Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ordin de extragere pentru ursul care a intrat în mai multe gospodării din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Ordin de extragere pentru ursul care a intrat în mai multe gospodării din Miercurea Ciuc
Ordin de extragere pentru ursul care a intrat în mai multe gospodării din Miercurea Ciuc

Ordin de extragere pentru ursul care a intrat în mai multe gospodării din Miercurea Ciuc

Ministerul Mediului a emis ordinul de derogare privind extragerea din fondul cinegetic a ursului solitar, care a fost văzut de mai multe ori, în ultima perioadă, în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă, intrând în mai multe gospodării, provocând pagube şi punând în pericol viaţa cetăţenilor din zona respectivă

Ordinul de extragere a fost emis miercuri şi în aceeaşi zi a ajuns în posesia solicitanţilor din Harghita.

„Ordinul de extragere a exemplarului de urs solitar a fost emis cu celeritate: cererea a fost depusă de asociaţia de vânătoare (din zonă – n.a.) şi în 24 de ore a fost emis de Ministerul Mediului. În aceeaşi zi a ajuns în judeţ, atât la asociaţia de vânătoare solicitantă, cât şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita. Extragerea acestuia din fondul cinegetic se va face de către asociaţia de vânătoare care a depus cererea”, a declarat comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szép Róbert.

Potrivit domniei sale, „în noiembrie 2018, asociaţiei de vânătoare i-a mai fost acordată o derogare, adică un ordin de extragere, care nu a fost pus în operă”.

„Dacă urşii periculoşi pentru care s-a solicitat derogarea nu sunt recoltaţi, fac pui, pe care îi obişnuiesc să vină în oraş şi să umble prin gunoaie în căutare de hrană. Atunci să nu ne mirăm că de la an la an sunt tot mai mulţi. Dacă nu se intervine şi nu se extrag exemplarele periculoase şi exemplarele-problemă, impactul scade semnificativ. Bineînţeles că există probleme de suprapopulare care trebuie reglate, probleme de pipernicire, de consangvinitate în unele zone, care trebuie reglate, dar pe lângă acestea, trebuie intervenit acolo unde este cazul şi asociaţiile de vânătoare trebuie să ne ajute. Eu rog asociaţiile de vânătoare să ne sprijine în aceste cazuri, pentru că prin extragerea urşilor habituaţi cred că mare parte din presiunea pe care aceştia o pun asupra locuitorilor va fi diminuată”,  a arătat comisarul general adjunct Szép Róbert.

Pe lângă ursul solitar, care a dat bătăi de cap nu doar locuitorilor oraşului, ci şi  jandarmilor – chemaţi de multe ori să intervină, inclusiv în noaptea de miercuri spre joi – în zona amintită a fost văzută şi o ursoaică cu un pui, se pare că o singură dată. „Noi ne ferim să dăm ordine de extragere pentru ursoaice cu pui. În aceste cazuri, de obicei dăm ordin de relocare”, a precizat Szép Róbert.

Ursoaica şi puiul ei au fost alungaţi în pădure de jandarmii solicitaţi prin 112, folosind mijloacele acustice de pe maşini.

Comisarul general adjunct a menţionat că Ministerul Mediului emite ordine de extragere a exemplarelor periculoase ori de câte ori este cazul şi în urma unei monitorizări atente. „Acolo unde documentaţiile nu sunt complete, sau unde există dubii, sau nu sunt bine fundamentate, acolo Ministerul Mediului cere lămuriri suplimentare sau cere documente suplimentare; pentru că noi vrem, într-adevăr, ca aceste decizii să fie luate corect, să vină în sprijinul locuitorilor, dar nici să aducem atingere populaţiei de urşi, adică să se extragă alte exemplare faţă de cele periculoase”, a remarcat Szép Róbert.

Din 131 ordine de extragere emise la nivel naţional, doar 83 au fost puse în aplicare

Potrivit datelor deţinute de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, din 131 de ordine de extragere emise de către Ministerul Mediului de la apariţia Ordinului de Ministru, doar 83 au fost puse în operă. „Cred că este o diferenţă undeva, aproape de 50 de exemplare care nu au fost extrase”, a precizat comisarul general adjunct al GNM.

Pentru evitarea acestor situaţii, comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szép Róbert, recomandă ca autorizaţiile pentru recoltare să aibă o valabilitate de maximum două luni.

„Propunerea mea este ca autorizaţiile de recoltare să se dea pentru maximum două luni, urmând ca la finalul acestora valabilitatea să fie ştearsă, pentru că sunt anumite fonduri de vânătoare care sprijină foarte mult activitatea ministerului şi sunt de bună-credinţă, dar sunt şi unele fonduri de vânătoare care refuză intervenţia sau nu intervin la timp şi acesta este motivul pentru care aceste exemplare periculoase rămân în fondul forestier sau chiar în intravilanul localităţilor, producând pagube însemnate. De la noi, de la Ministerul Mediului, se cere foarte repede intervenţia, noi dăm ordinul şi ordinul este tărăgănat, or asta înseamnă că pe undeva sunt probleme. Ori suntem pe aceeaşi baricadă şi vrem să rezolvăm problema, ori intervenim prin restricţii de acest gen”, a explicat comisarul general adjunct Szép Róbert.

El a adăugat că, „din păcate”, sunt semnale că ursul a ieşit din hibernare şi în alte judeţe, coborând din păduri în apropierea şi chiar în zonele locuite, în căutare de hrană, provocând pagube.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.