Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Papa Francisc va petrece aproximativ cinci ore în mijlocul pelerinilor ce vor sosi la Şumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Religie » Papa Francisc va petrece aproximativ cinci ore în mijlocul pelerinilor ce vor sosi la Şumuleu-Ciuc
Papa Francisc va petrece aproximativ cinci ore în mijlocul pelerinilor ce vor sosi la Şumuleu-Ciuc

Papa Francisc va petrece aproximativ cinci ore în mijlocul pelerinilor ce vor sosi la Şumuleu-Ciuc

Potrivit reprezentanţilor Comisiei de organizare desemnată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, la eveniment vor fi invitaţi toţi conducătorii cultelor din Transilvania

„Detaliile programului nu le putem comunica până când Sfântul Scaun nu va anunţa programul final al vizitei. Dar putem afirma că Papa Francisc, cu ajutorul lui Dumnezeu, în 1 iunie va fi în Şumuleu-Ciuc şi va petrece aproximativ cinci ore în mijlocul pelerinilor prezenţi. (…) În presă a apărut că unii conducători ai cultelor nu au primit invitaţii la acest eveniment. Dorim să subliniem că vom invita conducătorii tuturor cultelor din Transilvania, dar această invitaţie poate fi efectuată doar după comunicarea programului oficial, final”, au declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe la Miercurea Ciuc, dr. Bodó Márta, redactor-şef din Cluj-Napoca şi prof. univ. dr. Oláh Zoltán, canonic şi director de Departament în cadrul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică a Universităţii „Babeş-Bolyai”, din partea Comisiei de organizare a vizitei Sanctităţii Sale în Transilvania.

Dr. Bodó Márta a precizat că se fac pregătiri intense, mai multe comisii lucrând pentru buna desfăşurare a vizitei şefului suprem al bisericii romano-catolice şi al Vaticanului în „cel mai vestit loc de pelerinaj marian” din regiune.

„Cu mare bucurie am primit comunicatul din partea Sfântului Scaun despre vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc şi vestea că va vizita şi Şumuleu-Ciuc, cel mai vestit loc de pelerinaj marian nu numai din Secuime, ci din întreaga regiune. Această ştire a demarat nişte pregătiri intense. ÎPS dr. Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, a înfiinţat cele trei comisii: o comisie de logistică, o comisie liturgică şi o comisie mass-media. Aceste comisii se pregătesc, lucrează ca vizita papală să decurgă în mod mulţumitor pentru toată lumea”, a arătat dr. Bodó Márta.

Prof. univ. dr. Oláh Zoltán a vorbit despre valenţele ecumenice importante pe care le va însuma vizita papală, sub logo-ul „Să mergem împreună!”.

„Eu cred că vizitele papale şi, din fericire, este a doua vizită a unui suveran pontif în ţara noastră, de fiecare dată au un impact pozitiv asupra creştinilor, în general. În sensul că creştinii catolici, ortodocşi sau de alte confesiuni înţeleg mai bine că ar trebui să fie uniţi, că ar trebui să mergem împreună, cum este motto-ul acestei vizite. (…) Cred că motto-ul este foarte potrivit pontificatului Sfântului Părinte Francisc. Să mergem împreună înseamnă ca noi, catolicii, să mergem împreună, să fim uniţi şi toţi creştinii să încercăm să fim uniţi, dacă nu în totalitate, în credinţă şi în fiecare amănunt, dar în slujba societăţii trebuie să mergem împreună”, a explicat dr. Oláh Zoltán.

Tánczos Barna: „Vom face apel către toate persoanele care vor să ajute, să ofere un ajutor creştinesc celor care vin la acest moment istoric”

Senatorul UDMR Tánczos Barna, prezent la conferinţa de presă organizată de Consiliul Judeţean Harghita, a lansat un apel către toţi cei care vor să ofere locuri de cazare gratuit „sutelor de mii de oameni” care vor veni la Şumuleu-Ciuc în data de 1 iunie, cu prilejul vizitei Suveranului Pontif. Parlamentarul UDMR a arătat că vor fi centralizate capacităţile de cazare deţinute de persoane fizice şi juridice, de instituţii şi de organizaţii neguvernamentale, pentru ca un număr cât mai mare de persoane să aibă unde să se instaleze temporar.

„Ştim cu toţii că locurile de cazare au fost ocupate în Ţinutul Secuiesc, în regiune, de aceea de noi, de secui va depinde cum vor fi primiţi sute de mii de oameni care vor veni aici în acele zile. Vom centraliza începând de la cămine culturale, săli de sport, până la familiile care ar putea să cazeze una, două, zece persoane, în funcţie de capacităţi şi, pe partea cealaltă, vom colecta toate cerinţele de acest tip, inclusiv prin site, Internet sau reţele de socializare, astfel încât cererea şi oferta să se întâlnească şi cât mai mulţi să beneficieze de aceste condiţii minime de cazare. Ne vom organiza în aşa fel încât să implicăm în această activitate toate autorităţile locale, toate instituţiile care pot oferi condiţii decente pentru pelerini – un loc unde să poată să doarmă, condiţii de igienă şi, eventual, un mic dejun”.

