Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Odorhei: reducerea costurilor de întreţinere printr-un proiect de reabilitare termică | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Odorhei: reducerea costurilor de întreţinere printr-un proiect de reabilitare termică
Odorhei: reducerea costurilor de întreţinere printr-un proiect de reabilitare termică

Odorhei: reducerea costurilor de întreţinere printr-un proiect de reabilitare termică

Al doilea proiect de finanţare prin POR 204-2020 pentru municipiul Odorheiu Secuiesc şi primul de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost semnat luni, la sediul ADR Centru din Alba Iulia. Proiectul cu denumirea „Reabilitare termică a blocurilor prin POR 2014-2020”, este finanţat prin prioritatea de investitii 3.1 ce vizează sprijinirea eficienţei energetice. Acest proiect are o valoare totală de aproape 639.000 lei, din care circa 300.000 lei sunt solicitaţi de către beneficiarul proiectului, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, spre finanţare nerambursabilă. Contractul de finanţare a fost semnat de către domnul Árpád Gálfi, primarul municipiului, precum şi de către domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Apelul de finanţare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în 2016, în perioada mai-noiembrie. Deşi a fost depus de către autorităţile publice locale un număr de 8 proiecte spre finanţare, în cazul multora au fost probleme, în special cu depunerea declaraţiilor din partea fiecărui proprietar de apartament, privind implicarea şi asigurarea contribuţiei lor. Şi aici vorbim de 100% din cheltuielile aferente reabilitării unui apartament utilizat de o persoană juridică, autoritate publică sau instituţie, respectiv 25% dacă era un apartament în proprietatea persoanelor fizice. În plus, vechiul Ghid al Solicitantului prevedea ca, în perioada precontractuală, toate adiţiunile realizate în regie proprie să fi fost îndepărtate de proprietari, asta însemnând că orice intervenţie la acoperişuri, poduri, construcţii sau alte tipuri de lucrări realizate fără autorizaţie, trebuiau demolate pe cheltuiala locatarilor. În acea perioadă şi regulile de evaluare ale Programului Operaţional Regional erau mai rigide şi permiteau solicitarea unei singure clarificări. Din aceste motive, practic, proiectul de azi este singurul care se va finanţa pe apelul de proiecte lansat în 2016, dar AMPOR analizează oportunitatea modificării Ghidului, pentru a se depune noi proiecte”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică la blocul de locuinţe aflat în strada Mihail Kogălniceanu, care are 2 scări de bloc, 4A-4B, construit în perioada 1958-1960, cu un regim de înălţime P+3 E şi un total de 24 de apartamente.

Lucrările prevăzute a fi realizate prin proiect constau în reabilitarea termică a anvelopei; izolarea termică a părţii opace a faţadelor; înlocuirea tâmplăriei exterioare existente care nu este termo-eficientă, inclusiv a celei aferente accesului în bloc, cu tâmplărie termoizolantă (partea vitrată), închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a parapeţilor; termo-hidroizolarea acoperişului, izolarea termică a planşeului peste subsol, izolarea termică a soclului şi alte activităţi care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor componentelor. De asemenea, se vor schimba trotuarele de protecţie, se va reface structura acoperişului de tip şarpantă, se va executa învelitoare noua din ţiglă şi se va schimba liftul.

Mirela Groza
Serviciul Relaţii Publice ADR Centru

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.