Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O şansă pentru lupii din România prin proiectul de conservare WOLFLIFE | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » O şansă pentru lupii din România prin proiectul de conservare WOLFLIFE
O şansă pentru lupii din România prin proiectul de conservare WOLFLIFE

O şansă pentru lupii din România prin proiectul de conservare WOLFLIFE

 

În 1 iulie 2014 a luat startul WOLFLIFE, primul proiect de conservare din România dedicat exclusiv lupului care primeşte finanţare de la Comisia Europeană prin Programul Life+ „Natură şi biodiversitate”. WOLFLIFE are ca scop implementarea celor mai bune practici pentru conservarea în mediul natural a speciei lup (Canis lupus), menţinerea unei populaţii sănătoase şi viabile de lupi în Munţii Carpaţi, dar şi promovarea unei mai bune coexistenţe om-lup.

Întins pe o perioadă de patru ani, proiectul va fi derulat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea, în parteneriat cu ACDB (Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice), Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna. Zona vizată de proiect constă în partea centrală şi de sud a Carpaţilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reţeaua Natura 2000, de pe arealul a şase judeţe: Vrancea, Covasna, Harghita, Bacău, Neamţ şi Mureş.

Deşi România se poate lăuda cu una dintre cele mai mari populaţii de lupi din Europa, în ţara noastră specia este supusă în permanenţă la multiple presiuni şi ameninţări, precum fragmentarea habitatului, braconajul, conflictele cu vânătorii sau lipsa unui management din partea autorităţilor.

Proiectul WOLFLIFE vine ca un răspuns la aceste probleme şi ameninţări la adresa speciei şi îşi propune să transfere către instituţiile, organizaţiile şi persoanele implicate în managementul lupului şi al habitatelor cheie pentru această specie cele mai bune practici pentru asigurarea unei convieţuiri paşnice şi a unui echilibru între necesităţile de conservare a lupului şi cele ce ţin de dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale.

Mai mult, datele obţinute în cursul proiectului vor constitui un punct de plecare pentru elaborarea unui plan de acţiune la nivel naţional pentru menţinerea unei populaţii viabile de lupi. Totodată, proiectul îşi propune să implementeze soluţii pilot de gestionare a conflictelor om-lup prin transferul de bune practici către publicul ţintă, precum fermierii şi vânătorii.

O altă ameninţare importantă la adresa speciei este reprezentată de imaginea negativă a lupului în rândul comunităţilor. Întrucât un pilon important al proiectului este schimbarea percepţiei faţă de lup, WOLFLIFE îşi propune să măsoare printr-o cercetare sociologică atitudinile şi percepţiile factorilor interesaţi faţă de specie. Apoi, pe baza rezultatelor cercetării, vor fi concepute şi implementate acţiuni educaţionale şi de conştientizare menite să contribuie la o mai bună înţelegere a speciei, a rolului ei în ecosistem şi la scăderea conflictelor generate de coexistenţa om-lup.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi persoana de contact: szabo.szilard@apmhr.anpm.ro, tel. 0266/37.13.13.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.