Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Observaţie astronomică în curtea Colegiului Naţional „Octavian Goga”Tranzitul planetei Mercur peste discul solar a putut fi văzut prin telescopul Ucenicului Astronom | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Timp Liber »
Observaţie astronomică în curtea Colegiului Naţional „Octavian Goga”
Tranzitul planetei Mercur peste discul solar a putut fi văzut prin telescopul Ucenicului Astronom
<h6><i>Observaţie astronomică în curtea Colegiului Naţional „Octavian Goga”</i></h6>Tranzitul planetei Mercur peste discul solar a putut fi văzut prin telescopul Ucenicului Astronom

Observaţie astronomică în curtea Colegiului Naţional „Octavian Goga”
Tranzitul planetei Mercur peste discul solar a putut fi văzut prin telescopul Ucenicului Astronom

Un fenomen astronomic destul de rar a putut fi văzut, luni, şi de către locuitorii din Miercurea Ciuc: tranzitul planetei Mercur prin dreptul discului solar. Fenomenul a început la ora 14:35 şi a putut fi văzut doar pe jumătate, până în jurul orei 17:00, atunci când Soarele a apus.

Pentru acest fenomen, Asociaţia Ucenicul Astronom a instalat în curtea Colegiului Naţional „Octavian Goga” (CNOG) două telescoape cu ajutorul cărora cei interesaţi au putut vedea, în special, dimensiunea planetei Mercur faţă de Soare.

Cosmin Sorin Micloş, preşedintele Asociaţiei Ucenicul Astronom, spunea că s-a ales curtea instituţiei de învăţământ ca loc pentru observaţii pentru că la CNOG îşi are sediul asociaţia, dar şi pentru că e cel mai bun punct din Miercurea Ciuc: este înalt, are o deschidere bună către vest, în apropiere se află şcoala, iar în zilele cu ceaţă, acolo se înseninează cel mai repede.

Referindu-se la tranzitul planetei Mercur prin dreptul discului solar, Cosmin spunea că fenomenul este unul spectaculos deoarece „aşa putem să vedem cât e de mare Soarele în comparaţie cu cea mai mică planetă din sistemul solar”. Iar dacă specialiştii fac mai multe măsurători (de compoziţie a planetei, referitoare la masă) cu această ocazie, Ucenicul Astronom face observaţii de educaţie, de agrement.

Mercur, planeta oamenilor de cultură

Cu această ocazie, am aflat de la Cosmin că planeta Mercur este cunoscută ca planeta oamenilor de cultură, întrucât cele mai multe cratere de acolo poartă numele unor artişti, scriitori, compozitori. Printre cratere se află şi craterul Eminescu (care are aproximativ 61 de km diametru).

Pentru că este o planetă rapidă, numele îi provine de la zeul Mercur, cel care mergea la piaţă, îşi vindea marfa repede şi apoi se făcea nevăzut.

Cosmin Sorin Micloş spunea că Mercur este o planetă interioară, solidă. Este cea mai mică planetă din sistemul nostru solar şi este cea mai apropiată de Soare. În urma măsurătorilor efectuate s-a observat că ea cade înspre Soare; cum Luna se depărtează de Pământ în fiecare an cu 3,2 cm, aşa şi planeta Mercur, în drumul ei de revoluţie, se apropie de Soare şi peste milioane sau miliarde de ani va fi înghiţită de astru.

Pe planeta Mercur, în timpul zilei temperaturile ajung până la 400 de grade, iar noaptea acestea coboară spre minus 170. Mercur realizează o rotaţie completă în jurul Soarelui în 88 de zile.

LIVIU C.

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.