Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Odorheiu Secuiesc: Parc tematic cu machete ale clădirilor reprezentative din Transilvania | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Odorheiu Secuiesc: Parc tematic cu machete ale clădirilor reprezentative din Transilvania
Odorheiu Secuiesc: Parc tematic cu machete ale clădirilor reprezentative din Transilvania

Odorheiu Secuiesc: Parc tematic cu machete ale clădirilor reprezentative din Transilvania

Un parc tematic, cu machete ale clădirilor reprezentative din Transilvania, a fost deschis la Odorheiu Secuiesc, de un grup de tineri pasionaţi de istorie şi de legendele locului.

În bastionul Telegdy al Cetăţii Székely Támadt, situată în centrul istoric al municipiului, pot fi admirate machetele a 21 de clădiri istorice foarte cunoscute în Transilvania. Este vorba de bisericile săseşti fortificate, incluse în patrimoniul UNESCO, precum cele de la Biertan, Viscri sau Valea Viilor, de Sinagoga din Dej sau Cetatea Râşnov, de Cetatea Târgu Mureş, Cetatea Făgăraş, Cetatea Mikó din Miercurea-Ciuc sau Biserica franciscană din Şumuleu-Ciuc.

De asemenea, cei interesaţi pot vedea reproducerea fidelă a Capelei Iisus, din Odorheiu Secuiesc, a Bisericii fortificate din Dârjiu, singurul monument din Harghita aflat pe lista UNESCO, a Castelului Corvinilor şi Cetăţii Deva, macheta Castelului străbunicii reginei Marii Britanii, care s-a născut la Sângeorgiu de Pădure, a Castelului Bran sau a Mănăstirii Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus.

Iniţiatorii demersului sunt un grup de tineri din Odorheiu Secuiesc, reuniţi sub denumirea de Legendarium, care de mai mult timp culeg legendele locului şi realizează desene animate pentru copii.

Szabolcs Fazakas, „sufletul” Legendarium, a declarat că aceste clădiri au fost alese astfel încât fiecare naţionalitate din această regiune să fie reprezentată. „Scopul nostru este să le oferim turiştilor care vin la Odorheiu Secuiesc posibilitatea de a vedea cele mai importante clădiri din Transilvania, acest parc fiind unul multicultural”.

Machetele clădirilor au fost realizate de un arhitect din Budapesta, originar din judeţul Harghita, care este specializat în astfel de lucrări. El a folosit diferite materiale plastice, ornamentele de pe clădiri au fost printate 3D, iar machetele au fost acoperite cu vopsea cu factor UV şi care rezistă şi la umiditate. Informaţiile despre fiecare clădire sunt disponibile în limbile română, maghiară şi engleză, iar accesul în Parcul Mini-Transilvania este gratuit. (Lia Matei; foto: Szabolcs Fazakas)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.