Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pandemia şi-a lăsat adânc amprenta şi pe planurile firmelor harghitene privind viitoarele angajări | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic » Pandemia şi-a lăsat adânc amprenta şi pe planurile firmelor harghitene privind viitoarele angajări
Pandemia şi-a lăsat adânc amprenta şi pe planurile firmelor harghitene privind viitoarele angajări

Pandemia şi-a lăsat adânc amprenta şi pe planurile firmelor harghitene privind viitoarele angajări

  • 25 de firme au depus cereri de acordare a şomajului tehnic, în contextul restricţiilor din valul 4 pandemic

Peste 1.000 de firme şi instituţii din Harghita preconizează că vor angaja aproximativ 1.300 de persoane în următoarele 6-12 luni, rezultă din unele date provizorii făcute publice pe site-ul Instituţiei Prefectului, în contextul ultimei şedinţe a colegiului prefectural. Datele au fost prezentate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, care a elaborat un chestionar cu întrebări pentru angajatorii din judeţ în scopul colectării de informaţii legate de structura angajărilor preconizate pe meserii, grupe de ocupaţii, domenii de activitate, dar şi sectoare economice.

În materialul făcut public AJOFM Harghita a arătat că acest chestionar s-a dorit a fi unul cât mai simplu pentru a se reduce pe cât posibil sarcina administrativă care apasă pe umerii persoanei responsabile cu transmiterea răspunsurilor. Angajatorii au avut posibilitatea să completeze online chestionarul, iar în perioada 22 septembrie – 12 octombrie 1.058 dintre aceştia au făcut acest lucru, arătând că preconizează un număr de 1.295 de angajări în următoarele 6-12 luni. Accentul a fost pus pe angajatorii din sectorul privat, dar chestionarul a fost completat şi de reprezentanţii a 47 de entităţi cu capital de stat (sau instituţii publice). Cele mai multe firme din judeţ au sub 10 sau între 10 şi 49 de salariaţi, iar din acest motiv numărul unor astfel de angajatori care au completat chestionarul a fost mai ridicat, dar au răspuns la întrebările formulate şi 9 angajatori mari, cu peste 250 de salariaţi, precum şi 62 de angajatori din categoria de mijloc, care au între 50 şi 249 de angajaţi.

Din sinteza prezentată de AJOFM Harghita rezultă că doar 31,19 la sută dintre cei care au completat chestionarul preconizează să facă angajări pe termen scurt, iar 68,81 la sută dintre respondenţi au precizat că nu planifică noi încadrări de personal. Procentul relativ ridicat al celor care au arătat că nu estimează să facă nici o angajare în următoarele 6-12 luni este determinat de mai mulţi factori şi anume de lipsa planurilor pe termen scurt şi mediu pentru majoritatea angajatorilor din România, în special în contextul pandemiei de coronavirus, de accentuarea incertitudinilor legate de viitorul economic ca urmare a majorării preţurilor la energie şi gaze sau de creşterea inflaţiei şi a costurilor cu creditarea. Totodată, mai multe întreprinderi, în special cele foarte mici, cu mai puţin de 10 angajaţi, trăiesc de pe o zi pe alta fără o planificare strategică a activităţilor, fără a avea o atitudine proactivă, ci mai degrabă una pasivă, iar incertitudinile de pe piaţă generate de pandemie, regresul unora dintre pieţele europene, semnalele de alarmă din economia mondială şi reducerea comenzilor noi pot sta, de asemenea, la baza numărului mai mare al răspunsurilor prin care se indica faptul că nu sunt preconizate angajări în perioada următoare.

Potrivit AJOFM Harghita, industria prelucrătoare este ramura economică cu cel mai mare potenţial de angajare în următoarele 6-12 luni, pe următoarele locuri situându-se construcţiile, comerţul, activităţile administrative, hotelurile şi restaurantele, aceste domenii concentrând 1.202 angajări preconizate din totalul celor 1.295 estimate ca urmare a analizării răspunsurilor din chestionar, adică 92,82 la sută.

Principalele grupe de ocupaţii în care angajatorii din judeţ preconizează să efectueze angajări sunt: muncitori calificaţi în tratarea lemnului şi asimilaţi (285), muncitori în industria extractivă şi construcţii, în general necalificaţi (104), muncitori în industria prelucrătoare (103), vânzători în magazine (99), muncitori constructori şi asimilaţi (94), muncitori în transporturi şi depozitarea mărfurilor (84), operatori la maşinile şi utilajele pentru fabricarea produselor şi articolelor din textile, blănuri şi piele (70) sau conducători de maşini de mare tonaj şi autobuze (51). Numărul angajărilor preconizate din rândul specialiştilor cu studii superioare este estimat la doar 57, fiind vorba în special despre personal medical şi ingineri. Din rândul personalului necalificat sunt estimate 334 de angajări, acest lucru datorându-se, în principal, cunoaşterii de către angajatori a potenţialului actual al pieţei. Pe fondul unei oferte insuficiente de muncitori calificaţi, firmele acceptă în multe situaţii să angajeze personal necalificat sau cu un nivel de competenţe foarte redus în încercarea de a face faţă nevoilor sau comenzilor. În cazul a 747 de angajări preconizate s-ar accepta persoane fără experienţă profesională, iar absolvenţii programelor de formare profesională vor avea mari şanse de a se încadra pe piaţa muncii, mai rezultă din analiza AJOFM Harghita. (E.G.)

25 de firme au depus cereri de acordare a şomajului tehnic, în contextul restricţiilor din valul 4 pandemic

Un număr de 25 de firme din judeţul Harghita au depus, până în prezent, cereri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru acordarea şomajului tehnic, în contextul restricţiilor impuse de valul patru al pandemiei de COVID-19.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială”, din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat, pentru Agerpres, că cererile pentru acordarea şomajului tehnic pentru octombrie se pot depune până la sfârşitul acestei luni, urmând să se plătească 75% din salariul brut pentru angajaţii din acele domenii unde sunt restricţii sau se interzice desfăşurarea anumitor activităţi.

„În acest moment, în luna noiembrie, pentru luna octombrie, s-au depus 25 de cereri pentru şomaj tehnic. Încă nu am numărat ce înseamnă ca şi persoane dar, oricum, până la sfârşitul lunii noiembrie pot să depună firmele pentru luna octombrie, iar acele persoane care au fost suspendate, să spunem, pe 1 noiembrie, doar în luna decembrie vor depune cererile de şomaj tehnic”, a explicat Janó Edit Andrea.

Aceasta a precizat că cele 25 de cereri vizează, cu precădere, restaurante sau baruri afectate de restricţiile din valul patru al pandemiei.

Potrivit sursei citate, rata şomajului a scăzut uşor în Harghita, de la 3,43% în luna septembrie, la 3,34%, în octombrie, pe fondul angajărilor de luna trecută şi faptului că unele persoane au ieşit din evidenţele AJOFM. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.