Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pe meleagurile literare moldave | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Pe meleagurile literare moldave
Pe meleagurile literare moldave

Pe meleagurile literare moldave

 

În istoria umană, curiozitatea şi calea cunoaşterii au fost omniprezente, ele constituind izvorul descoperirilor şi progresului ştiinţific. Acesta a fost şi punctul de plecare al proiectului Liceului Tehnologic „Joannes Kájoni” legat de cunoaşterea culturii, a limbii şi a literaturii române de către elevii maghiari din judeţul nostru, conceput de profesorii György Géza-Árpád şi Antal András, la realizarea căruia şi-a adus contribuţia şi inspectorul de specialitate Májai Csaba.

În dimineaţa plecării era o atmosferă de toamnă târzie şi de aceea nu s-a pierdut prea mult timp cu prezentarea exhaustivă a itinerarului literar, ci s-a pornit la drum pe frumoasa Vale a Ghimeşului, iar dascălii au intrat „în pâine”, în primul rând oferind date geografice, apoi economice şi, nu în ultimul rând, detalii de etnografie şi folclor. Colectivul de elevi a fost structurat pe grupe, fiecare grupă având misiunea de a pregăti date, citate, documente şi consideraţii critice despre personalităţile literare cuprinse în excursia şcolară.

Cu câţiva kilometri înainte, profesorul de specialitate face o incursiune în activitatea literară a scriitorului ardelean Liviu Rebreanu şi despre condiţiile Primului Război Mondial din care avea să intre în eternitate fratele său, Emil Rebreanu. Primul popas îl constituie mormântul lui Emil Rebreanu, unde grupul de elevi prezintă fragmente din opera scriitorului şi în mod deosebit din romanul „Pădurea spânzuraților”. Se pun întrebări, se clarifică anumite informaţii şi se explică semnificaţia titlului romanului. Şi cum timpul nu are răbdare se reia călătoria până la Şcoala gimnazială din localitatea Frumoasa în care funcţionează o secţie cu limba de predare maghiară. Aici, dialogul se desfăşoară atât în limba română, cât şi maghiară, elevii fiind interesaţi de posibilităţile în care învaţă colegii lor.

După ce se potolesc spiritele, în cadrul călătoriei îşi începe munca grupul ce a pregătit informaţii despre activitatea literară a lui George Bacovia. Încetul cu încetul, s-a ajuns la Bacău în faţa casei memoriale a poetului, care din păcate, acum, se află în renovare. Pentru a fi în context cu vremea rece şi închisă, Gál Anita a recitat poezia „Lacustră”, transmiţând participanţilor un mesaj de mare simţire bacoviană.

Sfârşitul zilei se apropie cu repeziciune şi excursioniştii ajung la hotelul din capitala Moldovei, unde aveau să se odihnească.

În ziua următoare programul este foarte încărcat şi grupul n-are timp de pierdut. Trecând pe lângă Universitatea din Iaşi, se opresc în Parcul Copou, la Teiul lui Eminescu. După prezentarea succintă a biografiei poetului, cadrele didactice şi liceenii au cântat pe versurile poeziilor „Sara pe deal” şi „O, rămâi!”, vocile fiind îngânate de foşnetul mirific al frunzelor. Un scurt popas a avut loc şi la Muzeul lui Mihai Eminescu din parc. Despărţirea de teiul eminescian a fost apăsătoare, versurile romantice ale poetului păstrând un viu ecou în sufletul participanţilor. Interesul actanţilor creşte cu orice clipă, pentru că până în Țicău, la Bojdeuca lui Ion Creangă, mai trebuia parcursă o scurtă cale. Cu toate acestea, Casa Pogor s-a bucurat de oaspeţi aşa cum era nerăbdătoare atunci când aveau loc întâlnirile membrilor Junimii. Pe elevi îi impresionează spaţiile pline de cultură în care se află, dar şi moto-ul Societăţii Intră cine vrea, rămâne cine poate, dominat de taina valorilor literare.

Dascălii îmbină în mod armonios datele literare care se completează cu informaţiile economice şi geografice în concordanţă cu cerinţele programei de bacalaureat.

Timpul se scurge de la sine şi la Bojdeuca lui Ion Creangă vizitatorii sunt întâmpinaţi de o doamnă simpatică, înarmată cu multe amănunte despre opera marelui clasic, ce reuşeşte să-şi încânte auditoriul prin frumoasa limbă moldovenească cu ajutorul căreia redă fragmente minunate din proza autorului.

Drumul literar a continuat până la casa părintească din Ipoteşti a lui Mihai Eminescu, unde elevii au fost încântaţi de arhitectura bisericuţei familiei Eminovici şi au recitat cu dezinvoltură un colaj de versuri din lirica romantică a poetului. Sunt bucuroşi pentru că aici funcţionează şi un Centru Naţional de Studii Mihai Eminescu.

La întoarcere spre casă, grupul Liceului Tehnologic „Joannes Kájoni” se opreşte la mănăstirea Voroneţ, unde admiră iconografia exterioară a arhitecturii monahale şi vestitul albastru de Voroneţ.

Două momente spirituale au avut loc la Casa memorială a lui Ion Creangă din Humuleşti şi la Hanu Ancuţei, unde construcţia nu mai este cea de odinioară, dar atmosfera seamănă cu cea din lumea povestirilor sadoveniene. Hangiţele i-au ospătat pe vizitatori cu vestita lipie în loc de pâine şi în vase pe care erau imprimate scene din povestirile lui Mihail Sadoveanu.

Excursia literară s-a desfăşurat sub oblăduirea Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi a lăsat clipe de neuitat în sufletul fiecărui participant.

Meleagurile literare moldave aşteaptă şi alte grupe de actanţi de pe plaiurile harghitene.

Prof. Busuioc Stelian, Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”

Dr. György Géza-Árpád, Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni”

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.