Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Păstor atacat şi rănit grav de un urs pe raza comunei Voşlăbeni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Păstor atacat şi rănit grav de un urs pe raza comunei Voşlăbeni
Păstor atacat şi rănit grav de un urs pe raza comunei Voşlăbeni

Păstor atacat şi rănit grav de un urs pe raza comunei Voşlăbeni

Tânărul păstor, în vârstă de 25 de ani, era cu vacile la păscut, când un urs a sărit dintr-un tufiş şi l-a atacat

Câinii care-l însoţeau au reuşit să gonească animalul, dar nu pentru multă vreme, pentru că sălbăticiunea l-a atacat pe văcar din nou şi apoi încă o dată. Tot câinii i-au salvat viaţa.

„S-a întâmplat în apropierea iazului de decantare, în lunca Mureşului, pe raza comunei. Bărbatul, muşcat de mai multe ori de mâini, de picioare şi de abdomen, a fost transportat la Spitalul Municipal Gheorgheni şi internat în stare gravă”, ne povesteşte primarul comunei Voşlăbeni, Mihail Dumitru Tinca.

Înainte cu două zile, ursul devorase două vaci de la stână; a fost văzut de păstorii care au pornit în căutarea vitelor. Pe una o mâncase deja, cealaltă zăcea moartă. Nu au avut curaj să se apropie. Au cerut ajutorul vânătorilor.

„Nu e prima oară când urşii atacă oamenii, acum o lună şi jumătate un alt cioban, de 20 de ani, a fost atacat lângă Gheorgheni. A fost spitalizat zece zile”, relatează Birtalan István, directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AVPS) Gheorgheni.

Pericolul este permanent în zonă, ca de altfel în tot judeţul Harghita, iar vânătorii nu pot face nimic, pentru că noile normative nu au trecut încă prin Parlament, afirmă gestionarii fondurilor de vânătoare.

„Avem urşi peste urşi şi nu se poate face nimic, suntem legaţi de mâini şi de picioare. Nouă, vânătorilor şi gestionarilor fondurilor de vânătoare, am ajuns să ne fie ruşine să stăm în faţa oamenilor, că avem puşcă şi nu putem să facem nimic. Noua legislaţie este făcută, dar nu a trecut prin Parlament; am înţeles că va fi supusă aprobării săptămâna viitoare. Dar tot nu va rezolva problema, fiindcă se referă exclusiv la intravilan. Din câte ştiu eu, din 2016 şi până acum vorbim despre peste 22 de persoane la nivel naţional care au murit din cauza urşilor. Numai în Harghita s-au înregistrat aproximativ 60 de victime spitalizate şi nici una nu era în intravilan. Vara, aproape toate atacurile se petrec la stâne sau în apropierea acestora, în pădure, la cules de ciuperci, de zmeură, în lanurile de porumb. Aşa că legislaţia în vigoare rezolvă problema cât de cât iarna şi primăvara când urşii înfometaţi intră în localităţi. Când se coc fructele de pădure, porumbul, se fac ciupercile, nu prea umblă în intravilan, mai prind câte o oaie de la stână, o vacă şi se satură. Iar lumea, ONG-urile verzi nu înţeleg că populaţia de urs de la noi s-a înmulţit atât de mult, încât nu le mai ajunge habitatul specific. Vă dau un exemplu, într-un singur punct (de observare – n.a.), lângă Voşlăbeni, am numărat într-o seară 11 urşi, care coborau la ovăz. Şi nu este adevărat, urşii nu sunt hrăniţi de oameni, se autoservesc din culturile oamenilor. Gospodarii fac dosare peste dosare degeaba, pagubele nu li se plătesc”, arată directorul AVPS Gheorgheni, Birtalan István.

Localnicii sunt dezolaţi, speriaţi şi nu văd ieşirea din această situaţie greu de suportat. Se tem pentru ei, pentru copiii lor şi pentru bătrânii neajutoraţi şi singuri. Greutatea atârnă pe umerii autorităţilor locale, care nu pot face mare lucru.

„Sunt mulţi urşi, prea mulţi, am spus asta de nenumărate ori, dar vorbim cu surzii. A fost aici şi prefectul judeţului, şi ministrul (Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna), anunţăm de fiecare dată când se întâmplă astfel de evenimente, cerem ajutor, chemăm vânătorii; degeaba. Aşteptăm până ce urşii vor fi mai mulţi ca noi, să plecăm şi să rămână ei aici”, spune cu amărăciune primarul Mihail Dumitru Tinca.

Potrivit rapoartelor totalizate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului, după recensământul efectuat în primăvara lui 2021, în Harghita trăiesc aproximativ 2.200 de exemplare de urşi.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.