Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Papa Francisc: „Pelerinajul aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Religie » Papa Francisc: „Pelerinajul aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă”
Papa Francisc: „Pelerinajul aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă”

Papa Francisc: „Pelerinajul aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă”

Nori ameninţători au înnegrit cerul şi plouă ca la Potop, o ploaie tenace care trece prin umbrele, balonzaide şi pătrunde până la piele. Pelerinii se îndreaptă, intonând imnuri religioase, către şaua Şumuleului, unde Papa Francisc este aşteptat să celebreze Sfânta Liturghie. Unii au venit de vineri, cu maşinile, cu autocarele, cu trenul, alţii cu avionul. Sunt pelerini pe care zorii i-au prins în biserici; toate şi-au deschis porţile pentru o noapte de veghe, ca oamenii să se roage şi să se pregătească sufleteşte pentru istoricul eveniment.

Peste 110.000 de oameni s-au înscris online la Sfânta Liturghie: trei sferturi din România – şi aici vorbim despre toată România, de la Constanţa până la Satu Mare – preponderent din judeţele Transilvaniei. Din Ungaria şi-au anunţat prezenţa în jur de 25.000 de persoane, iar peste 2.000 din Serbia, Slovacia, Ucraina. Pe urmele Papei vin şi pelerini din Africa de Sud, Australia, Canada, Israel, Madagascar, Namibia, Niger, Pakistan, Reunion şi Rwanda. Cei care au ajuns în Harghita nu se lasă descurajaţi de condiţiile meteo vitrege, care au schimbat codul galben cu cel portocaliu.

„Dacă aşa vrea Dumnezeu, acceptăm ploaia. Nu putem să ne întoarcem, să ne dăm bătuţi. De atâta timp aşteptam evenimentul acesta şi apoi ploaia e o binecuvântare. Noroc că am luat nişte nailoane, costumul (popular – n.a.) îl spăl, nu e nici o problemă”, spune o femeie originară dintr-o comună din judeţul Bacău.

„Nu-i bai că plouă, vin cu sufletul deschis, e o bucurie să fiu aici”, susţine dl Árpád din Sovata. „Pentru Papa am fost şi la Roma de 5-6 ori, 2.000 de kilometri, şi dacă El vine până la noi, cum să nu vin eu de la Sovata până la Şumuleu? Papa e apropiat de oameni şi modest, ne aduce bucurie în inimă, ne aduce zâmbetul. Aşa de tristă e lumea asta şi atâta nevoie avem de zâmbet, că suntem tare trişti”, îşi continua ideea bărbatul.

În marea de pelerini atrage atenţia un grup vesel din cale-afară. Sunt femei şi bărbaţi ortodocşi şi catolici din Tulgheş. „Nu ne topim de la ploaie, au fost greutăţi şi mai mari. Avem căldura în suflet. E o şansă unică”, zice, râzând cu ochii în tării, una dintre femei, acoperită cu un sac transparent de plastic alunecos, pe care ploaia curge şiroaie.

Greul începe acolo unde asfaltul se termină, pentru a lăsa loc traseelor tradiţionale de pelerinaj, cărări de pământ acum inundate şi înmuiate. Oamenii înaintează anevoie, picioarele se înfundă până la glezne în noroi, încălţările clefăie, roţile cărucioarelor care poartă copiii, împinse de părinţi, se înţepenesc în glod şi din cer continuă să toarne. Urcuşul este ostenitor şi de multe ori un pas înainte este urmat de trei alunecaţi înapoi. E greu pentru tineri, şi mai greu pentru vârstnici. Rămân uluită în faţa unei femei cu părul alb, care se îndârjeşte să meargă până la capăt; mai are puţin. Dna Maria are 80 de ani şi a urcat sprijinindu-se în baston. Costumul tradiţional al ceangăilor pe care-l poartă, s-a udat până la piele. Femeia abia îşi trage sufletul, dar nu pregetă. Ne spune că a venit din Luizi-Călugăra, o comună de lângă Bacău, ca să se roage „pentru Maica Domnului, pentru Iisus şi pentru Papa Francisc, care e om bun (croit – n.a.) ca după Dumnezeu”, iar pentru dânsa nu-şi doreşte decât „sănătate şi o moarte bună, la vârsta” dumneaei. Mai are de trecut un hop: controlul de Securitate şi apoi se îndreaptă, triumfătoare, să-şi ocupe locul. Cei care nu s-au spovedit, primesc binecuvântarea preoţilor voluntari, care-i aşteaptă în fiecare sector securizat.

