Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Pădurea Centenar”: Puieţi de molid plantaţi la Monumentul-mausoleu de la Gura Secului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » „Pădurea Centenar”: Puieţi de molid plantaţi la Monumentul-mausoleu de la Gura Secului
„Pădurea Centenar”: Puieţi de molid plantaţi la Monumentul-mausoleu de la Gura Secului

„Pădurea Centenar”: Puieţi de molid plantaţi la Monumentul-mausoleu de la Gura Secului

Un număr de 30 de puieţi au fost plantaţi, vineri, în jurul Monumentului-mausoleu de la Gura Secului, din municipiul Topliţa, în cadrul proiectului „Pădurea Centenar”, iniţiat de Ministerul Apelor şi Pădurilor, menit să cinstească memoria eroilor români căzuţi la datorie acum 100 de ani.

Ing. Florin Nicolae Nan, inspectorul şef al Gărzii Forestiere Braşov, a declarat cu această ocazie că prin plantarea puieţilor la acest monument se cinsteşte memoria celor care s-au jertfit acum 100 de ani pentru ca noi „să trăim într-o ţară liberă”. „În plină campanie de dezinformare a opiniei publice cu privire la faptul că silvicultorii sunt inamicii pădurii numărul 1, ne-am unit forţele împreună cu colegii noştri din minister şi din Regia Naţională a Pădurilor şi am venit să plantăm la Monumentul Eroilor din Topliţa un număr de 30 de puieţi de molid pentru a cinsti memoria celor ce şi-au jertfit viaţa pentru ca noi astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire de la 1918, să trăim într-o ţară liberă şi normală”, a spus inspectorul şef al Gărzii Forestiere Braşov, de care aparţine şi judeţul Harghita.

Acesta a mai declarat că acţiunile organizate în cadrul proiectului „Pădurea Centenar” se vor desfăşura în continuare în judeţele Covasna, Braşov, Mureş şi Sibiu. „Organizatorul principal al evenimentului de vineri este Ministerul Apelor şi Pădurilor, prin Garda Forestieră Braşov, cu sprijinul Direcţiei Silvice Harghita şi Ocolului Silvic Topliţa”, a mai spus ing. Florin Nan.

Ing. Cătălin Mutică, directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, a declarat, la rândul său, că instituţia pe care o conduce este implicată direct în acest proiect, „Pădurea Centenar”, punând la dispoziţie puieţii ce au fost plantaţi, dar şi experienţa personalului. „Sperăm că peste ani să stăm în faţa unor arbori viguroşi. Practic, aceşti arbori au o semnificaţie deosebită, deoarece aici nu vorbim de înfiinţarea unei suprafeţe forestiere, ci este vorba despre un simbol, o acţiune în care să ne amintim de trecut şi de istoria noastră”, a declarat ing. Cătălin Mutică.

La rândul său, şeful Ocolului Silvic (OS) Topliţa, Codruţ Duşa, a explicat că Mausoleul Eroilor de la Secu „este un monument emblematic pentru România şi în primul rând pentru unirea ce s-a înfăptuit în anul 1918, datorită faptului că pe această vale şi-au pierdut viaţa foarte mulţi ostaşi care au venit din România să elibereze Ardealul”. „În cinstea lor s-a ridicat acest monument. Iar momentul Centenar al anului 2018 este propice pentru a marca şi noi simbolic jertfa acestor minunaţi eroi. (…) Iar aceşti puieţi vor fi emblema timpului care va marca evenimentele care s-au întâmplat cu un secol în urmă”, a spus şeful OS Topliţa.

Monumentul-mausoleu de la Gura Secului a fost ridicat de primul patriarh al României, Miron Cristea. În anul 1939 au fost aduse osemintele celor căzuţi în luptele pentru eliberarea Ardealului din vechiul cimitir al eroilor, oseminte care au fost depuse în cripta de la baza monumentului şi în nişele laterale. Pe frontispiciul monumentului este inscripţionat textul „Ostaşi ai vechiului regat! Binecuvântată fie ziua în care aţi trecut Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici… Ardealul vi se închină!”.

La baza monumentului se găseşte osuarul ce adăposteşte osemintele a 771 de militari căzuţi la datorie în această regiune în bătăliile anului 1918.

În Harghita, campania de împăduriri este în plină desfăşurare

Vorbind despre campania de împăduriri din acest an, ing. Cătălin Mutică a declarat că în această perioadă se lucrează la fiecare ocol silvic din cadrul Direcţiei Silvice Harghita. Acesta a amintit că „Luna pădurii” în zona de munte începe cu o lună mai târziu, fiind un decalaj faţă de celelalte zone din ţară datorită condiţiilor atmosferice.

În această campanie, direcţia silvică va reda naturii 281 de hectare de teren proaspăt împădurit. Din aceste 281 de hectare, vor fi regenerări naturale pe 108 ha, iar diferenţa de 173 de hectare vor fi împăduriri integrale, cu puieţi produşi în pepinierele direcţiei silvice.

Totodată, a mai precizat ing. Cătălin Mutică, la fiecare din cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita (Tulgheş, Borsec, Topliţa, Homorod şi Miercurea Ciuc) sunt şi acţiuni desfăşurate în special cu elevii, în vederea dezvoltării conştiinţei forestiere în rândul generaţiilor viitoare. De altfel, acesta a spus că în acest an sunt foarte multe solicitări din partea şcolilor, cadrele didactice insistând să îşi petreacă măcar o zi în natură, cu elevii lângă ei, la plantat şi la discuţii despre ce înseamnă pădurea şi beneficiile ei.

Conform sursei citate, campania de împăduriri pe suprafeţele administrate de DS Harghita se va încheia cel mai probabil în 3-4 săptămâni.

Astăzi, la Topliţa, o nouă acţiune de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, prin plantarea a 100 de puieţi

Codruţ Duşa a declarat, la rândul său, că Ocolul Silvic Topliţa şi-a propus să împădurească în acest an o suprafaţă de 51 de hectare, din care 5,2 ha în fond forestier de stat, iar diferenţa la proprietari cu care ocolul are diferite contracte de administrare sau servicii silvice.

Şi la OS Topliţa sunt în acest an acţiuni de conştientizare, desfăşurate împreună cu elevi ai şcolilor din municipiul de pe Mureşul Superior. „În cadrul campaniei de împăduriri şi sub egida Lunii pădurilor deja am făcut o acţiune cu elevii Liceului Teoretic O.C. Tăslăuanu. Urmează ca marţi, 24 aprilie (n.n. – astăzi), să desfăşurăm o acţiune cu 100 de elevi de la Şcoala Gimnazială Miron Cristea, prin care se va marca din nou simbolic cei 100 de ani care au trecut de la unirea României cu Ardealul. De obicei, elevii sunt foarte interesaţi. A devenit o tradiţie ca în fiecare an să participe la acţiuni de împăduriri. E foarte important că le inoculăm dragostea faţă de natură, dragostea faţă de pădure. Le aducem la cunoştinţă importanţa pădurii, importanţa regenerării pădurii, importanţa pădurii în viaţa noastră atât din punct de vedere social, cât şi economic”, a conchis şeful OS Topliţa. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.