Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Persoane cu dizabilităţi, nemulţumite de proiectul de buget pe anul 2019, au protestat în faţa Prefecturii | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Persoane cu dizabilităţi, nemulţumite de proiectul de buget pe anul 2019, au protestat în faţa Prefecturii
Persoane cu dizabilităţi, nemulţumite de proiectul de buget pe anul 2019, au protestat în faţa Prefecturii

Persoane cu dizabilităţi, nemulţumite de proiectul de buget pe anul 2019, au protestat în faţa Prefecturii

Aproximativ 40 de persoane din Harghita: copii cu sindrom Down şi părinţi ai acestora, adulţi cu diferite dizabilităţi – nevăzători sau persoane ţintuite în scaune rulante – precum şi însoţitori ai acestora – au solidarizat, vineri, cu miile de persoane din ţară care au protestat faţă de proiectul bugetului pe anul 2019

Vineri, la ora 10:00, în faţa Prefecturii Harghita şi-au manifestat dezaprobarea că, potrivit proiectului de buget al actualului Guvern, indemnizaţiile care li se cuvin şi cheltuielile cu asistenţa socială nu mai sunt alocate de la nivel central, ci au fost trecute în totalitate la bugetele autorităţilor locale. Cu siguranţă ar fi fost mai mulţi dornici să-şi strige supărarea, ne-au spus protestatarii prezenţi, însă cele minus 12 grade Celsius de afară le-ar fi cauzat sănătăţii precare.

„Am aflat cu durere că anul acesta, în bugetul propus pentru aprobare, categoria asistenţă socială a primit buget zero lei. E prima oară în istoria democrată a României, după Revoluţie, când statul face economie tocmai pe spinarea persoanelor celor mai dezavantajate – persoanele cu dizabilităţi”, a declarat Miklós Erzsike de la Asociaţia Happy Down din Miercurea Ciuc.

Nemulţumirile protestatarilor sunt generate şi de faptul că nu au fost alocate fonduri în proiectul de buget aferent cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele de adulţi cu dizabilităţi.

„Prin asistenţă socială înţelegem şi căminele de bătrâni aflate sub tutela statului, casele, orfelinatele, deci copiii orfani. Guvernul a pasat această responsabilitate autorităţilor locale. Avem un cămin de bătrâni în comuna Frumoasa, care acoperă toată zona Ciucului; spuneţi-mi mie, comuna Frumoasa va putea suporta cheltuielile din venitul propriu pentru acest cămin? Ce vom face? Vom desfiinţa căminul de bătrâni din cauză că nu vor fi finanţări? Sau, eventual, scuzaţi-mi cinismul, îi criogenăm? Îi ţinem până primim bani şi apoi îi dezgheţăm şi îi ajutăm în continuare”, a declarat, contrariată, Miklós Erzsike.

Protestatarii au amintit că primăriile plătesc şi asistenţii personali ai copiilor şi ai persoanelor cu dizabilităţi încadrate în gradul I de handicap, or, în noile condiţii, „nici aceia nu vor mai avea din ce să trăiască”.

„Din păcate, Guvernul care a făcut proiectul de buget a omis în totalitate acel sector social care se ocupă cu persoanele cu dizabilităţi. Însoţitorii şi acele persoane care îngrijesc copiii cu dizabilităţi s-ar putea să piardă în totalitate banii şi salariile pe care ar trebui să le primească de la primării. (…) Primăriile vor fi suprasolicitate şi nu vor avea posibilitatea să-i plătească. Sperăm ca Guvernul să revină asupra acestei decizii şi să ne ajute. (…) Acest buget a fost făcut atât de repede şi peste noapte, că nimeni nu s-a gândit la efectele lui”, a reclamat preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Harghita, Józsa Csaba.

Potrivit acestuia, în judeţul Harghita trăiesc în jur de 8.000-10.000 de persoane cu dizabilităţi care au nevoie de un însoţitor sau de un îngrijitor personal.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.