Cu puţin timp înainte de sosirea Papei Francisc, ploile torenţiale, care nu s-au oprit timp de patru ore, au contenit, iar norii s-au evaporat treptat. Un mesaj transmis de Comitetul Interministerial pentru Securitate anunţă că Suveranul Pontif se apropie de Miercurea Ciuc. Déjà vu! „Cerul se înseninează pentru Sfântul Părinte şi pentru credincioşi”, aud, şoptit, în spatele meu.

Din dreapta altarului în aer liber din şaua Şumuleului se stârneşte deodată rumoare, vestea cea îndelung aşteptată se propagă din om în om, ajungând în capătul celălalt al dealului: „Vine, vine Papa!”. Toate privirile urmăresc coloana oficială. Este prima dată când un Suveran Pontif ajunge aici. În coloana care-l însoţeşte la Şumuleu-Ciuc se află premierul Viorica Dăncilă, însoţită de miniştrii Sorina Pintea, Eugen Teodorovici şi de secretarul general al Guvernului, Toni Greblă. La eveniment participă, în calitate de pelerin, şi preşedintele Ungariei, Áder János, aflat într-o vizită privată în România, împreună cu soţia sa.

În spatele altarului, Papamobilul autohton, realizat special pentru acest eveniment, este pregătit. E din nou linişte. De pe o scenă ridicată în stânga altarului – locul destinat presei – observ cum membrii echipei Serviciului de Protecţie şi Pază – selectaţi dintre ofiţeri cu experienţă care au participat la misiuni ale SPP în teatre de operaţii – încercuiesc automobilul. Aflu că din echipa de protecţie a Suveranului Pontif fac parte şi doi ofiţeri din garda Vaticanului, unul fiind aghiotantul personal al Papei.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba şi primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, îi urează bun-venit Suveranului Pontif. Îl urmăresc pe Sfântul Părinte instalându-se în Duster-ul alb, care porneşte, încet, către pelerini. Deîndată ce se apropie de oameni, tăcerea e spartă de strigătele: „Vivat Papa! Vivat Papa!”.

Papa râde – se bucură de primirea călduroasă – salută şi binecuvântează pelerinii, care-şi trăiesc intens fericirea. Emoţiile sunt copleşitoare: femei şi bărbaţi, copii, tineri şi vârstnici, chiar şi câteva feţe bisericeşti au lacrimi în ochi şi pe obraji, expresia mulţumirii sufleteşti pe care o aduce, de fiecare dată, prezenţa Papei Francisc, a „împlinirii unui vis” ce vindecă frustrări şi traume ale trecutului; nimeni nu se oboseşte să le şteargă.

Purtând veşmântul liturgic realizat de designer-ul sătmărean Cristina Sabău-Trifu, Papa Francisc păşeşte în altarul împodobit cu peste o mie de flori galbene şi albe, în mijlocul căruia tronează, pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial la o slujbă în afara Bisericii Franciscane de la Şumuleu-Ciuc, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Suveranul Pontif este întâmpinat cu imnul papal, urmat de un vechi imn secuiesc.

„Cu bucurie şi recunoscător lui Dumnezeu mă aflu astăzi aici, împreună cu voi, dragi fraţi şi surori, în acest îndrăgit sanctuar marian, bogat în istorie şi credinţă, unde, ca fii, venim să o întâlnim pe Mama noastră şi să ne recunoaştem ca fraţi (…) să ne lăsăm priviţi de Ea şi pentru ca Ea, cu privirea Ei, să ne conducă la Acela care este Calea, Adevărul şi Viaţa”, rosteşte Suveranul Pontif.

Mulţimea rezonează la fiecare cuvânt al Liturghiei Pontificale, una pastorală, dar şi plină de învăţăminte, care ne îndeamnă Să mergem împreună!, indiferent de confesiune, trăindu-ne apartenenţa în folosul celuilalt, ca fraţi întru Domnul, dăruind pace umanităţii.

Un tânăr, impresionat de spusele Papei Francisc, îşi strânge pruncul la piept, iar micuţul îşi lipeşte obrazul de cel al părintelui. Publicul îl salută şi îi transmite, prin gesturi, iubire Suveranului Pontif. Două femei, una foarte tânără, cealaltă în vârstă, şi-au lipit frunţile şi plâng uşor. Zeci de mii de mâini stau împreunate în rugăciune, iar armonia, pacea şi căldura pe care le răspândeşte în jur Sfântul Părinte încălzesc inimile celor aproape 90.000 de suflete care participă la slujba bogată în semnificaţii.

