Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Parteneriat multilateral COMENIUS: „Bright new star of Europe” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Parteneriat multilateral COMENIUS: „Bright new star of Europe”
Parteneriat multilateral COMENIUS: „Bright new star of Europe”

Parteneriat multilateral COMENIUS: „Bright new star of Europe”

Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” Topliţa

De curând, delegaţia Şcolii Gimnaziale „Andrei Şaguna” din Topliţa s-a întors din Irlanda de Nord, oraşul Strabane, unde a participat la cea de-a patra reuniune de proiect din cadrul parteneriatului multilateral Comenius „Bright New Star of Europe”, reuniune ce a avut ca temă Muzica şi dansurile tradiţionale a fiecărei ţări participante.

Proiectul de cooperare europeană Bright New Star of Europe se desfăşoară pe parcursul a doi ani (2013-2015) şi este coordonat de noi, instituţia şcolară din Topliţa. Ca parteneri avem alte şase instituţii de învăţământ din: Irlanda de Nord, Lituania, Spania, Portugalia, Turcia, Polonia. La această reuniune de proiect au participat trei cadre didactice: director prof. Adrian Vodă, prof. coordonator al proiectului Maria-Alexandra Urban, prof. Silviu Dobrean şi trei elevi: Vodă-Marc Dragoş Marian (cls. a VIII-a), Andrei Moldovan (cls. a VII-a), David Paşcan (cls. a VII-a).

Principalul scop al proiectului este educarea elevilor pentru a deveni mai obiectivi şi nepărtinitori în prejudecăţile pe care le emit cu privire la ţări, culturi şi sisteme de valori diferite. Cele şapte ţări implicate în proiect oferă elevilor posibilitatea de a lucra împreună, în vederea înţelegerii şi aprecierii mozaicului social şi cultural din Europa.

Până în prezent, în cadrul proiectului s-au mai desfăşurat alte trei vizite: în Turcia (noiembrie 2013) – tema fiind Şcoala mea, oraşul meu, ţara mea; în România (martie 2014) – tema: Sporturi şi jocuri tradiţionale; în Polonia (mai 2014) – tema: Mâncăruri tradiţionale.

Agenda celei de-a patra întâlniri de proiect, din Irlanda, a fost complex şi minuţios planificată, incluzând o gamă diversă de activităţi, în concordanţă cu tema proiectului, Muzică şi dansuri tradiţionale. Astfel, au fost: prezentări PowerPoint, realizate de elevi, privind dansuri şi cântece tradiţionale din ţările pe care le-au reprezentat; întâlniri cu autorităţile locale, cu cadrele didactice, elevii şi părinţii şcolii din Strabane, precum şi cu mass-media locală; şedinţe de lucru la proiect; participarea alături de elevii străini la activităţi curriculare şi extracurriculare; activităţi interculturale; spectacole tematice multiculturale; spectacol tradiţional irlandez, urmat de spectacole tradiţionale realizate de toate celelalte ţări participante la reuniune; învăţarea unor dansuri tradiţionale, de către toţi participanţii; vizite cultural-geografice/istorice de cunoaştere a istoriei şi tradiţiei zonei irlandeze vizitate; masă rotundă despre renaşterea limbii irlandeze şi dezvoltarea mediului educaţional irlandez; activităţi de evaluare a reuniunii.

Activităţile propuse şi desfăşurate în cadrul întâlnirii din Irlanda au fost în concordanţă cu obiectivele proiectului şi s-au realizat în proporţie maximă. Întreaga muncă depusă în cadrul proiectului îi responsabilizează atât pe elevi, cât şi pe părinţii acestora, precum şi pe membrii comunităţii locale, formându-le calitatea de cetăţeni europeni.

Acest proiect reprezintă o realizare deosebită a Şcolii Gimnaziale „Andrei Şaguna” din Topliţa, pe traiectoria sa ascendentă în contextul învăţământului harghitean.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene şi face parte din Programul Sectorial Comenius, componenta „Învăţare pe tot parcursul vieţii”, coordonatorul european şi naţional fiind Maria-Alexandra Urban, profesor de limba engleză.

Coordonator european, prof. Maria-Alexandra Urban

Director, prof. Adrian Vodă

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.