Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pentru luna februarie 2017, printr-un ordin, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a sistat subvenţia de stat destinată organizaţiilor şi fundaţiilor care prestează servicii de îngrijire la domiciliu. În cazul Harghitei, este afectată activitatea Organizaţiei Caritas | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Pentru luna februarie 2017, printr-un ordin, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a sistat subvenţia de stat destinată organizaţiilor şi fundaţiilor care prestează servicii de îngrijire la domiciliu. În cazul Harghitei, este afectată activitatea Organizaţiei Caritas
Pentru luna februarie 2017, printr-un ordin, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a sistat subvenţia de stat destinată organizaţiilor şi fundaţiilor care prestează servicii de îngrijire la domiciliu. În cazul Harghitei, este afectată activitatea Organizaţiei Caritas

Pentru luna februarie 2017, printr-un ordin, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a sistat subvenţia de stat destinată organizaţiilor şi fundaţiilor care prestează servicii de îngrijire la domiciliu. În cazul Harghitei, este afectată activitatea Organizaţiei Caritas

În 29 decembrie 2016

Prin Ordinul nr. 2324/29 decembrie 2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a aprobat lista unităţilor de asistenţă socială care au obţinut un punctaj de minimum 60 de puncte pentru care comisiile de evaluare şi selecţionare au propus acordarea de subvenţii de la bugetul de stat, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017 şi pentru care se acordă subvenţia în sumă totală de 2.019.898 lei.

În această listă se regăsea şi Organizaţia Caritas – Filiala Miercurea-Ciuc.

În 31 ianuarie 2017

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, în temeiul prevederilor art. 9, alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, aprobate prin HG 1153/2001, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în temeiul prevederilor art. 17, alin. (3) din HG 12/12 ianuarie 2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale a emis următorul Ordin: „Art. 1) Se aprobă lista unităţilor de asistenţă socială pentru care se încheie convenţii provizorii pentru acordarea de servicii de asistenţă socială pentru luna februarie 2017, în sumă totală de 1.205.414 lei”.

Din păcate, nu sunt bani

L-am contactat telefonic pe directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Harghita, d-na Lukács Elisabeta, care ne-a comunicat faptul că într-adevăr Organizaţia Caritas Alba Iulia – Filiala Miercurea-Ciuc a avut încheiată o convenţie provizorie pentru acordarea de asistenţă medicală şi socială a serviciilor de asistenţă socială, în conformitate cu fişa tehnică a unităţilor de asistenţă socială, centre de îngrijire medicală şi socială la domiciliu şi Centrul Sf. Luca, pentru un număr de 1.483 asistaţi, cu o subvenţie de stat în limita sumei de 180.820 lei pentru luna ianuarie 2017.

Lucrurile s-au schimbat drastic, în sensul că în lista care însoţeşte Ordinul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale nr. 109/31 ianuarie 2017, Organizaţia Caritas – Asistenţă medicală nu se regăseşte, prin urmare în luna februarie nu i se asigură subvenţie. Există într-adevăr pericolul să fie o decizie definitivă, dar mai există o speranţă – spunea d-na director – ca să se revină asupra ordinului în momentul în care se vor încheia convenţii definitive. Cum s-a motivat această situaţie? „În urma unui nou punctaj şi clasificare au prioritizat acordarea subvenţiilor pentru serviciile rezidenţiale. Vom vedea ce se va întâmpla la finalul lunii februarie, când vom şti care sunt furnizorii definitivi”.

Este de înţeles îngrijorarea directorului Péter György

Directorul Departamentului socio-medical al Caritas, Péter György, pe bună dreptate este îngrijorat pentru că – spunea dumnealui – „deja în luna februarie nu vor mai beneficia de serviciul de îngrijiri medicale un număr de peste 1.000 de persoane din Harghita, numărul acestora ajungând la circa 6.800 în cele şase judeţe în care Caritas asigură serviciul de îngrijire la domiciliu”. Vorbind despre efectul sistării subvenţiei de la stat, directorul ne-a precizat: „Se reduce din bugetul de funcţionare cu circa 20 la sută activitatea de asistenţă medicală şi socială la domiciliu. Mai înseamnă renunţarea la beneficiari şi la personal. Ministerul motivează acest ordin cu lipsa de fonduri fără să ţină seama de atâtea suflete care vor rămâne fără nici un ajutor, din păcate, aceşti oameni nu pot ieşi în stradă să demonstreze împotriva unei astfel de nedreptăţi, lăsaţi fiind fără această asistenţă la domiciliu”.

Ne vom referi doar la luna ianuarie

Din subvenţia lunii ianuarie 2017: Centrul Sf. Luca din Odorheiu-Secuiesc pentru 22 de asistaţi a avut o subvenţie de 5.500 lei; pentru Centrul de Îngrijire Medicală şi Asistenţă Socială la Domiciliu (de-acum vom folosi prescurtarea de CIMAS) Alba Iulia pentru 25 de asistaţi, subvenţia a fost de 4.800 lei; pentru CIMAS Braşov – 40 asistaţi, 4.800 lei; CIMAS Breţcu – 150 asistaţi, 18.000 lei; CIMAS Miercurea-Ciuc – 250 asistaţi, 30.000 lei; CIMAS Odorheiu-Secuiesc – 231 asistaţi, 27.720 lei; CIMAS Joseni – 220 asistaţi, 26.400 lei; CIMAS Cristuru-Secuiesc – 175 asistaţi, 21.000 lei; CIMAS Petroşani – 40 asistaţi, 4.800 lei; CIMAS Mureş – 180 asistaţi, 21.600 lei; CIMAS Sângeorgiu de Pădure – 150 asistaţi, 18.000 lei, cu precizarea că Organizaţia Caritas asigură din venituri proprii cheltuielile curente de funcţionare, care în luna ianuarie au însumat 287.369 lei.

Fără a lungi povestea

Ar mai fi foarte multe de spus şi de scris. Un lucru cert este acela că sunt mulţi oameni care, dacă nu vor mai beneficia de serviciul de asistenţă la domiciliu, rămân fără prea mari speranţe de viaţă, rămânând doar cu ajutorul pe care o să le fie acordat, dacă şi în ce măsură o vor face, de administraţiile locale şi administraţia judeţeană care şi până acum au finanţat asistenţa la domiciliu şi în proporţie mică şi de către beneficiari; sistarea subvenţiei de stat va duce inevitabil la sincope în activitatea de asistenţă socio-medicală la domiciliul vârstnicilor, handicapaţilor, celor cu boli cronice sau care suferă de boli incurabile, sau persoane greu deplasabile şi care au nevoie de îngrijire continuă, tratament, recuperare, reabilitare şi nu numai. Dar să nu ne pierdem speranţa!

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.