„Aici, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor veniţi în pelerinaj, pentru a îndeplini legământul înaintaşilor voştri şi pentru a întări credinţa în Dumnezeu şi devoţiunea faţă de Preacurata Fecioară Maria. (…) Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; participă la el şi credincioşi din alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi, tradiţii. (…) A peregrina semnifică provocarea de a descoperi şi de a transmite spiritul de a trăi împreună, de a nu ne fi teamă să ne amestecăm, de a ne întâlni şi de a ne ajuta. A peregrina înseamnă a participa la acea maree puţin haotică, care se poate transforma într-o adevărată experienţă de fraternitate, o caravană mereu solidară, pentru a construi istoria. (…) Domnul nu-l dezamăgeşte pe cel care riscă. Să mergem şi să mergem împreună”, spune Suveranul Pontif.

Sfântul Părinte şi-a rostit învăţămintele în limba italiană şi aşteaptă, răbdător, să fie traduse în română şi în maghiară, ca fiecare pelerin să le pătrundă înţelesul. Pe ecranele uriaşe, imaginea chipului blajin al Papei se dizolvă în ochii mari, albaştri şi pătrunzători ai unui copil, pentru a reveni şi mai prietenoasă, graţie tehnologiei digitale şi sutelor de profesionişti ai TVR, „official broadcaster” care a transmis evenimentul în peste 200 de ţări din lume. Papa Francisc propovăduieşte simplu, aşa cum trăieşte, poate de aceea este atât de iubit oriunde în lume, iar mesajul său este unul universal.

Urmaşul Sfântului Petru se apropie de statuia Fecioarei Maria, la picioarele căreia aşează Trandafirul de Aur, simbolul Învierii lui Iisus, „unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri ale suveranilor pontifi”, ne dezvăluie unul dintre membrii Comisiei de organizare a vizitei Papei Francisc în Harghita, o distincţie oferită începând din secolul al XI-lea unor biserici, personalităţi regale sau locuri de pelerinaj, drept recunoaştere a serviciilor aduse Bisericii Catolice. În aplauzele mulţimii, ofranda este pusă într-o vază de argint împodobită cu stema papală realizată în aur. Mai aflăm că distincţia dăruită de Papa Francisc Sanctuarului Marian de la Şumuleu-Ciuc este a doua oferită unui loc de pelerinaj din Europa de Est.

ÎPS Jakubinyi György, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, îi adresează mulţumiri Papei Francisc. „Mulţumim, Sfinte Părinte, că aţi venit să Vă rugaţi împreună cu noi, să oferiţi Sfânta Jertfă a Sfintei Liturghii, să cereţi Sfintei Maria ajutătoare de la Şumuleu-Ciuc, ca să ne binecuvânteze după inscripţia de pe Crucea Votivă: Dumnezeule, ţine-ne în sfânta credinţă şi în virtuţile strămoşilor. Vă mulţumim, Sfinte Părinte!”, a spus ÎPS Jakubinyi György.

La finalul celebrării pontificale, la care a participat şi Monseniorul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, alături de cardinali, zeci de episcopi, diaconi şi sute de preoţi concelebranţi, Suveranul Pontif a primit în dar o pictură care înfăţişează ansamblul Sanctuarului Marian de la Şumuleu-Ciuc, locul celui mai mare pelerinaj al lumii catolice din Europa Centrală şi de Est. La rândul său, Papa Francisc i-a dăruit arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia un relicvariu. Suveranul Pontif a primit, în Harghita, şi un alt dar, simbolic, un dar „verde”, constând în mai multe suprafeţe forestiere împădurite, totalizând 122 de hectare în zona Ciuc, pe care au fost plantaţi aproximativ 650.000 de puieţi, în cinstea Sa.

Géred Péter, protopop şi paroh romano-catolic de Bistriţa, vine la pelerinajul de la Şumuleu „de vreo 50 de ani”. Pentru el, vizita Papei Francisc în Transilvania „este un moment istoric, şi unic, şi îmbucurător”. „E un har, o mare binecuvântare. Suveranul Pontif ne-a chemat să facem pace, să ne înţelegem, să colaborăm. Este un mesaj al iubirii reciproce între diferite culturi. Binecuvântarea am primit-o cu toţii, să ne iubim unii pe alţii, fiindcă cea mai frumoasă şi mai scurtă propoziţie din Biblia noastră, Cartea Sfântă a creştinilor, este: Dumnezeu este iubire. Să trăim în iubire şi atunci Dumnezeu este cu noi, este în inima noastră”, a spus protopopul Géred Péter.

