Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pe sfârşit de an 2017: spitalul Judeţean de Urgenţă a reuşit să achiziţioneze aparatură de peste 5 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Pe sfârşit de an 2017: spitalul Judeţean de Urgenţă a reuşit să achiziţioneze aparatură de peste 5 milioane de lei
Pe sfârşit de an 2017: spitalul Judeţean de Urgenţă a reuşit să achiziţioneze aparatură de peste 5 milioane de lei

Pe sfârşit de an 2017: spitalul Judeţean de Urgenţă a reuşit să achiziţioneze aparatură de peste 5 milioane de lei

În a doua parte a lunii decembrie, ziarul nostru amintea faptul că Ministerul Sănătăţii a alocat, la solicitarea Consiliului Judeţean, suma de 2,6 milioane de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, ocazie cu care a fost începută şi procedura de licitaţie pentru aparatură medicală.

Pe lângă aceşti bani, CJ a mai pus peste 2,8 milioane de lei, alţi 165.000 de lei au fost contribuţia spitalului, astfel că suma totală de finanţare pentru aparatura achiziţionată în perioada noiembrie-decembrie 2017 s-a ridicat la 5.637.230 lei.

Săptămâna trecută, reprezentanţii spitalului (managerul instituţiei, dr. Demeter Ferenc, directorul financiar-contabil, ec. Fülöp Enikő, şi medicul specialist în chirurgie toracică, dr. Adrian Dobrică) au vorbit despre achiziţia făcută la sfârşit de an 2017.

Chiar dacă licitaţia s-a desfăşurat pe final de an, pentru că abia atunci au fost repartizaţi de către minister o parte din banii necheltuiţi în 2017, dr. Adrian Dobrică spunea că pregătirea tehnică s-a derulat pe tot parcursul anului, fiind vorba de o muncă de un an de zile. Şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, spunea că încă din martie a atras atenţia în cadrul Consiliului medical ca medicii şefi de secţie să se pregătească din timp, deoarece poate se vor acorda din nou fonduri pe care alţii n-au reuşit să le cheltuiască şi pe care Ministerul Sănătăţii le va oferi atunci când nimeni nu le poate cheltui.

Şi astfel, fiind pregătite din timp listele cu aparatura necesară, dar şi cu specificaţiile pentru aparate, s-a reuşit ca într-o lună de zile să se facă ceea ce în mod normal durează cam 3 luni.

Peste 40 de tipuri de aparate

Pe lista de achiziţii s-au aflat 44 de tipuri de aparate. Dintre acestea, patru tipuri (22 de monitoare pentru funcţii vitale, un autoclav, un aparat de încălzire fluide şi o developeză umedă) au fost comandate, dar încă nu au ajuns, urmând ca plata pentru ele să se facă după ce se va efectua recepţia.

Dintre cele 40 de tipuri, cele mai importante sunt:

  • Aparat de anestezie nou

    Aparat de anestezie vechi

    Aparat de anestezie. Au fost achiziţionate 9 bucăţi (701.830 lei), despre care dr. Adrian Dobrică spunea că sunt de ultimă generaţie şi că pot să asiste orice fel de operaţii, mai puţin cele de transplant cardiac sau pulmonar.

  • Lămpi de operaţie. Cele 6 lămpi (840.020 lei) de operaţie achiziţionate au garantate 60.000 de ore de funcţionare. Iluminarea se face în trepte şi au filtre de protecţie pentru retină mult mai bune decât aveau lămpile vechi, astfel că se protejează mai eficient ochiul pacientului care priveşte în sus până se face anestezia.
  • Biomicroscop. Au fost achiziţionate 3 astfel de aparate, în valoare totală de 216.340 lei, care au intrat în dotarea Secţiei de oftalmologie. Ec. Fülöp Enikő explica că acestea au două funcţii: pe de o parte, este un biomicroscop, pe de altă parte, cu el se poate măsura şi tensiunea intraoculară.

La rândul său, dr. Adrian Dobrică spunea că diferenţa dintre vechile şi noile biomicroscoape este dată şi de detaliile operatorii care sunt mult mai bune, fiind îndepărtate şi artefactele, „ceea ce contează foarte mult, mai ales în chirurgia ochiului şi la creier orice artefact poate să fie interpretat ca făcând parte din câmpul operator”.

  • Ecograf portabil. Spitalul Judeţean Miercurea-Ciuc a achiziţionat 3 astfel de aparate, în valoare de 180.000 de lei, pentru diagnostic urgent, rapid, la patul bolnavului, dar şi intra-operator.
  • Defibrilator. Despre cele opt astfel de aparate, în valoare totală de 161.840 de lei, dr. Adrian Dobrică spunea că în situaţii de urgenţă se pot transforma în monitoare; de asemenea, se pot folosi şi pentru copii.
  • Instrumentar chirurgie maxilo-facială. După ce anul trecut, în cadrul spitalului a fost încadrat un specialist în chirurgie buco-maxilo-facială, acum s-a reuşit şi achiziţionarea unui instrumentar de chirurgie (81.000 de lei).
  • Masă de operaţie. Şase mese de operaţie (840.000 de lei) au fost achiziţionate de către spital. Sunt mese electro-hidraulice, care au capacitatea de 360 de kg, putând ţine şi pacienţi cu obezitate morbidă.

Masă ginecologică veche

Masă ginecologică nouă

Pe lângă acestea au mai fost achiziţionate 4 aparate de ventilaţie mecanică (285.600 de lei), 15 aparate de oxigen (45.000 de lei), 7 mese ginecologice (79.140 de lei) pentru Secţiile urologie, dermatologie şi obstetrică-ginecologie, un microscop operator (378.000 de lei) pentru Secţia oftalmologie.

 

Lista cuprinde alte 29 de tipuri de aparate, de la unit stomatologic, artoscop sau aspirator chirurgical portabil până la maşini de spălat şi dezinfectat ploşti şi maşini de spălat rufe.

Obiectiv de viitor: spital regional

Prezent la conferinţa de presă de săptămâna trecută, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, spunea că s-a reuşit să se cumpere aceste materiale şi pentru că a existat o implicare a personalului medical în procesul de achiziţie.

Referindu-se la 2018, acesta spunea că mai sunt multe investiţii care trebuie finalizate, dar şi începute, printre acestea fiind şi realizarea unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru cele 5 hectare de teren pe care se află dâmbul din jurul spitalului în vederea dezvoltării unităţii sanitare. Pentru realizarea acestuia se doreşte implicarea atât a personalului medical, cât şi a populaţiei, urmând a fi supus dezbaterii publice. Obiectivul final este transformarea spitalului judeţean în unul regional, iar oamenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze în alte zone pentru a beneficia de servicii de calitate.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.