Senatorul Tánczos a subliniat că se doreşte ca serviciile menţionate să fie gratuite, recompensând, astfel, sprijinul acordat secuilor în ultimii ani de Guvernul de la Budapesta şi de cetăţenii maghiari: „Sunt convins că putem ajuta foarte mult, într-un moment istoric care va pune la încercare toată logistica, capacitatea de organizare a oamenilor, instituţiilor din Ţinutul Secuiesc şi nu numai. Dincolo de obligaţia noastră morală de a fi prezenţi în organizarea acestui eveniment istoric, avem şi o obligaţie în plus, inclusiv faţă de fraţii noştri din Ungaria, din partea cărora am primit foarte mult sprijin în ultimii ani. (…) Ca maghiar din Transilvania şi ca secui, eu cred că putem să recompensăm foarte mult din acea dragoste din acel sprijin de care ne-am bucurat în anii care au trecut din partea fraţilor noştri din Ţara Mamă şi, din acest punct de vedere, eu cred că primirea fraţilor noştri pelerini şi organizarea întregii logistici este o sarcină nobilă, de la care nu ne putem abate nici un minut. Acum este ocazia să arătăm că suntem recunoscători pentru tot ce am primit”, a evidenţiat Tánczos Barna.

Borboly Csaba: „Trebuie să ne prezentăm în aşa fel încât să fim cunoscuţi”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a afirmat că „cea mai mare clacă din Secuime se va realiza” cu ocazia vizitei Suveranului Pontif, având în vedere că se solicită „conlucrarea fiecărei familii, fiecărei instituţii, ONG sau entităţi”.

„Noi încercăm să fim gazde bune, colaborăm cu vecinii din Covasna şi Mureş, şi chiar încercăm ca, în cinstea evenimentului, în fiecare localitate să fie construită câte o poartă secuiască, să amintească de această vizită istorică. Va fi o prezenţă internaţională şi trebuie să ne prezentăm în aşa fel încât să fim cunoscuţi, să ne putem prezenta şi în faţa mass-media internaţională, să vadă cum trăim şi să vadă această regiune, Secuimea, că merită vizitată, că existăm şi chiar putem să fim gazde bune”, a declarat Borboly Csaba.

Îşi doreşte ca cei care vin la 1 iunie la Şumuleu-Ciuc să rămână până în 9 iunie, când va avea loc marea procesiune de Rusaliile catolice, mai ales că între cele două evenimente vor fi Zilele Judeţului şi oaspeţilor li s-au pregătit „foarte multe programe”, menite să-i determine să revină. Preşedintele CJ Harghita a mulţumit Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru eforturile depuse, „Guvernului Ungariei şi statului român”, remarcând că vizita Papei este „un rezultat al colaborării româno-maghiare”.

Füleki Zoltán, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc: „Împreună vom face faţă la nivelul cerut de toată lumea”

Vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc reprezintă o provocare şi pentru autorităţile locale din reşedinţa judeţului Harghita. Viceprimarul Füleki Zoltán susţine că „deşi municipiul Miercurea Ciuc are experienţă în organizarea unor pelerinaje de mare anvergură”, în acest caz va fi nevoie inclusiv de sprijinul întreprinzătorilor locali şi al primarilor din localităţile învecinate.

„Mă gândesc unde or să parcheze atâtea maşini, autobuze? Pentru asta vom apela la bunăvoinţa întreprinzătorilor din oraş, ca în curţile fabricilor şi dacă mai putem identifica şi alte terenuri de la marginea municipiului, să găsim locuri de parcare suplimentare. Noi deja ştim că nici aşa nu sunt de ajuns, deci trebuie să apelăm şi la bunăvoinţa domnilor primari din localităţile limitrofe, ca să amenajăm şi acolo parcări în număr cât se poate de mare. Dar trebuie să mai apelăm şi la pelerini, să nu vină cu maşinile personale, să încerce să vină cu trenul, cu autobuze etc.”, a prezentat situaţia viceprimarul Füleki.

De mobilizare este nevoie şi pentru asigurarea serviciilor de sănătate, de prim-ajutor şi, nu în ultimul rând, de eforturi din partea comercianţilor, care trebuie să asigure şi să ofere cantităţi enorme de hrană, ţinând cont de cerere. „Eu sunt sigur că noi singuri, ca municipiu, nu putem să facem faţă tuturor acestor lucruri, dar conlucrăm foarte bine cu consiliile judeţene din Covasna şi Harghita, cu Episcopia (romano-catolică – n.a.), cu organizatorii din partea Episcopiei şi cu localităţile învecinate. Sunt sută la sută sigur că împreună vom face faţă la nivelul cerut de toată lumea”, a conchis viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.