Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Percheziţii în patru judeţe, printre care şi Harghita, la persoane suspecte de fraudarea fondurilor europene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Percheziţii în patru judeţe, printre care şi Harghita, la persoane suspecte de fraudarea fondurilor europene
Percheziţii în patru judeţe, printre care şi Harghita, la persoane suspecte de fraudarea fondurilor europene

Percheziţii în patru judeţe, printre care şi Harghita, la persoane suspecte de fraudarea fondurilor europene

Una dintre ele a vizat o instituţie bancară din Miercurea-Ciuc

Un număr de 31 de percheziţii au fost efectuate de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş, miercuri, în judeţele Mureş, Cluj, Harghita şi Braşov, într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, de evaziune fiscală şi spălarea banilor, comise în legătură cu utilizarea fondurilor europene. Prejudiciul în acest dosar este estimat la peste 5,5 milioane de lei. În urma acestei acţiuni, şase persoane au fost reţinute. În judeţul Harghita, una dintre percheziţii a vizat sediul unei instituţii bancare din Miercurea-Ciuc.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), cele şase persoane reţinute sunt: Galfalvy Zoltán, administrator al SC Hidroizolaţii SRL Târgu-Mureş; Kontes Loránd şi Ciuraru János, administratori ai unor societăţi comerciale; Fábián Levente şi Fodor Vilmos Elemer, administratori ai unor firme de tip fantomă; Mihalca George-Liviu, consilier în cadrul Direcţiei Generale Pescuit – Centrul Regional Braşov. De asemenea, procurorii au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Demeter Attila, angajat al unei unităţi bancare, cu privire la săvârşirea infracţiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Conform sursei citate, „în luna octombrie 2014, inculpaţii Galfalvy Zoltán, Kontes Loránd şi Ciuraru János au constituit un grup infracţional organizat care şi-a desfăşurat activitatea până în luna februarie 2016, acţionând în mod coordonat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit şi de inculpaţii Fábián Levente şi Fodor Vilmos Elemer”. „Concret, la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltán, în calitate de administrator al SC Hidroizolaţii SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un contract de finanţare nerambursabilă, valabil şi în prezent, având ca obiect Creşterea în sistem superintensiv a somnului african şi procesarea acestuia, valoarea proiectului fiind de 10.253.501,93 lei. În perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltán, beneficiind de sprijinul celorlalţi membri ai grupului infracţional, a depus, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentaţiei, facturi fiscale, cunoscând că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Ca urmare a acestei conduite infracţionale, SC Hidroizolaţii SRL a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 2.862.422,43 lei, care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă”, se arată în document. Ulterior, administratorul societăţii a retras sumele respective şi le-a introdus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea acestor acţiuni a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociaţi (Galfalvy Zoltán şi o altă persoană).

Potrivit procurorilor, în data de 21 decembrie, Galfalvy Zoltán i-a dat, sub formă de mită, lui Mihalca George Liviu produse alimentare şi nealimentare în valoare totală de 390 lei, „în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuţiilor privind verificarea şi avizarea documentaţiei depuse pentru proiectul respectiv, precum şi monitorizarea proiectului şi verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al SC Hidroizolaţii SRL”.

Totodată, în 3 decembrie 2015, „suspectul Demeter Attila, în calitate de şef al Direcţiei de Clienţi Externi din cadrul unei unităţi bancare (n.n. – OTP Bank, Sucursala Miercurea-Ciuc), aflând despre împrejurarea că în prezentul dosar procurorii anticorupţie au solicitat datele financiare ale firmei administrate de inculpatul Kontes Loránd, a divulgat acest lucru inculpatului Galfalvy Zoltán”.

Ieri, cele şase persoane reţinute au fost prezentate Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Galfalvy Zoltán este cercetat în acest dosar pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat; folosirea şi prezentarea cu rea-credinţă de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; participaţie improprie la evaziune fiscală în formă continuată; spălare de bani, în formă continuată; dare de mită. (Şt.P.)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.