„Sunt foarte fericită că am trăit acest moment unic, să fiu aici, să simt energia oamenilor aceştia frumoşi, a locului şi mai ales să simt energia dăruită de Papa Francisc. Avem nevoie de asta”, a mărturisit Elena Gyerkó.

Impresionat de slujba celebrată de Papa Francisc s-a declarat şi un tânăr în vârstă de 29 de ani din Braşov. „Am simţit legătura care s-a creat între oameni şi am avut sentimentul că am fost foarte mulţi la un loc, având acelaşi scop. Este foarte importantă toleranţa. Sfântul Părinte a arătat că împreună convieţuim foarte multe etnii şi, trăind alături, dacă ne tolerăm şi ne înţelegem unii pe ceilalţi, vom învăţa să ne respectăm reciproc”, ne-a spus tânărul, adăugând că Îl urmăreşte pe Twitter şi Îl admiră pe Suveranul Pontif şi pentru că „e modern în gândire şi transmite mesaje atât pentru tineri, cât şi pentru cei mai bătrâni”.

Imnul Ungariei intonat la finalul Liturghiei Pontificale

„Să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu Tatăl, şi Fiul, şi Sfântul Duh”, a încheiat Suveranul Pontif, vestind sfârşitul Sfintei Liturghii. Corul a început să intoneze imnul Ungariei, iar pelerinii şi preoţii i s-au alăturat. S-a cântat prima strofă, înainte ca Suveranul Pontif să părăsească scena altarului. A urmat imnul secuiesc.

Papa Francisc a părăsit şaua Şumuleului în aplauzele pelerinilor şi însoţit de acordurile imnului creştin latin Te Deum. S-a oprit, apoi, la Casa „Jakab Antal”, în apropierea Bisericii Franciscane, unde îl aşteptau 120 de persoane imobilizate în scaune rulante şi copii cu diferite dizabilităţi; nu au putut urca dealul, aşa că au urmărit Liturghia Pontificală pe ecranele uriaşe amplasate în vecinătate. Toţi s-au bucurat de binecuvântarea Suveranului Pontif. Apoi, Sfântul Părinte a luat masa şi s-a odihnit, înainte de a-şi continua drumul către Târgu Mureş, unde l-a aşteptat avionul care avea să-l ducă la Iaşi, ultima escală a celei de-a doua zi a vizitei apostolice în România.

Zeci de cazuri de hipotermie

Comitetul Interministerial pentru Securitate anunţa, sâmbătă dimineaţă, că din informaţiile primite de la echipajele aflate la faţa locului, până la ora 09:30 au fost asistate medical 67 de persoane care participau la eveniment, 36 dintre acestea fiind copii care au suferit diverse afecţiuni medicale generate de temperaturile scăzute înregistrate în zonă. La coborârea de pe Şumuleul Mic, din cauza noroiului alunecos, zeci de persoane au avut nevoie de sprijinul pompierilor, coborârea dovedindu-se un calvar pentru mulţi dintre pelerini.

În seara aceleiaşi zile, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a prezentat o statistică potrivit căreia peste 260 de pelerini de la Şumuleu-Ciuc au avut nevoie de asistenţă medicală din cauza hipotermiei, 20 dintre aceştia fiind copii care făceau parte dintr-un grup venit din Italia.

„Am avut prin structurile pentru situaţii de urgenţă 141 de persoane la care s-a intervenit, iar altora peste 260 li s-a acordat asistenţă medicală, fiind hipotermici. Dintre aceştia, 20 erau copii care făceau parte dintr-un grup venit din Italia”, a declarat Carmen Dan. Potrivit ultimei evaluări a Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale Papa Francisc de la Şumuleu-Ciuc au participat 85.000 de pelerini.

Vizita Papei Francisc în România a avut loc la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului a adresat această invitaţie prima dată în luna mai 2015, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun, şi a reînnoit-o printr-o scrisoare transmisă Sanctităţii Sale în luna martie 2017. Invitaţia preşedintelui a fost completată de cea a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, precum şi de mesajul personal al Patriarhului Daniel.

DANIELA MEZEY

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.