Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Participare record la concursul anual de Limba română destinat elevilor de la şcoli cu predare în limba maghiară | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Participare record la concursul anual de Limba română destinat elevilor de la şcoli cu predare în limba maghiară
Participare record la concursul anual de Limba română destinat elevilor de la şcoli cu predare în limba maghiară

Participare record la concursul anual de Limba română destinat elevilor de la şcoli cu predare în limba maghiară

Peste 300 de elevi din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş au participat la cea de-a XVII-a ediţie a concursului de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, găzduit de Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc

Interesul elevilor pentru această competiţie a crescut de la an la an şi din ce în ce mai mulţi părinţi ai copiilor care studiază exclusiv în limba maghiară îi apreciază beneficiile, insistând ca ei să participe. Aşa se face că anul acesta concursul de competenţe lingvistice în limba română s-a bucurat de o participare record: 310 elevi din peste 30 de localităţi din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, reprezentând 50 de licee, dintre care 15 de mare prestigiu şi 35 de şcoli gimnaziale.

Competiţia se adresează elevilor din clasele V-XII şi are în vedere evaluarea performanţelor de cunoaştere a limbii române într-un sistem adaptat nevoilor, dar şi nivelului posibilităţilor lor de învăţare.

„Probele de concurs sunt construite într-o aşa manieră încât să vizeze strict comunicarea uzuală şi nu neapărat programa de Limba şi literatura română, indiferent de nivel şi de clasă. Nu ne interesează programa, pentru că noi, cel puţin cei care participăm la acest concurs de şaptesprezece ani, suntem preocupaţi de modul în care se poate comunica, se poate învăţa să comunici şi nu neapărat de a învăţa nişte unităţi, nişte teme, nişte opere. Nu spun că ele nu sunt necesare pentru examenele de bacalaureat sau cele pe care le vor da elevii în viitor, dar toate pornesc de la comunicare. Îmi scria un elev, acum două zile, într-un text argumentativ: degeaba studiezi «Enigma Otiliei» a lui Călinescu, un roman important, totuşi, din programa de bacalaureat, când tu, de fapt, nu poţi să foloseşti 20 de cuvinte în frazele tale personale fără nici o greşeală”, a arătat dr. Maria Surzu, iniţiatoarea concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, profesoară de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Márton Áron”.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, le-a transmis participanţilor că beneficiul major al acestui concurs constă în lărgirea orizontului de cunoaştere şi deschiderea de oportunităţi, în viitor.

„Se înţelege foarte clar că în România este nevoie ca şi minorităţile naţionale să cunoască limba ţării în care locuiesc. Mai mult decât atât, e foarte important ca aceşti copii, ai noştri, ai tuturor, să aibă un viitor în primul rând în această ţară. (…) Este un concurs naţional, girat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Mai mult decât atât, noi, autorităţile judeţene, am extins acest concurs naţional şi l-am înscris în Concursul internaţional de bune practici organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (…) şi în Carta diversităţii europene”, a declarat prefectul Andrei.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a vorbit despre importanţa acestei competiţii „de suflet” şi despre respectul care trebuie acordat culturii, limbii şi tradiţiilor fiecăruia.

„Este o activitate nu doar de bună practică, ci, aş spune eu, este o activitate de suflet, prin care unul întinde mâna către celălalt, iar acea mână întinsă trebuie primită, acceptată şi strânsă. Pentru că doar împreună putem să facem lucruri frumoase. Cred că este important să ne respectăm cultura, limba, tradiţiile şi faptul că acest concurs se adresează elevilor minorităţilor naţionale, este un lucru deosebit”, a subliniat prof. dr. Glodeanu.

Directorul Colegiului Naţional „Márton Áron”, profesorul Varga László, gazda evenimentului deja de un deceniu, a propus ca actuala ediţie a competiţiei „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” să fie dedicată memoriei marelui cărturar Ioan Căianu (Ioannes Caioni în latină şi  Kájoni János în maghiară), a cărui moştenire este un simbol al prieteniei şi al bunei convieţuiri.

„Se împlinesc 390 de ani de la naşterea marelui cărturar Ioannes Caioni, în formă latină, care este cunoscut în cultura maghiară sub numele de Kájoni János, iar în cultura română sub numele de Ioan Căianu. Pentru că, trebuie să ştiţi, această personalitate de o complexitate extraordinară şi de o erudiţie de nivel european, era de origine română şi a devenit conducătorul Mănăstirii Franciscane din Şumuleu-Ciuc, care nu peste multă vreme va primi vizita Sanctităţii Sale, Papa Francisc. Moştenirea lui Kájoni János/Ioan Căianu este simbolică din punctul de vedere al concursului şi eu propun să dedicăm ediţia aceasta memoriei marelui cărturar, pentru că el simbolizează prietenia, convieţuirea, acele valori în care credem şi noi, în numele cărora am iniţiat şi am sprijinit acest concurs, care serveşte înţelegerea şi însuşirea limbii române, sprijinirea comunicării şi a convieţuirii paşnice, de nivel european şi pe meleagurile noastre”, le-a explicat elevilor directorul Varga László.

Angela Bîrsan, reprezentanta Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc (ACROM), partenerul fidel al concursului, le-a dezvăluit participanţilor că, la fel ca în anii precedenţi, organizatorii s-au străduit să realizeze un concurs care să aibă „o finalitate plăcută pentru cei care vor primi laurii victoriei”. „Vom merge şi anul acesta la Bucureşti şi suntem aşteptaţi cu mare bucurie la Guvernul României în data de 17 mai, unde veţi fi primiţi cu foarte multe surprize, spre deosebire de alţi ani. Cu mare drag veţi fi aşteptaţi şi la TVR, instituţie parteneră a acestui eveniment. Vă doresc succes şi emoţiile sus, pentru că ele sunt nobile şi ne înnobilează viaţa”, a conchis Angela Bîrsan.

Festivitatea de premiere a elevilor câştigători va avea loc la sediul Guvernului României, unde vor primi diplome şi cărţi din literatura română şi universală, oferite de sponsorii şi partenerii concursului: Guvernul României, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia „Márton Áron”.

Prima ediţie a concursului „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” a avut loc în urmă cu şaptesprezece ani, la Băile Tuşnad. Organizarea unei asemenea competiţii în 2003 a fost „puţin înfricoşătoare pentru această zonă”, locuită în proporţie de 85 la sută de etnici maghiari, îşi aminteşte iniţiatoarea, prof. dr. Maria Sturzu, „a apărut din dorinţa de a-i încuraja pe elevii maghiari să se exprime şi să comunice în limba română mai mult şi mai ales în afara orelor de clasă”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.