Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O suprafaţă de aproape 300 de hectare va fi împădurită în acest an de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » O suprafaţă de aproape 300 de hectare va fi împădurită în acest an de Direcţia Silvică Harghita
O suprafaţă de aproape 300 de hectare va fi împădurită în acest an de Direcţia Silvică Harghita

O suprafaţă de aproape 300 de hectare va fi împădurită în acest an de Direcţia Silvică Harghita

În această primăvară vor fi plantaţi pe suprafeţele de stat şi private administrate de direcţie 754.000 de puieţi forestieri

Direcţia Silvică Harghita şi-a propus să împădurească, în această primăvară, o suprafaţă totală de 295 de hectare în fondul forestier de stat şi în cel privat administrat de instituţie. Din această suprafaţă, 129 de hectare vor fi regenerări naturale şi 166 ha vor fi împăduriri. În comparaţie cu anul trecut, suprafaţa împădurită va creşte cu 15 ha. Luna plantării arborilor se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie, însă în judeţul Harghita campania de împăduriri începe mai târziu, de obicei la începutul lunii aprilie, din cauza faptului că este o zonă montană şi condiţiile meteorologice nu permit începerea lucrărilor mai devreme.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că în ţară sunt zone în care se plantează şi toamna. Însă DS Harghita execută o singură campanie de împăduriri – cea de primăvară. Deoarece în judeţul Harghita predomină arborii din specia răşinoase, iar practica silvică a demonstrat că cele mai bune plantaţii sunt cele de primăvară.

Conform sursei citate, terenurile pe care se execută lucrări de împădurire sunt suprafeţele din aşa-zisa clasă de regenerare. În această clasă de regenerare intră terenurile care sunt despădurite, din diferite motive: prin exploatări, defrişări ori datorită fenomenelor meteorologice, care duc la apariţia doborâturilor. Pe lângă acestea, sunt şi alte suprafeţe, care au fost folosite pentru culturile necesare să asigure hrana vânatului sau terenuri administrative. „Până la urmă, destinaţia finală a unui teren forestier este cea de a dezvolta pe el o pădure”.

Revenind la împăduriri, în acest an, din 129 de ha care se vor regenera natural, 15 hectare se află în fond forestier de stat şi 114 ha sunt suprafeţe private pe care le administrează direcţia silvică.

În ceea ce priveşte plantările de puieţi, din suprafaţa totală de 166 de hectare, în suprafeţele de stat se va planta pe 30 de hectare, iar în cele administrate pe 136 ha.

Potrivit sursei citate, pe lângă aceste împăduriri, în fiecare an se mai execută şi lucrări de completări ale plantaţiilor deja existente. „Acolo unde procentul de prindere nu este conform normelor în vigoare se intervine cu lucrări de completări. (…) Completări curente în fond forestier de stat în acest an ne propunem să facem pe 15 hectare. Iar în fond forestier administrat privat pe 27 de hectare. Deci noi mai venim cu 42 hectare completări, ceea ce sunt tot împăduriri efective”, a precizat directorul DS Harghita.

„Toate aceste lucrări presupun o manoperă destul de costisitoare şi noi în fiecare an asigurăm economic această activitate din fondul de conservare-regenerare. Un fond care se constituie la nivelul direcţiei silvice şi pentru fondul forestier de stat, şi pentru cel administrat, din masa lemnoasă care se valorifică în cursul anilor precedenţi”, a spus şeful direcţiei silvice.

Majoritatea puieţilor sunt produşi în pepinierele proprii

Ing. Cătălin Mutică a declarat că în această campanie vor fi folosiţi 754.000 bucăţi de puieţi forestieri. „Faţă de anii precedenţi au scăzut şi suprafeţele de plantat şi, ca urmare, şi numărul de puieţi pe care îi folosim în campanie”. Din numărul total de puieţi, cei mai mulţi sunt din specia molid – 636.000, brad – 40.000, larice – 16.000, gorun – 33.000, fag – 10.000, paltin de munte – 25.000.

