Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pe lanţul scurt, verigă cu verigă… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Pe lanţul scurt, verigă cu verigă…
Pe lanţul scurt, verigă cu verigă…

Pe lanţul scurt, verigă cu verigă…

Începând cu numărul de azi, în limita în care îmi va sta în putinţă, voi încerca să supun atenţiei cititorilor noştri, producători agricoli, procesatori, comercianţi şi consumatori, aspecte ce ţin de recent-promulgata „Lege a supermarketurilor”, care obligă marile magazine să comercializeze produse indigene în proporţie de 51% din volumul de marfă de pe raft, corespunzător fiecărei categorii.

Mai exact este vorba despre carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie, cumpărate printr-un lanţ scurt de aprovizionare, care implică existenţa unui număr limitat de operatori economici între producători, procesatori şi consumatori.

Legea nr. 150/2016, care modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în ziua de 11 iulie a.c., urmând să îşi producă efectele după şase luni de la data intrării în vigoare, adică în 18 ianuarie 2017. Termen până la care sunt foarte multe de făcut, în condiţiile în care apar acum o serie de modificări, începând să spunem cu etichetarea cărnii, respectiv afişarea vizibilă a sintagmei „carne românească”, şi terminând cu amenzile prevăzute a se aplica pentru nerespectarea dispoziţiilor legale. Nu mai iau în calcul Normele metodologice, care urmează a fi elaborate în intervalul de timp dat şi care vor aduce probabil multe răspunsuri la întrebările rostite sau încă nerostite până în acest moment.

Cu încrederea că părerile dumneavoastră, verigi importante ale lanţului scurt şi nu numai, contează pentru ceea ce va să vină ca urmare a legii în discuţie, de unii aplaudată, de alţii contestată, doresc să vă asigur că noi vom rezerva spaţiul tipografic necesar pentru a fi publicate, dacă acest lucru este dorit.

Până atunci, fac un prim popas la Compartimentul de Inspecţie, Verificare şi Control (IVC) Harghita, locul în care există specialişti cu experienţă în astfel de treburi care, la un moment dat, s-ar putea număra printre cei ce vor trebui să afle cum se aplică noul act normativ în teritoriu. Mai mult decât atât, părerea lor pentru mine era importantă. Şi iată de ce! Apreciind că „Legea supermarketurilor” este o lege foarte bună, ing. Máthé György, şeful Compartimentului IVC Harghita, consideră totuşi că, în momentul de faţă, nici producătorii, nici procesatorii nu sunt pregătiţi pentru a-şi asuma rolul de primă verigă a lanţului scurt, „ca să nu mai vorbim despre legumicultorii şi pomicultorii din judeţ” care, în opinia sa, pot asigura doar o sortimentaţie redusă şi o cantitate sub necesar, dat fiind specificul zonei. Apoi, mai crede domnia sa, totul trebuie să pornească de la producătorii organizaţi în asociaţii, structuri care încă nu şi-au arătat îndeajuns de hotărât forţa nici măcar în raport cu partenerii cărora le livrează, spre exemplu, laptele.

O dovadă în plus a lipsurilor cu care ne confruntăm în prezent ar mai fi, după părerea interlocutorului meu, lipsa unui depozit pe raza judeţului, în care legumele şi/sau fructele să fie păstrate corespunzător, pentru a se putea respecta astfel calendarul de livrare, ca să nu mai vorbim şi despre mijloacele de transport necesare în astfel de situaţii, inclusiv pentru carne, lapte sau preparate ale acestora.

Cât priveşte legumele şi fructele obţinute pe meleagurile noastre, ele asigură, potrivit inginerului Máthé, circa 30-40 la sută din necesar, conform calculelor efectuate pentru suprafeţele existente în ultimii ani!

Rugat să îmi spună dacă şi acum, ca în atâtea alte situaţii, a fost pus carul înaintea boilor, interlocutorul meu a ocolit elegant răspunsul, mi-a relatat pe scurt cam cum se procedează pe la vecini, după care şi-a exprimat speranţa că cetăţeanul român, trăitor undeva la graniţa cu Bulgaria, Ungaria sau Republica Moldova, nu va ajunge să opteze la un moment dat pentru magazinele de acolo.

Referitor la produsele indigene, pe care le vom putea găsi pe rafturile marilor magazine din Harghita, d-l Máthé crede că ar putea intra în discuţie cartofii, varza, morcovii, ceapa, laptele şi produsele lactate, carnea de bovine şi ovine, în cantităţi care pot sau nu satisface solicitările populaţiei.

Într-un număr viitor al jurnalului nostru, cu un alt interlocutor despre alte informaţii legate de formarea preţurilor, de termenele de plată şi de condiţiile contractuale.

Până atunci aşteptăm opiniile dumneavoastră pe pagina de Internet a jurnalului nostru – www.informatiahr.ro sau pe adresa de e-mail informatiahr@gmail.com.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.