Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 100 de însemne tricolore, cusute în șezătoare, pentru jandarmii în misiune în Afganistan | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 100 de însemne tricolore, cusute în șezătoare, pentru jandarmii în misiune în Afganistan
Peste 100 de însemne tricolore, cusute în șezătoare, pentru jandarmii în misiune în Afganistan

Peste 100 de însemne tricolore, cusute în șezătoare, pentru jandarmii în misiune în Afganistan

Col. Cîmpanu Ionuț-Gabriel, adjunctul șefului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, de astăzi șeful contingentului de jandarmi detașat în Afganistan, a preluat micile daruri, pe care le va împărți camarazilor săi. „Sunt o bucățică din țara și din identitatea noastră, pe care le vom purta permanent; ne vor da putere să mergem mai departe, speranțe pentru ziua de mâine și pentru cea în care ne vom întoarce acasă”.  

Cele peste 100 de însemne tricolore au fost cusute în timp record de membrele Grupului „Șezătoare la Miercurea Ciuc”, anunțate miercuri de plecarea precipitată și iminentă a colonelului Cîmpanu, aflat, acum, în avionul care-l poartă către teatrul de operații din Asia centrală. El le va oferi, la rândul său, militarilor care participă la misiunea „NATO RSM Afganistan – misiuni de consiliere în beneficiul Colegiului de Stat Major al Poliţiei Naţionale Afgane”.

„Cu mare drag și bucurie iau cu mine aceste simboluri, care reprezintă, într-adevăr, nu doar cele trei culori de pe steagul nostru, ci mult mai mult, înseamnă  acasă, ceea ce simți pentru cei de-acasă. Iei cu tine dorul, iei cu tine bucuriile, amintirile și, bineînțeles, speranța de a te întoarce sănătos, lângă familie, colegi, în general lângă cei dragi”, a declarat ofițerul.

Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Harghita, colonelul Dan Iamandi, cel care a pus la cale „acțiunea de suflet”, în „complicitate” cu membrele grupului „Șezătoare la Miercurea Ciuc”, a dezvăluit că plecarea adjunctului său îi stârnește sentimente contradictorii. „Un ochi plânge și unul râde. Râde, fiindcă mă bucur pentru el și mă mândresc cu colegul meu, de care România va fi mândră. Dar, în același timp, un ochi îmi plânge, pentru că îmi pleacă, pentru  un timp, un om de nădejde din unitate”, a mărturisit șeful IJJ Harghita.

Acțiunea de joi este o continuare a proiectului „România 100 – respect Armatei Române”, început în 2018 de Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog (ASCA) Harghita, în parteneriat cu Grupul „Şezătoare la Miercurea Ciuc” şi dedicat Centenarului Marii Uniri. În cadrul proiectului sunt oferite militarilor care urmează să plece în diferite misiuni în teatrele de operații ale lumii, însemne cusute în culorile tricolorului românesc, care să le aline dorul de casă și de persoanele dragi, rămase în țară.

„Am dorit ca dl. Cîmpanu să ia cu dânsul, în Afganistan, aceste însemne, ca pe o mică parte din ceea ce este acasă. Noi le-am cusut cu drag și le oferim din inima României”, celor care au fost detașați în misiuni internaționale, a precizat coordonatoarea grupului „Șezătoare la Miercurea Ciuc”, Alexandra Țifrea. Potrivit acesteia, însemnele tricolore le vor fi „scut” purtătorilor, asemeni cămășii tradiționale, cusută de femei „cu semnul crucii”, punând în ea „dragostea, dorul și rugăciunea mamelor, soțiilor, fiicelor care rămâneau acasă”, pe care militarii români obișnuiau să o poarte pe sub tunică la vreme de război.

Adreana Teslovan, președinta ASCA Harghita, militar în rezervă, este pe deplin încredințată că micile însemne tricolore îi vor ostoi colonelului Cîmpanu dorul de casă și de familie. Și nu numai lui, ci și camarazilor săi.

„Cu siguranță dorul față de cei dragi, față de țară și față de tot și-l va astâmpăra în momentul în care va vedea aceste trei culori. Eu sunt miliar în rezervă, am și eu trăirile acestea, fiindcă am depus și eu un jurământ cândva, demult, dar sunt convinsă că oricare dintre militari, în momentul în care vede tricolorul și însemnele României, este mândru, indiferent în ce zonă a lumii s-ar afla”, a arătat Adreana Teslovan.

Colonel Cîmpanu Ionuț-Gabriel a împlinit, la sfârșitul lunii ianuarie, 43 de ani. Originar din Bacău, și-a început cariera de militar la vârsta de 14 ani, când a fost admis la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. A urmat, apoi, cursurile Academiei Trupelor de Uscat „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, fiind licențiat în „Știință militară”, iar după absolvirea acesteia a urmat mai multe cursuri de specializare, inclusiv cursuri ce aveau să-l pregătească pentru misiuni internaționale. În 1998 era deja ofițer, iar în 1999 a ajuns în Miercurea Ciuc, la Batalionul 24 Vânători de Munte, în prima funcție, de comandant de pluton. Col. Cîmpanu Ionuț-Gabriel și-a mai desfășurat activitatea în servicii  de specialitate ale Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Ministerului Afacerilor Interne și, începând din 1 iulie 2016, ocupă funcția de adjunct al inspectorului șef al IJJ Harghita.

Misiunea internațională pe care o începe în Afganistan este a treia, după cea de menţinere a păcii ALTHEA, în Bosnia, în 2007 și EULEX KOSOVO (European Union Rule of Law Mission in Kosovo), misiunea UE de sprijinire a supremației legii în această provincie. Spune că „va fi cea mai grea” din cele îndeplinite cu succes până acum, Afganistanul fiind „o zonă foarte periculoasă, la ora actuală una dintre cele mai periculoase de pe glob, alături de câteva teatre din Africa”.

„Am acceptat această misiune ca pe o provocare. Am știut că pot și am vrut să-mi demonstrez mie acest lucru și plec convins că totul va fi în regulă. Bunul Dumnezeu, alături de gândurile bune și aceste simboluri, mă vor apăra și mă vor ajuta să mă întorc acasă cu bine – și asta a fost una dintre condiții înainte de a pleca – neapărat, aici, la Miercurea Ciuc, pentru că mai am în minte și alte proiecte, pe care sunt sigur că le voi duce la bun sfârșit”, a conchis colonelul Cîmpanu Ionuț-Gabriel, comandant de pluton în Afganistan în următoarele cel puțin șase luni, începând de astăzi.

România a devenit după 1989, şi mai ales în ultimii ani, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, un stat cu participare însemnată la misiuni internaţionale. Această participare este consonantă cu eforturile constante şi abordările tradiţionale de politică externă românească, care au în centru preocuparea şi acţiunea concertată a comunităţii internaţionale în vederea asigurării securităţii, stabilităţii şi păcii, prevenirii conflictelor, soluţionării lor prin mijloace paşnice şi reconstrucţiei post-conflict.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.