Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Orar de urs: între 17:00 şi 18:00 după-amiaza | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Orar de urs: între 17:00 şi 18:00 după-amiaza
Orar de urs: între 17:00 şi 18:00 după-amiaza

Orar de urs: între 17:00 şi 18:00 după-amiaza

 

Pacienţii Spitalului de Psihiatrie din Tulgheş sunt speriaţi de un urs care se plimbă de câteva zile prin curtea unităţii medicale, în apropierea căreia se află şi o grădiniţă, miercuri fiind organizate pânde pentru prinderea animalului.

Potrivit primarului localităţii Tulgheş, Marcel Vancu, conducerea Spitalului de Psihiatrie a sesizat în scris autoritatea publică locală că ursul a fost văzut de asistentele medicale, de paznici şi de pacienţi în urmă cu două zile şi de atunci în fiecare după-amiază intră în curtea unităţii spitaliceşti, în căutare de hrană, transmite Mediafax.

„De două zile, un urs coboară zilnic în incinta Spitalului de Psihiatrie, se plimbă pe alei, intră şi în gospodăriile locatarilor din perimetrul spitalului, care mai cresc iepuri, găini, raţe, pe care le-a mâncat. Martorii mi-au spus că este vorba de un urs tânăr. Oamenii sunt înfricoşaţi, nu este foarte plăcut, în condiţiile în care acolo există şi o grădiniţă, bolnavii se plimbă prin curte până seara târziu şi ursul îşi face apariţia după-amiaza, pe la ora 17:00 sau 18:00. Am vorbit să aibă grijă să golească toate tomberoanele din spital că acolo vin în căutare de hrană”, a declarat, miercuri, primarul Marcel Vancu.

Primarul a înştiinţat Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita şi conducerea Ocolului silvic din zonă, cerându-le sprijinul. Directorul executiv al APM Harghita, Domokos László József, a luat legătura cu Direcţia Silvică Harghita, care administrează pădurile din zona Tulgheş, precum şi cu o asociaţie de vânătoare, iar pădurarii, vânătorii şi inspectorii de mediu monitorizează, în prezent, zona Spitalului de Psihiatrie, fac pânde şi încearcă să îndepărteze animalul din localitate, ademenindu-l în pădure.

Primarul comunei Tulgheş susţine că acesta nu este un caz singular, urşii provocând mari probleme în localitate şi în satele învecinate. „Anul acesta am avut multe probleme, au fost atacate animale, au fost mâncate mai multe vaci, oi, şi nu numai la Tulgheş, ci şi în satele din jur, la Hagota şi la Pintec. Mai nou, avem, însă, câţiva urşi relocaţi – aşa se aude prin comună, că au fost aduşi din altă parte – care coboară în zonele locuite, au intrat şi în câteva gospodării din centrul localităţii, nu mai vorbesc de zonele limitrofe sau mai izolate. Este un pericol permanent şi lumea a intrat în panică”, a conchis Marcel Vancu.

Specialiştii de la APM susţin că în ultimii ani urşii şi-au schimbat comportamentul, nu se mai retrag în păduri, acceptând zone de odihnă în preajma localităţilor, cum s-a întâmplat anul acesta la Băile Homorod, când o ursoaică şi-a făcut bârlog şi a dat naştere la trei pui la o depărtare de aproximativ 200 de metri de casele localnicilor şi de DN 13A, care traversează staţiunea.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.