Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

PAC şi Produsul Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » PAC şi Produsul Secuiesc
PAC şi Produsul Secuiesc

PAC şi Produsul Secuiesc

Proiectul CAPTION, destinat fermierilor şi producătorilor locali, ale cărui obiective principale au fost să atragă atenţia asupra avantajelor şi importanţei sprijinului acordat de către Uniunea Europeană agriculturii şi dezvoltării regionale prin Politica Agricolă Comună (PAC), să promoveze şi să lărgească arealul de valorificare a produselor certificate aparţinând brandului Produs Secuiesc, a ajuns la final

Proiectul CAPTION a luat fiinţă în 2017, când Consiliul Judeţean (CJ), în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita au participat la un concurs de proiecte al Uniunii Europene. Valoarea proiectului câştigat în cadrul programului european „Sprijin pentru măsuri de informare privind Politica Agrară Comună (PAC)” a fost de 232.000 de euro, din care 40% a reprezentat cota de participare a CJ Harghita. Astfel, potrivit coordonatorului proiectului, au fost acoperite „foarte multe elemente care lipseau în dezvoltarea produselor locale”.

„Am dorit să continuăm procesul de promovare a mărcii Produs Secuiesc, de la apariţia căreia se împlinesc acum 10 ani, am vrut ca produsele certificate sub acest brand să fie compatibile la nivel european, însă au lipsit foarte multe elemente în dezvoltarea lor. Produsele secuieşti reprezintă valori pentru mediu, pentru gospodăriile mici, nu ne dorim producţii industriale, ci să îmbunătăţim şi să păstrăm calitatea acestora. Şi prin acest proiect am reuşit să implementăm o politică agricolă comună”, a declarat Csilip Árpád, coordonatorul proiectului.

În prezent, 136 de fermieri şi producători ale căror produse au fost certificate ca Produs Secuiesc sunt înregistraţi în baza de date a Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita, cu peste o mie de produse. Conform statisticilor prezentate, aceştia participă anual la peste 40 de târguri de profil în Bucureşti, Cluj-Napoca, fiind prezenţi, de asemenea, la târguri şi degustări de produse organizate la Bruxelles, ori la Manchester, unde s-au bucurat de o mare popularitate.

„Din 2017 am dublat numărul participărilor la diferite târguri în ţară şi în străinătate şi pot să afirm că agricultorii noştri care ajung în Capitală, să-şi valorifice produsele, pleacă vineri şi sâmbătă se întorc cu coşurile goale”, a completat managerul proiectului, Tamási Dezső.

Potrivit acestuia, în cadrul proiectului au fost realizate mai multe activităţi, între care: un manual al brandului Produs Secuiesc, care stabileşte o identitate vizuală unitară a acestei mărci şi care de acum încolo va fi folosită de toţi producătorii; realizarea unei platforme alimentare online (webshop), în scopul lărgirii arealului de valorificare a produselor certificate aparţinând brandului Produs Secuiesc, fiind elaborată şi o metodologie de verificare periodică, prin analize de laborator, care ar urma să garanteze calitatea produselor. De asemenea, a fost creat un „material e-learning” destinat agricultorilor, unde fermierii pot identifica şi accesa uşor şi rapid informaţii privind politica agrară comună a UE. În cadrul proiectului au mai fost organizate seminarii informative pentru agricultori din zonele Ciuc, Odorhei şi Gheorgheni, la care participanţii au primit răspunsuri şi detalii cu privire la PAC şi la posibilităţile oferite de proiectele finanţate de UE. Iar pentru elevii de la licee cu profil agricol s-au organizat Zilele Porţilor Deschise la o fermă de vaci din comuna Ineu.

Finalul proiectului CAPTION a fost marcat, vineri, la sediul CJ Harghita, prin conferinţa „Alimentaţia sănătoasă este în folosul nostru”, la care au participat, între alţii, membrii echipei de proiect, agronomi, profesori de la Universitatea Sapientia, medici, biologi şi un specialist în prepararea produselor culinare complexe, care au evidenţiat importanţa unui mediu curat, unde se pot dezvolta produse proaspete, nechimizate şi gustoase, pentru o alimentaţie sănătoasă.

„Eşti ceea ce mănânci! Să pornim de la premisa că hrana este o parte a culturii locale, a regulilor prin care o societate răspunde la provocările mediului. Eu am convingerea că între acestea există o simbioză: mediul ne oferă produsele, alimentele cu ajutorul cărora putem supravieţui şi face faţă provocărilor. Pentru mine, o hrană sănătoasă este în primul rând cea produsă în zonă, procesată la producători locali, tradiţional, dar şi cu spirit inovativ, răspunzând cerinţelor vieţii moderne. La noi, din păcate, acest lanţ lipseşte cu desăvârşire; avem păşuni, avem ferme de animale, culturi agricole în judeţ, dar produsele locale nu ajung în bucătăriile restaurantelor, nu suntem pregătiţi conform normelor, deşi ar fi cu certitudine şi în beneficiul producătorilor locali. Este marea mea dezamăgire”, a declarat Orbán Ferenc, bucătarul-şef al unui resort din Staţiunea Băile Bálványos.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a felicitat echipa pentru colaborarea în cadrul acestui proiect destinat fermierilor şi producătorilor din judeţ. El a amintit de investiţiile făcute pe plan local în agricultură, dar şi de implicarea financiară a Guvernului de la Budapesta în sprijinirea fermierilor din regiunea locuită preponderent de maghiari în România şi le-a mulţumit parlamentarilor UDMR pentru „modificarea unor legi care acum vin în ajutorul nostru”.

La eveniment a participat şi senatorul UDMR Antal Lóránt, în opinia căruia „produsele secuieşti sunt cele mai bune care au existat vreodată, mai bune decât produsele elveţiene”. „Vă doresc din toată inima mea de legiferator succes şi aştept orice fel de iniţiative, soluţii, idei de îmbunătăţiri legislative din partea dumneavoastră, cei care sunteţi, până la urmă, beneficiarii acestor legi”, a conchis senatorul UDMR.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.