Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Paturi de terapie intensivă performante donate spitalului judeţean de Asociaţia comunelor din Ciucul de Sus | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Paturi de terapie intensivă performante donate spitalului judeţean de Asociaţia comunelor din Ciucul de Sus
Paturi de terapie intensivă performante donate spitalului judeţean de Asociaţia comunelor din Ciucul de Sus

Paturi de terapie intensivă performante donate spitalului judeţean de Asociaţia comunelor din Ciucul de Sus

La achiziţionarea celor cinci paturi de ATI, donate, luni, Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, a căror valoare depăşeşte 60.000 de lei, au contribuit primarii, composesoratele, dar şi locuitorii din Ciucul de Sus

„Când am auzit de iniţiativa Consiliului Judeţean de strângere de fonduri, ne-am unit toţi primarii din Ciucul de Sus şi ne-am gândit că ar fi benefic să organizăm o acţiune (de strângere de fonduri – n.a.) în comunele noastre. În magazine am depus cutii pentru colectarea banilor şi, până la urmă, a ieşit bine. Este un gest prin care voiam să mulţumim conducerii spitalului, personalului medical şi tuturor celor care lucrează aici pentru sănătatea noastră”, a declarat, luni, primarul din Sândominic şi preşedinte al Asociaţiei „Felcsík Kistérség”, Karda Róbert.

Cea mai mare parte a sumei necesare achiziţionării paturilor ATI a fost asigurată de composesoratele Sândominic, Tomeşti, Ineu şi Cârţa. „Ele au donat în total 45.000 lei, dar la fel de importanţi sunt şi cei câte un leu pe care i-au donat oamenii, care şi-au dat seama că şi cu un leu pot contribui la ceva. (…) Şi firmele au fost căutate, şi cele care nu a donat către CJ sau nu au făcut donaţii mai mari, au contribuit la acţiunea noastră”, a adăugat primarul din Sândominic.

Paturile ATI, în valoare de 61.300 de lei, vor ajunge în noua zonă tampon care se organizează la parterul spitalului, în prelungirea Unităţii de Primiri Urgenţe a SJU.

„Acum se organizează partea de tampon din spital, partea roşie, adică zona de tampon a Terapiei Intensive, unde acum putem să mutăm paturile de terapie intensivă. Majoritatea pacienţilor care sunt internaţi la terapie intensivă sunt imobilizaţi la pat. E foarte important să avem paturi de terapie intensivă, ca să putem să oferim pacienţilor o îngrijire şi toaletare adecvate şi aceste paturi ajuns la momentul potrivit”, a precizat şeful ATI, dr. Bartha István.

Potrivit acestuia, în prezent în această secţie sunt 12 paturi de terapie intensivă, opt dintre ele fiind ocupate de pacienţi non-COVID.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a precizat că unitatea medicală pe care o conduce se află într-o continuă reorganizare, pentru a putea face faţă provocărilor actuale.

„Am reorganizat la început secţiile spitalului, ca să facem faţă cerinţelor acestei epidemii. Acum reorganizăm secţiile spitalului ca fiecare dintre acestea să îşi poată continua activitatea. Dar trebuie să asigurăm şi zonele tampon, pentru îngrijirea pacienţilor care vin în spitalul nostru. Însă cea mai importantă, cred eu, este reorganizarea personalului, pentru că unii au fost în prima linie, alţii au fost mutaţi de la o secţie la alta; este foarte important să înţelegem că toată lumea a contribuit la această activitate. (…) Această donaţie este foarte importantă, avem nevoie de paturile de terapie intensivă chiar acum şi este important şi faptul că am putut să ne ajutăm unii pe alţii (…). Iar cei care au făcut donaţii, au contribuit la supravieţuirea noastră şi pentru acest lucru le mulţumesc foarte mult”, a arătat dr. Konrád Judit.

Pe lângă paturile ATI, Asociaţia „Felcsík Kistérség” a donat şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita aparatură IT în valoare de aproape 5.400 de lei, cu ajutorul căreia se va asigura legătura cu staţiile locale.

„După cum ştiţi, în ultima vreme a început să crească numărul cazurilor pozitive de COVID-19, nu numai în ţară, un pic a crescut şi în Harghita, de aceea donaţiile sunt binevenite, putem să le folosim şi reprezintă un ajutor important pentru serviciul nostru”, a spus managerul SJA Harghita, dr. Péter Szilárd.

Prezent la conferinţa de presă desfăşurată în curtea SJU, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a mulţumit primarilor, composesoratelor şi locuitorilor comunelor din Ciucul de Sus pentru contribuţia la dotarea spitalului judeţean şi Serviciului de Ambulanţă Harghita, remarcând exemplul solidarităţii de care au dat dovadă.

„Solidaritatea trebuie să fie pe primul loc în judeţ şi în următorii patru ani. S-a văzut, în anii pe care i-am lăsat în spate, că întotdeauna prin solidaritate problemele se rezolvă mult mai repede şi mult mai bine. Este un exemplu bun, o practică bună ce s-a realizat în zona Ciucului de Sus, unde primarii rezolvă problemele împreună, dar şi împreună cu composesoratele, cu directorii de şcoli, cu preoţii, cu societatea civilă, aşadar se vede din dezvoltarea acestei zone că solidaritatea, dialogul întotdeauna ne dă un impuls şi rezultate mult mai bune. Mulţumesc domnilor primari, domnilor preşedinţi de composesorate, care iarăşi ne-au fost alături, exemplul lor este bine văzut, chiar ne întăreşte în activitatea pe care o depunem şi ştim că direcţia este una bună şi trebuie să mergem în continuare în această direcţie”, a conchis şeful administraţiei publice judeţene harghitene.

Donaţia asociaţiei care reuneşte comunele din micro-regiunea Ciucul de Sus totalizează aproape 67.000 de lei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.