Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pandemia şi-a lăsat amprenta şi asupra Complexului Naţional Sportiv Izvoru Mureşului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Pandemia şi-a lăsat amprenta şi asupra Complexului Naţional Sportiv Izvoru Mureşului
Pandemia şi-a lăsat amprenta şi asupra Complexului Naţional Sportiv Izvoru Mureşului

Pandemia şi-a lăsat amprenta şi asupra Complexului Naţional Sportiv Izvoru Mureşului

  • Comparativ cu anul trecut, CNS a înregistrat o scădere a veniturilor proprii de aproximativ 60%
  • Se doreşte realizarea unui nou proiect pentru construirea unei săli de sport

În perioada ianuarie-septembrie 2019, la Izvoru Mureşului au ajuns 28 de cluburi şi federaţii. Au optat pentru serviciile oferite de Complexul Naţional Sportiv (CNS) federaţiile de rugby, de gimnastică, badminton, chiar şi Federaţia Română Sportul pentru Toţi şi cluburi sportive importante din ţară, precum Olimpia Bucureşti, CSM Tg. Mureş, CSM Dunărea, CSM Galaţi, CS Baschet Club Steaua. Cantonamentele realizate de federaţii şi cluburi au fost completate de alte evenimente organizate de diferite instituţii şi asociaţii şi găzduite de complex. Toate acestea s-au tradus în venituri proprii realizate de CNS Izvoru Mureşului de peste 760.000 de lei în perioada ianuarie-septembrie 2019. Iar până la sfârşitul anului, veniturile proprii realizate s-au ridicat la aproape 1 milion de lei, ceea ce l-a determinat pe Gavril Chindea, directorul CNS Izvoru Mureşului,să spună că a fost unul dintreanii cu cele mai bune realizări din 1990.

Anul acesta, însă, din cauza pandemiei care a determinat multe federaţii şi cluburi să renunţe la cantonamente, veniturile realizate în primele 9 luni au fost de 318.193 lei – adică un minus, faţă de anul trecut de peste 444.000 de lei (aproximativ 60%). Şi asta după ce, spunea Gavril Chindea, s-a început anul cu mare optimism, sperând ca 2020 să fie unul mai bun ca 2019.

„Am pornit anul 2020 cu un elan foarte mare, cu o muncă extraordinară, deoarece fiecare credea că va fi unul mai bun decât cel anterior. Am început să primim comenzi de la cluburi, federaţii, universităţi de vară, acţiuni de tineret. (…) În anul 2020 am avut foarte multe comenzi, au fost şi discuţii telefonice prin care federaţiile şi cluburile sportive voiau să vină în cantonament la Izvoru Mureşului, dar întrucât a apărut pandemia, nici nu au mai depus comenzi”, spunea directorul CNS Izvoru Mureşului.

Astfel, după lunile ianuarie şi februarie, când majoritatea comenzilor au fost onorate, a urmat martie şi anularea rezervărilor. În total, în acest an, din cauza pandemiei, 24 de cluburi şi federaţii au renunţat să mai vină la Izvoru Mureşului, iar o parte nici nu au mai dat telefoane. Au renunţat, pe de o parte din cauza interdicţiilor, pe de altă parte din lipsa banilor pentru a face testele COVID, dar şi a fricii de infectare.

Totuşi, au fost şi entităţi care au ajuns în această vară în staţiune. Este vorba de Federaţia Română de Bridge, Federaţia Română de Tir cu Arcul (care a organizat o serie de cantonamente ale juniorilor şi cadeţilor), un club de baschet din Bucureşti a mers de două ori la CNS. Şi tot la complex s-a organizat şi sesiunea de comunicări ştiinţifice din luna septembrie.

  • Sala de sport, de la zero

În prezent, CNS Izvoru Mureşului oferă servicii de cazare şi masă apreciate, iar baza sportivă e alcătuită din o serie de terenuri în aer liber (de baschet, cu suprafaţă modulară, teren sintetic de minifotbal, teren de tenis cu suprafaţă modulară, teren de fotbal cu suprafaţă naturală) şi o sală de forţă. Astfel, complexul este căutat atât pe timp de iarnă – când are loc pregătirea fizică – dar şi de vară, dar numai de cluburile mici sau de acele federaţii care nu solicită şi o sală de sport.

Prin lipsa unei săli de sport, spunea Gavril Chindea, CNS Izvoru Mureşului pierde o parte din sportul de echipă şi, în special, o parte din cluburile mari. Astfel, o sală de sport acolo ar echivala cu o gură de oxigen.

Dar ce s-a întâmplat cu acel proiect pentru care se căuta finanţare? După mai mulţi ani de bătut la uşile ministerelor, autorizaţia de construire şi celelalte avize au expirat, iar totul trebuie reluat de la zero.

Acum se intenţionează să se facă un alt proiect, să se reia discuţiile cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi să se încerce includerea construirii sălii de sport pe lista Companiei Naţionale de Investiţii.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.