Cea mai mare parte a puieţilor folosiţi în campania de împădurire de DS Harghita sunt produşi în pepinierele proprii. La cei din specia molid există chiar un excedent de puieţi, care pot fi vânduţi la alte entităţi care se ocupă cu plantaţii. Puieţii din speciile brad şi larice au fost produşi parţial tot în pepinierele proprii, însă sunt câteva zeci de mii pe care îi achiziţionează de la alte direcţii silvice din ţară, care au surplus. „În general, toţi puieţii sunt asiguraţi de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva. Nu trebuie să cumpărăm de la alţi producători. Dar nici vânzarea puieţilor către terţi nu se face decât după ce se acoperă necesităţile RNP – Romsilva la toate direcţiile silvice din ţară”, a spus directorul DS Harghita.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că în ultimii ani, în campaniile de împădurire, pe suprafeţele administrate de direcţia silvică, media puieţilor plantaţi este de aproximativ 800.000, iar terenurile împădurite se încadrează între 200 şi 300 de ha. „Terenurile (n.n. – de împădurit) nu pot să crească foarte mult, numai dacă apar doborâturi de vânt masive şi atunci automat creşte şi suprafaţa de împădurit. Altfel, aceasta este suprafaţa medie care se plantează anual la Direcţia Silvică Harghita”, a menţionat interlocutorul nostru, care a precizat că instituţia pe care o conduce administrează aproximativ 90.000 de hectare fond forestier de stat şi privat.

Un alt aspect evidenţiat se referă la faptul că suprafeţele regenerate natural şi cele împădurite total sunt relativ asemănătoare. „Ne apropiem foarte mult de un procent de 50-50%, ceea ce arată că noi dăm credit foarte mult naturii şi tipului natural fundamental de pădure, care este şi unul dintre dezideratele silvicultorilor”.

La fel ca în ultimii ani, DS Harghita a organizat licitaţii publice pentru a încheia contracte de execuţie pentru lucrări de împăduriri şi completări. Sunt lucrări care se efectuează cu firme specializate, deoarece aceste societăţi au forţă de muncă, „au capacitatea necesară” şi respectă normele de protecţie în muncă – echipamente de lucru. Pe de altă parte, potrivit sursei citate, DS Harghita ar face eforturi mult mai mari pentru a angaja muncitori. În condiţiile în care este o penurie de muncitori pe piaţă.

În momentul de faţă, contractele sunt încheiate cu firmele specializate şi forţa de muncă este asigurată în această primăvară.

Acţiuni de conştientizare

Pe lângă împăduririle efective, cu ocazia Lunii plantării arborilor sunt organizate la nivelul direcţiei silvice şi acţiuni de conştientizare, desfăşurate împreună cu elevi, ONG-uri, comunităţi locale. Directorul direcţiei silvice a declarat că, pe de o parte, silvicultorii se mândresc în această perioadă „cu suprafeţele forestiere pe care le creăm cu mâna noastră”. „Într-un fel silvicultorii pot fi denumiţi arhitecţii pădurii, pentru că an de an se împădureşte, se exploatează conform tratamentelor silvice. Practic, intervenţia silvicultorilor în pădure şi în arborete este semnificativă”, a spus ing. Cătălin Mutică, precizând că exceptând pădurile virgine sau cvasivirgine din România, pe care „încercăm să le protejăm foarte bine”, în cea mai mare parte suprafeţele forestiere sunt cultivate de silvicultori.

Pe de altă parte, „cu ocazia Lunii plantării arborilor avem şi acţiuni de conştientizare”. La fiecare ocol silvic din cadrul DS Harghita vor fi organizate astfel de acţiuni. Directorul direcţiei silvice e de părere că astfel de acţiuni au un impact pozitiv, mai ales că în ultimii ani există o cerere mare din partea unităţilor de învăţământ de a participa la împăduriri.

Potrivit sursei citate, în data de 21 martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Pădurilor. „Nu e aleasă întâmplător, se suprapune cu activitatea de plantare”. Pentru a marca această zi, a spus ing. Cătălin Mutică, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva (de care aparţine şi DS Harghita), împreună cu Federaţia Sindicatului de Silvicultură Silva, va organiza la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti un simpozion intitulat „Păduri şi educaţie”. La acest simpozion vor participa şi directorii direcţiilor silvice, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor de silvicultură din state precum Turcia, Ucraina, Ungaria, Italia, membri ai mediului academic din Bucureşti şi de la facultăţile de silvicultură din ţară. Se aşteaptă ca la eveniment să fie prezenţi şi ministrul de resort şi prim-ministrul României. Sub umbrela organizaţională a RNP – Romsilva, şi direcţiile silvice, prin ocoalele silvice, vor avea manifestări locale, în special cu elevii.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 88.302 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (2.660 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.