Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

OUG nr. 75/19 iulie 2018: O ordonanţă care nu lămureşte motivele urgenţei, dar care desfiinţează, dintr-un condei, rolul custozilor ariilor protejate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » OUG nr. 75/19 iulie 2018: O ordonanţă care nu lămureşte motivele urgenţei, dar care desfiinţează, dintr-un condei, rolul custozilor ariilor protejate
OUG nr. 75/19 iulie 2018: O ordonanţă care nu lămureşte motivele urgenţei, dar care desfiinţează, dintr-un condei, rolul custozilor ariilor protejate

OUG nr. 75/19 iulie 2018: O ordonanţă care nu lămureşte motivele urgenţei, dar care desfiinţează, dintr-un condei, rolul custozilor ariilor protejate

  • S-a modificat autorizaţia de mediu şi emiterea avizelor
  • Specialiştii consideră că „Guvernul a aruncat în aer ariile naturale protejate
  • Avocatul Poporului chemat să-şi facă datoria
  • Pădurile ar putea fi parcelate şi transformate în – de ce nu? – cartiere
  • Nu justifică nimeni de ce ariile protejate sunt scoase din custodia ONG-urilor

Nu întâmplător…

În organizarea directorului Fundaţiei pentru Parteneriat, Potozky László, ieri, la sediul acesteia din Miercurea Ciuc, a avut loc o conferinţă de presă la care au participat custozi şi administratori ai ariilor protejate din judeţul Harghita. Nu întâmplător această întâlnire cu presa a avut loc la Fundaţia pentru Parteneriat – şi acest aspect trebuie lămurit acum la început – ci pentru că în decursul anilor fundaţia a finanţat 400 de proiecte, din care 17 vizau ariile protejate, în sumă totală de 24 milioane de lei. Aşadar, Fundaţia pentru Parteneriat este din nou alături de cei care s-au ocupat de protejarea mediului, mă refer la custozi şi administratori, care au făcut o treabă bună împreună cu numeroşi voluntari şi care, de la o zi la alta, s-au pomenit fără obiectul muncii, ca urmare a OUG nr. 75/2018.

S-a vorbit deja despre acest subiect şi se va mai vorbi, dacă e să credem ceea ce s-a spus, şi anume că „această ordonanţă de urgenţă seamănă ca două picături de apă cu Ordonanţa 13, referitoare la justiţie şi care a scos oamenii în stradă”.

La conferinţa de presă au fost prezenţi: administratorul Domokos Péter, reprezentantul Asociaţiei Micro-regionale Pogány Havas, custodele Isán István Csongor, reprezentantul Asociaţiei Coridorul Verde, Imetcs István, reprezentând Situl Natura 2000, Bazinul Ciucul de Jos şi Rezervaţia Naturală Piatra Şoimilor, Hadmbas Gavril, reprezentând firma SC ECOS Club SRL, Rezervaţia Naturală Lacul Sf. Ana – Tinovul Mohoş.

Despre situaţia nou-creată

OUG nr. 75/2018, după cum s-a spus, modifică o parte a legislaţiei de mediu şi se referă la managementul ariilor protejate din structurile Agenţiei Naţionale a Ariilor Protejate. Curios este faptul că nu se precizează motivele urgenţei acestei ordonanţe şi motivele desfiinţării posturilor de custode. Situaţia se complică în momentul în care custozii au încheiate contracte cu finanţare europeană pentru investiţii în ariile protejate şi nu se ştie cine vor fi aceia care îşi vor aroga meritul pentru aceste proiecte şi banii europeni. Deci, confuzia este totală şi nu numai din acest punct de vedere, este opinia custozilor ariilor protejate, a celor care nici măcar nu au fost consultaţi pe această temă, acum având impresia că cineva îşi bate joc de dumnealor. În opinia unanimă, Ordonanţa de Urgenţă nr. 75/2018 a fost luată rapid, fără a se urmări ce este mai bine pentru natură. Prin dispariţia custozilor ariilor protejate, gunoaiele vor omorî natura mai ales acolo unde sunt atracţii pentru turişti, nu va mai fi nimeni care să organizeze, printre altele, acţiuni de curăţenie. Suntem în situaţia în care Biodiversitatea din România să decadă de pe locul I în Europa pe care îl ocupă de câtăva vreme.

Este clar că ar fi nevoie de ajutor din partea statului

Or, STATUL ROMÂN nu a dat şi nu dă bani pentru ariile protejate, altfel spus, nu a investit în arii protejate, acest amănunt trebuie reţinut! Deci, aceşti custozi nu au primit niciodată nici un bănuţ de la stat, descurcându-se din proiecte cu finanţări europene şi din ceea ce obţineau, pe plan local, prin eforturi proprii. În loc să se recunoască ceea ce au făcut bine custozii ariilor protejate, care în cazul judeţului Harghita la evaluare au obţinut calificative de foarte bine şi bine, în ordonanţă se spune (ce-i drept, la modul general) că au avizat negativ lucrări şi, ca urmare, s-au stopat investiţiile, cu repercusiuni asupra dezvoltării ţării. Aceste „aprecieri” nu sunt câtuşi de puţin măgulitoare la adresa custozilor din Harghita care, cu riscul de a mă repeta, au la activ calificative de bine şi foarte bine. Ordonanţa despre care vorbim a desfiinţat sute de locuri de muncă, mai precis este vorba de 400 de persoane care nu sunt „nici în căruţă, nici în teleguţă”, adică din 19 iulie nu ştiu ce sunt şi ce trebuie sau nu trebuie să facă.

Lucrurile (nu) vor rămâne aşa?

Foarte bine că există o federaţie – Coaliţia Federaţia Natura 2000 – care reuneşte 2.000 de organizaţii şi care va face demersurile necesare pentru a primi răspunsuri la multele întrebări pe care nu le-am putut detalia în acest articol şi se va adresa Preşedinţiei, Avocatului Poporului şi, în funcţie de răspunsurile care se vor primi, dacă se va constata situaţia de neconstituţionalitate, se va merge mai departe până la a ataca ordonanţa în instanţă.

(Cu alte informaţii vom reveni într-un număr viitor)

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.