât cu specialiștii care lucrează în prima linie, cât și cu conducerea spitalului și cred că astfel ne-am întărit reciproc încrederea, prin reușite comune. De aceea am insistat să depunem împreună acest proiect pentru finanțare europeană, pentru că trebuie să ne pregătim și de alte valuri (ale pandemiei – n.a.), pentru alte situații. Și echipamentele pe care le vom procura prin acest proiect european ne vor întări capacitatea ca (viitoare – n.a.) clinică de urgență”, a arătat Borboly.

La rândul său, László Botond, directorul economic al Spitalului Județean de Urgență, a vorbit despre greutățile pe care le-a întâmpinat instituția medicală în perioada de început a pandemiei și despre necesitatea consolidării capacității de gestionare a situațiilor de criză.

„În această perioadă, greul a fost dus de spital, de cei care ne-au fost alături – persoane fizice și juridice – și firește de Consiliul Județean Harghita. În perioada de urgență am cheltuit peste 2,5 milioane de lei pentru achiziționarea echipamentelor de protecție. (…) A urmat starea de alertă, care a necesitat alte cheltuieli, care ne-au consumat excedentul bugetar de opt milioane de lei de care dispuneam la sfârșitul anului 2019. În aceste condiții, ne bucurăm că am câștigat acest proiect european, această finanțare”, a precizat directorul economic al SJU.

Potrivit legislației în vigoare, prin intermediul proiectului cu finanțare europeană câștigat de spitalul județean va putea recupera suma de 435.018 lei din totalul cheltuielilor efectuate anul trecut în perioada de urgență pentru achiziționarea echipamentelor necesare.

Alte 10.912.937 de lei pot fi folosite pentru acoperirea cheltuielilor generate de asigurarea echipamentelor de protecție și a dezinfectanților cumpărați în perioada mai-decembrie 2020, respectiv pentru achiziționarea necesarului până la sfârșitul anului în curs.

O sumă de 7,8 milioane de lei din proiect este prevăzută pentru cumpărarea de aparatură medicală performantă, care va intra în dotarea spitalului județean. Potrivit materialelor puse la dispoziția presei, se vor achiziționa: un robot autonom de dezinfecție în valoare de 379.000 lei, un aparat Real Time PCR (164.000 de lei), iar pentru sprijinirea procesului de testare se va procura un secvențiator de genom și o stație de pipetare automată.

În cadrul proiectului vor mai fi cumpărate prin achiziție un ecocardiograf în valoare de 1,17 milioane de lei și opt paturi medicale ATI (144.000 lei), zece aparate de ventilație în valoarea totală de 1,035 de milioane de lei și zece monitoare de funcții vitale (770.000 lei).

„Majoritatea pacienților care ajung la Terapie Intensivă sunt cu insuficiență respiratorie severă și necesită suport ventilator. Aparatele existente sunt la fel de suprasolicitate ca și personalul medical. Vom mai primi monitoare de funcții vitale, esențiale în supravegherea pacienților internați la Terapie Intensivă; astfel, vom avea posibilitatea să observăm aspecte importante în evoluția stării de sănătate a pacienților, pe care le putem trata înainte ca starea acestora să devină foarte gravă. La ATI, pacienții sunt imobilizați, trebuie îngrijiți la pat și noile paturi de Terapie Intensivă ne vor fi de mare ajutor”, a menționat șeful Secției de Anestezie – Terapie Intensivă, medicul specialist Bartha István.

De asemenea, vor fi cumpărate cinci aparate de hemodializă, în valoare de 355.000 lei și stațiile de apă portabile aparținătoare în valoare de 90.000 lei fiecare.

„Eu mă ocup de supleerea funcției renale a pacienților cu insuficiență renală. Cele cinci aparate care vor fi achiziționate acoperă un necesar major, de care am avut mare nevoie și mă bucur foarte mult că s-a optat pentru achiziționarea acestora în acest proiect. Aceste stații de hemodializă vor veni cu stații de apă mobile, permițându-mi să mă deplasez la patul bolnavului, pentru a-i efectua hemodializa, dacă circumstanțele îmi permit. Este un salt uriaș față de condițiile în care lucrăm acum, pe două aparate”, a afirmat dr. Ilyés Andrea, medic specialist nefrolog.

***

Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc și Consiliul Județean Harghita au depus împreună proiectul „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare prin investiții necesare consolidării capacității de reacție la criza de sănătate publică, cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc”.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare din fonduri ale Uniunii Europene, de către Ministerul Fondurilor Europene și se desfășoară în perioada 01februarie 2020 – 31 decembrie 2021.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.