Odorheiu Secuiesc: O alunecare de teren şi pivniţe, subsoluri sau curţi ale unor case inundate, efectele ploilor din ultimele zile | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 august 2022
Home » Societate » Odorheiu Secuiesc: O alunecare de teren şi pivniţe, subsoluri sau curţi ale unor case inundate, efectele ploilor din ultimele zile
Odorheiu Secuiesc: O alunecare de teren şi pivniţe, subsoluri sau curţi ale unor case inundate, efectele ploilor din ultimele zile

Odorheiu Secuiesc: O alunecare de teren şi pivniţe, subsoluri sau curţi ale unor case inundate, efectele ploilor din ultimele zile

Patru zile consecutiv, municipiul Odorheiu Secuiesc a fost afectat de precipitațiile abundente, fiind nevoie de intervenţia pompierilor militari pentru înlăturarea efectelor negative generate de averse.

În ultimele 24 de ore, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc au acționat pentru evacuarea apei din 2 pivnițe/subsoluri ale unor case, de pe str. Pantei din municipiul de pe Târnava Mare.

Potrivit Compartimentului informare şi relaţii publice din cadrul ISU „Oltul” al judeţului Harghita, și la acest moment este în desfășurare o intervenție pentru evacuarea apei din pivnița inundată a unei case, tot în municipiul Odorheiu Secuiesc, strada Bányai János. În continuare, traficul rutier este oprit pe 3 drumuri județene: DJ 131A, DJ 137, DJ 137A .

Conform sursei citate, pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de avertizarea hidrometeorologică imediată COD ROȘU pe râurile Homorodul Mare și Mic, seara trecută, 18 iunie a.c., a fost emis mesaj prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 6 localități. Totodată, în zonele vizate au fost monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate conduce la producerea inundațiilor.

Tot în Odorheiu Secuiesc, miercuri, pompierii au acţionat, cu motopompe, pentru evacuarea apei acumulate în urma ploilor torenţiale din 6 pivniţe/subsoluri ale unor case, un garaj şi 2 curţi, de pe străzile Pantei, Varga Katalin, Târnavei, Rákoczi Ferencz şi Petőfi Sándor. Totodată, s-a acţionat pentru decolmatarea canalului de scurgere, care prezenta pericol de infiltrare în subsolul Şcolii Generale „Tompa László”.

De asemenea, datorită ploilor din ultimele zile, o alunecare de teren, ce a avut loc pe strada Rozei, s-a oprit la o distanţă de 5 m faţă de o gospodărie. Locuinţa nu a fost afectată şi nici nu s-au înregistrat victime. Totuşi, în mod preventiv, au fost evacuate 3 persoane, doi adulţi şi un minor, care locuiesc în casa respectivă.

Joi s-a intervenit pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri inundate ale unor case, tot din municipiul Odorheiu Secuiesc.

Pompierii harghiteni atrag atenţia că vremea rămâne instabilă şi în următoarea perioadă, astfel că este esenţial să se ţină cont de sfaturile autorităţilor şi, la fel de important, este să cunoaştem ceea ce trebuie să facem în cazul în care nivelul apei creşte rapid şi există pericolul unei viituri: nu vă deplasaţi prin curenţi de apă, puteţi să vă pierdeţi echilibrul; nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată; în cazul în care sunteţi surprinşi de viitură urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.