Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Omisiuni şi greşeli mari apărute în manualele de Istorie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Omisiuni şi greşeli mari apărute în manualele de Istorie
Omisiuni şi greşeli mari apărute în manualele de Istorie

Omisiuni şi greşeli mari apărute în manualele de Istorie

Elevii maghiari învaţă că steagul României este cel secuiesc, iar elevilor români nu li se spune că printre vecinii noştri se află şi ucrainenii

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor (AGIRo) din România, Viorel Dolha, a dat publicităţii o prezentare mai detaliată a manualelor de Istorie după care învaţă atât etnicii maghiari din România, cât şi cei români, manuale care, în opinia organizaţiei, nu ar fi trebuit să primească girul comisiilor de aprobare.

În ceea ce priveşte manualele în limba maghiară, în care „drapelul României este steagul secuilor”, din care „elevii nici nu au aflat încă în ce ţară trăiesc” şi din cauza cărora „elevii sunt discriminaţi, tăindu-le contactul cu realitatea”, principala problemă semnalată de Viorel Dolha este faptul că acestea se află pe băncile copiilor de cel puţin 10 ani. Din acest motiv, preşedintele AGIRo i-a solicitat ministrului Educaţiei să ia măsurile impuse, printre acestea fiind oprirea apariţiei „din nou pe băncile copiilor a vreunui manual de istorie în limba maghiară care să încalce prevederile art. 48, alin. (8) din Legea educaţiei”, precizându-se că manualul, în condiţiile legii, poate fi doar o traducere a unui alt manual aprobat în limba română. De asemenea, se solicită să se dea undă verde în şcoli doar unuia dintre cele 3 manuale aprobate recent, existând un astfel de manual din 2016 în care nu au fost găsite lucruri flagrant neştiinţifice.

 „Drapelul României este steagul secuilor”

În cele ce urmează vom aminti câteva dintre cele mai mari aberaţii care apar în aceste manuale de Istorie pentru elevii maghiari şi care au fost semnalate de către AGIRo.

Una dintre acestea apare în manualul de clasa a IV-a, editat de T3 Kiado şi aprobat prin ordin de ministru. Aici, la pagina 74 se află o hartă a Europei, pe fiecare ţară apărând şi drapelul statului respectiv. Dacă la toate ţările apar drapelele oficiale, singura care face notă discordantă este România, căreia i se asociază steagul secuiesc.

Viorel Dolha spunea că din punct de vedere legal autorii acestui manual au scăpare, pentru că „programa şcolară nu îi cere să trateze distinct tema România, ci îi cere ferm doar comunităţi ale minorităţilor de pe teritoriul actual al României şi, prin urmare, nu ar fi fost obligat să pună vreo hartă a acesteia sau a ţărilor române. Programa şcolară nu l-a obligat nici să treacă în manual drapelul României, fiindcă programa trece explicit şi limitativ doar Simbolurile Uniunii Europene (drapel, imn, Ziua Europei)”.

Şi tot în acest manual, care este înscris în catalogul manualelor şcolare încă din 2006, despre Trianon se spune că este Dictatul de la Trianon, iar din cele 22 de hărţi nici una nu este a României sau al vreunui stat medieval românesc. Totodată, din cele 64 de drapele ale unor ţări contemporane sau din trecut care apar în manual nici unul nu este al României.

O altă greşeală semnalată de AGIRo şi care apare în acest manual e botezul lui Carol I în… I Károly.

„Din acest manual – se precizează în acest memoriu – elevii nici nu au aflat încă în ce ţară trăiesc, care este drapelul sub care slujesc şi mai nimic despre populaţia majoritară. Aceşti elevi sunt crunt discriminaţi, tăindu-li-se contactul cu realitatea vor avea probleme de integrare în societatea românească. Doar elevi astfel educaţi pot ajunge adulţii românofobi şi dintre cei care dau jos cu tricolorul românesc. Fac asta fiindcă şcoala nu le-a adus încă la cunoştinţă în ce ţară trăiesc. Şi asta pe banii statului român, după manuale şi programe plătite de noi toţi”.

 Fără români şi ucraineni

Dar greşeli imense apar şi în manualele de Istorie în limba română, Asociaţia Generală a Învăţătorilor arătând faptul că au fost analizate 3 asemenea manuale aprobate în octombrie 2016, din care doar în unul singur nu s-au găsit „enormităţi scandaloase”.

Astfel, într-un manual de clasa a IV-a, dar al Editurii Corint, la pagina 27, la „popoare de azi”, în stânga Prutului apar doar ruşii.

„Le aducem la cunoştinţă autorilor şi oficialilor din minister că ruşii sunt tare, tare departe de Prut – preciza Viorel Dolha. Sunt tare departe şi de Nistru, fiindcă între români şi ruşi mai sunt ucrainenii, un popor mai numeros decât toţi vecinii noştri laolaltă”.

Tot în acest manual, românii lipsesc dintr-o hartă (pagina 25) a popoarelor din Evul Mediu. AGIRo precizează că în cadrul programei şcolare, la Popoare de ieri şi de azi sunt două categorii: dacii, romanii, grecii, galii, slavii şi turcii; respectiv românii, francezii, ungurii, germanii, ruşii, sârbii şi bulgarii. Asociaţia explică faptul că „autorii de manuale mai riguroşi sau cu vederi mai înguste au luat literal programa” şi au făcut hărţi cu popoarele din prima categorie (motiv pentru care românii lipsesc din acestea, dar lipsesc şi din hărţile cu Evul Mediu); şi au făcut hărţi pentru popoare de azi, din care lipsesc ucrainenii, dar şi altele.

Aceeaşi greşeală apare şi într-un manual nou al Editurii Aramis.

 Alte greşeli sau omiteri

Pe o altă hartă din manualul Editurii Aramis, vecinii României sunt daţi ca fiind: bulgarii, sârbii, ungurii şi… polonezii. În schimb, nu apar ucrainenii. De vină ar fi tot programa şi citirea ei ad-litteram: în programa şcolară apar doar bulgarii, sârbii, ungurii, dar şi ruşii, deşi ei nu ne sunt vecini. Astfel, dacă în programă nu sunt amintiţi ucrainenii, atunci nici autorii manualelor nu i-au trecut, pentru că în criteriile de evaluare ale acestora se specifică: „se respectă programa, nu omite conţinuturi obligatorii şi nu tratează conţinuturi necuprinse în programa şcolară”.

De asemenea, pentru că în programa şcolară nu se face referire şi la croaţi, albanezi, macedoneni sau bosniaci şi în manuale, la Europa – popoare de azi, tot spaţiul fostei Iugoslavii este locuit acum doar de… sârbi.

În sesizarea trimisă de Viorel Dolha ministrului Educaţiei se precizează faptul că din 8 manuale consultate, în unul singur se aminteşte de „27 martie 1918 Unirea Basarabiei”.

De asemenea, „despre ruşi, bulgari, sârbi şi maghiari se spune şi câţi dintre ei trăiesc peste frontierele ţărilor lor şi câţi dintre fiecare trăiesc în România. Despre unguri scrie că 10 milioane trăiesc în Ungaria şi România, iar peste hotare încă 5 milioane (SUA, Canada, Australia). Nu se spune în manuale deloc că mulţi români trăiesc şi peste graniţele Românie de azi: în R. Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria, asta ca să nu pomenim că este ignorată complet ramura aromână a neamului nostru din Balcani”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Propun să fie retrase din circulație aceste manuale și imputate celui care a aprobat scoaterea lor. Scurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.