Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Până în prezent, la nivelul judeţului Harghita au fost semnate contracte de finanţare prin POR 2014-2020 în valoare de aproximativ 150 milioane euro | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Până în prezent, la nivelul judeţului Harghita au fost semnate contracte de finanţare prin POR 2014-2020 în valoare de aproximativ 150 milioane euro
Până în prezent, la nivelul judeţului Harghita au fost semnate contracte de finanţare prin POR 2014-2020 în valoare de aproximativ 150 milioane euro

Până în prezent, la nivelul judeţului Harghita au fost semnate contracte de finanţare prin POR 2014-2020 în valoare de aproximativ 150 milioane euro

Ieri, la Miercurea Ciuc a fost semnat un alt contract de finanţare, pentru reabilitarea şi modernizarea iluminatului public în Gheorgheni

O întâlnire în care s-a discutat despre proiectele europene deja realizate în judeţ şi despre cele care se doresc a fi implementate a avut loc ieri, în municipiul Miercurea Ciuc. Conferinţa judeţeană „Unde sunt banii europeni în judeţul Harghita” a fost organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, prin Centrul de informare a cetăţenilor Europe Direct Regiunea Centru, alături de Consiliul Judeţean Harghita.

Directorul ADR Centru, Simion Creţu, a declarat că judeţul Harghita, care are aproximativ 300 mii de locuitori, „jumătate, putem spune, cât Braşovul sau Mureşul, are o preocupare foarte mare pentru atragerea de fonduri europene”.

„Aş vrea să spun că Consiliul Judeţean Harghita, Primăria Miercurea Ciuc, care are cele mai multe proiecte depuse şi este una dintre primăriile fruntaşe în atragerea de fonduri europene la numărul de locuitori din România, primăriile Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa au o preocupare deosebită, dar şi celelalte oraşe. Acest lucru se simte şi datorită preocupărilor pe care Consiliul Judeţean Harghita le-a avut pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri – şi-a creat o agenţie judeţeană de dezvoltare care sprijină”, a spus Simion Creţu.

În legătură cu domeniile vizate, directorul general al ADR Centru a declarat că proiectele sunt în infrastructura de drumuri, sociale, educaţie, reabilitare termică, atât pe zona blocurilor, cât şi pe zona clădirilor publice. De asemenea, mai sunt proiecte care se referă la infrastructura în oraşele mici şi mijlocii „şi avem foarte multe proiecte pe zona dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru creşterea activităţilor inovative”.

Potrivit lui Simion Creţu, până în momentul de faţă, în judeţul Harghita sunt peste 100 de proiecte depuse în cadrul POR 2014-2020, a cărora valoare este de peste 150 de milioane de euro. De asemenea, în fază de precontractare sunt nouă proiecte, în valoare de aproximativ 12,5 milioane euro, iar în selecţie sunt 73 de proiecte, în valoare de 73 milioane euro. De asemenea, au fost respinse 77 de proiecte, aproximativ 30% din total, în valoare de 50,17 milioane euro.

La nivelul Regiunii Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), în cadrul POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 625 proiecte, în valoare de 752,69 milioane euro.

Ieri, în cadrul întâlnirii pe tema fondurilor europene, a mai fost semnat un contract de finanţare din fonduri europene. Este vorba despre un proiect care vizează reabilitarea şi modernizarea sistemului de iluminat public în municipiul Gheorgheni.

Primarul municipiului Gheorgheni, Nagy Zoltán, a explicat că sistemul ce va fi reabilitat şi modernizat are o lungime totală de 50 de km. În cadrul proiectului vor fi schimbate toate corpurile de iluminat învechite, în număr total de 1.162. De asemenea, se va realiza o extindere a sistemului de iluminat cu aproximativ 50 de corpuri. „În momentul de faţă toată suprafaţa oraşului are iluminat public”, a declarat primarul din Gheorgheni.

Tot în cadrul proiectului, vor fi montaţi stâlpi şi corpuri de iluminat la trecerile de pietoni din municipiu, „pentru a fi mai sigure seara”. Totodată, a mai precizat edilul, o să fie instalat şi un sistem de telegestiune, „care va fi un sistem automatizat, de monitorizare, de coordonare a fiecărui corp de iluminat”.

„Prin implementarea proiectului vom ajunge, sperăm, la o reducere a consumului de energie electrică la aproximativ 40%. În plus, o să reducem emisiile de CO2 şi vizibilitatea va fi mult mai bună, pentru că (…) pe o stradă cu un trafic mai intens, lumina va fi mai intensă, cu un trafic mai redus, atunci va fi redusă”, a declarat primarul.

Valoarea proiectului din Gheorgheni este de peste 5,3 milioane lei, din care contribuţia proprie a primăriei este de 185 de mii lei, perioada de implementare fiind de 51 de luni.

În cadrul întâlnirii pe tema fondurilor europene de la Miercurea Ciuc au mai susţinut prezentări: Barti Tihamér – vicepreşedintele Consiliul Judeţean Harghita, Ráduly Róbert – primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ionela Mihăilescu – director executiv OIR POSDRU Centru, Octavian Ciolacu – din partea OJFIR Harghita. (Șt.P.)

 

Prin ADR Centru, autorităţile locale şi judeţene, organizaţiile neguvernamentale şi întreprinzătorii din Regiune au acces la fondurile europene derulate prin programele PHARE şi prin Programul Operaţional Regional. Tot prin ADR Centru, comunităţile din Regiune vor avea acces la Fondul European pentru Dezvoltare Regională, pentru finanţarea de investiţii în sectorul productiv, infrastructură, educaţie, sănătate, dezvoltare locală şi întreprinderi mici şi mijlocii.

(Cu detalii despre dezbaterile ori prezentările din cadrul conferinţei vom reveni într-un număr viitor.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.