Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O platformă on-line pentru producătorii şi localnicii din Corbu şi Tulgheş prin intermediul căreia să-şi poată valorifica produse din gospodării | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » O platformă on-line pentru producătorii şi localnicii din Corbu şi Tulgheş prin intermediul căreia să-şi poată valorifica produse din gospodării
O platformă on-line pentru producătorii şi localnicii din Corbu şi Tulgheş prin intermediul căreia să-şi poată valorifica produse din gospodării

O platformă on-line pentru producătorii şi localnicii din Corbu şi Tulgheş prin intermediul căreia să-şi poată valorifica produse din gospodării

Două comune vecine, aflate pe cursul Bistricioarei, conlucrează pentru lansarea unei platforme on-line prin intermediul căreia producătorii, dar şi localnicii să-şi poată vândă orice surplus din gospodărie, indiferent dacă e vorba de bunuri alimentare sau non-alimentare.

Marcel Vancu, primarul comunei Tulgheş, spunea că, în contextul actual, când sunt în vigoare restricţii de circulaţie, care îngreunează inclusiv aprovizionarea, s-a gândit la o posibilitate prin care să promoveze producătorii locali, iar odată cu aceasta ei să-şi pună în valoare toate produsele pe care le au – „mă refer şi la producţia alimentară, şi la produse non-alimentare, ca să aibă o sursă de venit suplimentar”. Iar crearea unei platformei on-line este unul dintre cele mai viabile soluţii. „La început te gândeşti că e foarte simplu, dar cu cât intri în miezul problemei îţi dai seama că e destul de complicat. Dar important e că suntem pe calea cea bună şi avem ambiţia să punem în valoare proiectul şi să-l finalizăm”.

Şi pentru că între Tulgheş şi Corbu există o tradiţie de colaborare, iar pe cei doi primari îi „leagă o prietenie mai veche” – după cum spunea Marcel Vancu – a urmat o discuţie între edilii celor două localităţi pentru a dezvolta împreună acest proiect. Iar dacă va avea succes, atunci se doreşte ca platforma să fie extinsă şi să cuprindă şi celelalte localităţi din nordul judeţului.

„Invitaţia se adresează producătorilor locali din Corbu şi din Tulgheş. Prin intermediul acestei platforme orice persoană fizică poate comanda produsele afişate pe site, unde vor exista termeni şi condiţii de livrare pentru fiecare producător”, spunea Romeo Ţepeş-Focşa, primarul comunei Corbu. Iar edilul din Tulgheş completa precizând faptul că, pentru cei care vor vinde produsele, nu va exista condiţia ca aceştia să deţină un certificat de producător, dar vor exista alte obligaţii, inclusiv legate de aspectul sanitar. Astfel, spunea primarul comunei Corbu, „pe platformă nu o să se înscrie numai cei cu certificate de producători, ci orice localnic, dacă are produse obţinute în bătătura proprie”.

„Fiecare produs cumpărat – continua Romeo Ţepeş-Focşa – înseamnă o picătură de speranţă pentru fermierul sau pentru producătorul din zonă. Înseamnă şi o şansă pentru agricultura românească autentică şi, mai mult ca toate, înseamnă şi un viitor pentru comunele noastre. De aceea am ales să facem această platformă, ca să faciliteze interacţiunea dintre clienţi şi micul producător, să promovăm produsele din comunele noastre şi pe cel care le obţine prin sacrificii şi prin multă trudă”.

În ceea ce priveşte produsele care vor putea fi valorificate pe această platformă, se doreşte ca producătorii şi localnicii din cele două comune să poată pună la dispoziţia clienţilor brânzeturi, lactate, ouă, legume, fructe, produse de carmangerie, produse apicole, peşte, dulceţuri, siropuri, animale, lemn sau cherestea.

Totodată, Romeo Ţepeş-Focşa spunea că la început este posibil ca în multe cazuri cei care vor comanda aceste produse să-şi asigure şi transportul. „De aceea, deocamdată, ne adresăm cumpărătorilor din zonă: Borsec, Corbu, Tulgheş, Grinţieş, chiar şi din Topliţa. Ulterior, în momentul în care o să reuşim să-i facem pe producători să se asocieze, nu neapărat pe hârtie, o să putem livra o dată, de două ori pe săptămână, chiar şi la Miercurea Ciuc”.

Despre impactul iniţiativei, ambii primari spuneau că producătorii sunt foarte încântaţi şi că speră ca pe platformă să se înscrie cât mai multe persoane, mai ales că este pusă la dispoziţie gratuit şi beneficiul material este de partea lor.

Se doreşte ca platforma, intitulată Piaţa virtuală a satului, să fie lansată în următoarele zile.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.