Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pentru prima dată de la aderare: România va putea participa la comerţul intracomunitar cu porci vii şi produse provenite de la aceştia | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Pentru prima dată de la aderare: România va putea participa la comerţul intracomunitar cu porci vii şi produse provenite de la aceştia
Pentru prima dată de la aderare: România va putea participa la comerţul intracomunitar cu porci vii şi produse provenite de la aceştia

Pentru prima dată de la aderare: România va putea participa la comerţul intracomunitar cu porci vii şi produse provenite de la aceştia

Asta, dacă nu cumva ne loveşte ghinionul…

La întâlnirea Comitetului pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje, care a avut loc în 14 septembrie, la Bruxelles, a fost votată în unanimitate o decizie care va permite României să participe la comerţul intracomunitar cu porci vii şi produse provenite de la ei.

Sigur, în judeţul nostru nu putem vorbi despre ferme mari de creştere a acestor animale, dar informaţia e posibil să fie recepţionată cu interes de persoanele care îşi propun, să zicem, să participe cu produse locale la diferite târguri de profil organizate undeva în spaţiul comunitar, dacă sunt întrunite toate celelalte cerinţe prevăzute de normele în vigoare.

Restricţiile, din câte am aflat, au fost impuse României încă din perioada de pre-aderare, moment ce a făcut ca efortul specialiştilor şi cel al factorilor de decizie din structurile administrative să fie canalizat, la nivel naţional, pe programele de eradicare a pestei porcine clasice, boală care a şi determinat luarea acestor măsuri de către Comisia Europeană.

Dar efortul a meritat, dovadă că, în perioada 2007-2015, situaţia s-a îmbunătăţit radical, astfel că în prezent virusul acestei boli nu mai circulă printre suinele domestice şi cele sălbatice, în nici o zonă a ţării.

Cu menţiunea că în judeţul nostru se cresc aproape 30.000 de porcine, efectiv cu pondere în sectorul privat, cifră care variază în funcţie de intrările şi ieşirile înregistrate pe parcursul anului, mai amintesc aici că programele de supraveghere, control şi eradicare a pestei porcine de pe teritoriul ţării noastre au fost co-finanţate de UE.

Din păcate, în scurt timp, vestea asta bună avea să fie umbrită de apariţia a două focare de pestă porcină africană, aflate la mai puţin de 50-70 de km de frontiera cu România, notificate de Republica Moldova, pe teritoriul căreia au fost identificate, la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor. Firesc, anunţul a produs imediat îngrijorare şi la noi, Asociaţia Română a Cărnii solicitând autorităţilor statului să întreprindă toate demersurile pentru întărirea controalelor la graniţa cu ţara vecină, astfel încât să poată fi evitată introducerea virusului în ţara noastră. Şi autorităţile s-au conformat, cea mai importantă dintre măsuri fiind, potrivit declaraţiei ministrului Agriculturii, interzicerea intrării în România a tuturor produselor de origine animală, inclusiv în ceea ce priveşte micul trafic de frontieră, din Ucraina şi Republica Moldova, după ce în cele două ţări au fost raportate cazuri de pestă porcină africană.

Chiar dacă riscul de apariţie a bolii la noi este, în opinia domnului Irimescu, redus, deţinătorul portofoliului acestui minister crede că există totuşi un risc, şi anume acela ca virusul să… forţeze graniţa, odată cu porcii mistreţi afectaţi de maladie.

Dar cum paza bună trece primejdia rea, iar speranţa, aşa cum se spune, moare ultima, nu ne rămâne decât să sperăm că sălbăticiunile vor rămâne acolo, la ele acasă…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.