Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pas cu pas, spre tratamentul fără interferon… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Pas cu pas, spre tratamentul fără interferon…
Pas cu pas, spre tratamentul fără interferon…

Pas cu pas, spre tratamentul fără interferon…

Un interviu realizat cu dr. Lidia Sîngeorzan, medicul şef al CAS Harghita, cu privire la întocmirea dosarului care permite accesul la un astfel de tratament

 

– Nu cu mult timp în urmă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că a semnat Contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de el pacienţii cu stadiul de fibroză F4. Iată şi motivul pentru care vă rog să îmi spuneţi ce consideraţi că ar fi bine să cunoască persoanele interesate de acest subiect…

– În primul rând faptul că există la CNAS o listă a unităţilor sanitare în care se acordă voucherele pentru efectuarea gratuită a investigaţiilor necesare întocmirii dosarelor de aprobare a tratamentului fără interferon, ai căror medici vor şi monitoriza pacientul. Şi vorbesc aici despre centrele care fiinţează în municipiile Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara şi Oradea, lista lor urmând a fi completată în măsura în care vor fi distribuite vouchere şi în alte unităţi din ţară.

– Cum vor afla oamenii acest lucru, dacă ar fi ca ei să opteze, să zicem, pentru al X-lea oraş încă neînscris pe listă?

– Foarte simplu! Nu trebuie decât să acceseze site-ul www.cnas.ro, secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi-medicamente-tratamente fără interferon”, unde vor găsi răspuns la multe din întrebările lor, inclusiv la cea pe care mi-aţi adresat-o.

– Din câte mi-aţi spus, rezultatul investigaţiilor efectuate până acum la nivel naţional arată că doar 60% dintre pacienţi au îndeplinit criteriile solicitate întru demararea unui asemenea important demers. Încercaţi să punctaţi succint paşii pe care o persoană cu hepatită cronică virală C sau ciroză hepatică C ar trebui să-i parcurgă pentru a avea acces la tratamentul despre care vorbim?

– Cu mare plăcere. Şi pentru a fi cât mai bine înţeleasă voi arăta că pacientul, cu biletul de trimitere de la medicul de familie şi cu cardul de sănătate în buzunar, se va prezenta pentru consultaţie şi evaluare la un medic specialist din cadrul unuia dintre centrele desemnate din ţară. În urma evaluării, el va primi voucher-ul pe care îl va folosi la efectuarea setului de investigaţii necesare la unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon, rezultatul analizelor urmând a-l preda ulterior medicului curant. În situaţia în care acesta stabileşte că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, întocmeşte dosarul pentru aprobarea tratamentului şi îl înmânează titularului, care îl va depune la casa de asigurări cu care se află în relaţie contractuală acest medic. Casa, la rândul ei, va expedia dosarul către CNAS, instituţia în care o comisie de specialitate îl va analiza atent şi îi va comunica „expeditorului” decizia luată, în legătură cu care va fi informat şi pacientul ce şi-a depus documentaţia acolo. În ipoteza că dosarul este aprobat, omul va merge cu decizia la medicul curant, care îi va elibera prescripţia medicală. În mare, cam aceştia ar fi paşii ce trebuie parcurşi către tratamentul fără interferon, restul informaţiilor de interes putând fi găsite, după cum anterior spuneam, pe site-ul CNAS. În ceea ce ne priveşte, trebuie ştiut că îi vom sprijini pe pacienţii din judeţ atât cât ne stă în putinţă, având în vedere competenţele stabilite prin Protocolul terapeutic privind tratamentul fără interferon, publicat în Monitorul Oficial la începutul acestei luni…

– Vă mulţumesc!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.