Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Parcul auto al ISU „Oltul”, schimbat în procent de 40% cu tehnică modernă de intervenție | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Parcul auto al ISU „Oltul”, schimbat în procent de 40% cu tehnică modernă de intervenție
Parcul auto al ISU „Oltul”, schimbat în procent de 40% cu tehnică modernă de intervenție

Parcul auto al ISU „Oltul”, schimbat în procent de 40% cu tehnică modernă de intervenție

 Ultimele şapte maşini speciale de intervenţie ce au intrat în dotarea instituţiei au fost prezentate în faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc

 

Un număr de şapte autospeciale de intervenţie moderne au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul”. Acestea au fost achiziţionate din fonduri europene, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania, din care face parte şi Consiliul Judeţean (CJ) Harghita. Autospecialele au fost prezentate miercuri, în faţa clădirii Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc. Este vorba despre trei ambulanţe de prim-ajutor de tip B, cu tracţiune 4×4, o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, precum şi trei autospecialele pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică, de teren, dintre care una este dotată cu sistem video de transmitere în timp real a imaginilor de la locul intervenţiei. Echipamentele au fost repartizate la subunităţile Inspectoratului din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc şi Gheorgheni.

Şeful ISU „Oltul”, generalul Gheorghe Pop, a declarat cu această ocazie că este al doilea proiect câştigat şi implementat de CJ Harghita în privinţa schimbării tehnicii de intervenţie a Inspectoratului, în momentul de faţă aceasta fiind înlocuită în proporţie de 40%. „Important este că s-a reuşit schimbarea în procent de cel puţin 40% din nevoile instituţiei cu tehnică modernă de intervenţie. Ceea ce s-a văzut în reducerea timpului de intervenţie şi în intervenţii oportune, operative. Mai mult decât atât, noile autospeciale au echipamente pentru cel puţin trei tipuri de intervenţie – intervenţie la stingerea incendiilor, bineînţeles situaţii de inundaţii, descarcerare şi prim-ajutor medical. Sperăm că şi în perioada următoare, prin programe operaţionale, să continuăm înlocuirea tehnicii depăşite fizic şi moral şi creşterea performanţelor autospecialelor care vor intra în dotare”, a spus şeful ISU.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a spus la rândul său că este o zi foarte importantă pentru sistemul de medicină de urgenţă, dar şi pentru toate activităţile desfăşurate şi gestionate de către ISU „Oltul”. „Sigur că impactul acestui proiect se va vedea la moment de răscruce, atunci când vor exista, Doamne fereşte!, calamităţi naturale, accidente rutiere sau montane, unde se va putea interveni mult mai rapid, se va scurta foarte mult timpul de intervenţie pentru a se salva vieţi”, a declarat prefectul.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a evidenţiat faptul că de aceste echipamente vor beneficia toţi locuitorii din judeţ, fiind un proiect „care poate să fie atins, văzut şi folosit la nevoie”, amintind că „au fost foarte multe evenimente neplăcute, atât la păduri, cât şi la sate mici, mai îndepărtate şi greu accesibile”. „Acest proiect este de mare ajutor în cazul intervenţiilor din localităţile izolate din judeţ, şi nu numai, şi vine în completarea echipamentului pe care îl are în dotare Serviciul Public de Salvamont al Consiliului Judeţean Harghita. Proiectul este rezultatul bunei colaborări dintre instituţii, iar astfel putem continua munca întreprinsă în folosul comunităţii. Sperăm că efectele acestui proiect vor fi resimţite de către toată lumea şi consider că, în cazul intervenţiilor, echipajele angrenate în aceste activităţi trebuie să fie protejate în mod corespunzător pentru a putea ajunge sănătoşi acasă la familiile lor”, a spus preşedintele CJ.

De asemenea, cu această ocazie s-a amintit şi faptul că există un al treilea proiect, pentru acum care s-a semnat contractul de finanţare pentru achiziţionarea de ATV-uri.

După conferinţa de presă susţinută cu ocazia finalizării acestui proiect, elevii clasei a II-a de la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” din Miercurea-Ciuc au „testat” noile autospeciale, urcându-se la bordul maşinilor de intervenţie.

Beneficiarul proiectului „Echipamente pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă” este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Transilvaniei, ai cărei membri sunt judeţele Alba, Covasna, Harghita, Mureş, Braşov şi Sibiu, reprezentate de consiliile judeţene. Valoarea totală a acestui proiect este de 20.289.752,74 lei. În cazul tehnicii ce a revenit judeţului Harghita, aceasta a costat 3,2 milioane lei, bani de la Uniunea Europeană, Guvernul României şi Consiliul Judeţean Harghita. Este al doilea proiect de acest fel finalizat, în cadrul primului fiind achiziţionate patru autospeciale cu apă şi spumă, de capacitate mică, o autospecială de capacitate mare şi o maşină de descarcerare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.