Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pentru a nu lua ţeapă: La achiziţionarea îngrăşămintelor chimice solicitaţi buletinul de analiză şi citiţi înscrisul de pe ambalaj | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Pentru a nu lua ţeapă: La achiziţionarea îngrăşămintelor chimice solicitaţi buletinul de analiză şi citiţi înscrisul de pe ambalaj
Pentru a nu lua ţeapă: La achiziţionarea îngrăşămintelor chimice solicitaţi buletinul de analiză şi citiţi înscrisul de pe ambalaj

Pentru a nu lua ţeapă: La achiziţionarea îngrăşămintelor chimice solicitaţi buletinul de analiză şi citiţi înscrisul de pe ambalaj

Nu cu prea mult timp în urmă, sub semnătura domnului Török Eugen, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură (DA) Harghita, a luat calea către primării o înştiinţare cu privire la achiziţionarea îngrăşămintelor chimice, în scopul protejării producătorilor agricoli interesaţi să utilizeze fertilizanţi de calitate, cu eficienţă maximă.

Cu alte cuvinte, fermierii din zona rurală a judeţului şi nu numai vor fi informaţi pe această cale în legătură cu faptul că în momentul în care cumpără îngrăşăminte chimice este în interesul lor să solicite „Buletinul de analiză”, ca o garanţie a calităţii lor, atenţionaţi fiind şi asupra importanţei celor înscrise pe ambalaj: „Ro-Îngrăşământ”, respectiv „Ec-Fertilizer”.

În situaţia în care una dintre condiţii nu este îndeplinită, atunci cea mai înţeleaptă decizie este aceea de a se orienta spre un alt furnizor. Ba mai mult chiar, din solidaritate de breaslă, ca să spun aşa, dar şi din grijă pentru mediul înconjurător, în caz de suspiciune asupra conformităţii şi trasabilităţii îngrăşămintelor, e recomandat să fie sesizată imediat Direcţia agricolă judeţeană.

Tot în ideea de a veni în sprijinul fermierilor, acum, după ce s-a făcut deja debutul în campania agricolă de primăvară, când se derulează cantităţi apreciabile de îngrăşăminte, instituţia judeţeană a mai expediat în acelaşi plic şi către aceiaşi destinatari şi lista operatorilor de îngrăşăminte din Harghita aflaţi în baza ei de date. Pentru ştiinţa celor interesaţi de ea, o vom publica şi noi în articolul de faţă: SC Emer Com SRL (str. Salcâm) şi SC Bimacom SRL (str. Topliţa), ambele din Miercurea-Ciuc; SC Agromesc SA Sâncrăieni; SC Agros (str. Târgului) şi SC Auto Chim (str. Kornis Ferenc) – Odorheiu-Secuiesc; SC Agro Doktor Com SRL – Sânmartin şi SC Natural Plant Chim SRL – Cristuru-Secuiesc.

După cum se poate observa uşor, în zona Gheorgheniului şi cea a Topliţei nu există nici un astfel de operator, motiv pentru care, presupun eu, achiziţionarea îngrăşămintelor chimice ar putea fi nu numai dificilă, dar şi riscantă sub aspectul siguranţei produsului. Tocmai de aceea recomandările DA Harghita sunt de luat în calcul, având în vedere că o ţeapă administrată pe seama lor va avea un alt efect decât cel scontat în producţia aşteptată şi nu numai. Spun asta întrucât, pentru asigurarea măsurilor obligatorii de mediu, fermierii sunt atenţionaţi să respecte o serie de reguli cum ar fi perioadele în care aplicarea fertilizanţilor este interzisă; încorporarea îngrăşămintelor în sol pe terenurile în pantă; distribuirea uniformă a lor, concomitent cu respectarea planului de fertilizare şi renunţarea folosirii unor îngrăşăminte neautorizate pentru vânzare, ca să mă rezum doar la atât.

Prin urmare, dincolo de faptul că procurând la preţuri ispititoare un fertilizant în legătură cu care nu primeşte de la nimeni nici o garanţie, fermierul nu numai că aruncă banii degeaba în punga unuia pus pe căpătuială prin eludarea legii, dar mai încalcă şi măsurile de agro-mediu prevăzute în PNDR, asumându-şi implicit consecinţele.

Iată de ce cred că într-o ţară precum a noastră, în care, după cum arată statisticile, îngrăşămintele indigene se duc la export lăsând locul liber pentru cele din import, mai accesibile fermierilor români sub aspectul costurilor, atenţionarea DA Harghita este justificată, vine la timp şi e de dorit să fie luată în seamă, chiar dacă specialiştii Inspecţiei de Stat din cadrul ei au demarat controalele încă de săptămâna trecută.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.