Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O oră de Limba şi literatura română… altfel! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » O oră de Limba şi literatura română… altfel!
O oră de Limba şi literatura română… altfel!

O oră de Limba şi literatura română… altfel!

  • Timp de două ore, invitaţi de seamă au fascinat miile de elevi şi profesori harghiteni, care s-au lăsat provocaţi la lectură, în cadrul evenimentului online organizat ieri cu prilejul Zilei Naţionale a Lecturii

Provocarea a fost lansată tuturor invitaţilor – elevi, dascăli şi personalităţi model în promovarea lecturii – de către inspectoarea pentru Limba şi literatura română, prof. Manuela Nicoleta Stîngă, dorindu-se, între altele, pentru că, odată aruncată mănuşa, avea să se dovedească a fi mult mai mult, „o activitate adresată tuturor elevilor harghiteni din ciclurile gimnazial şi liceal, atât de la secţia română, cât şi de la secţia maghiară”.

„În faţa dumneavoastră vor apărea nişte oameni excepţionali. Două trăsături comune îi fac să fie aşa: prima este că toţi au legătură cu Harghita, fie că s-au născut, fie că au făcut şcoala aici, fie că au venit de peste munţi şi s-au aşezat lângă voi, într-un cadru fantastic. Şi mai au ceva în comun, pasiunea pentru ceea ce fac. Nu vom vorbi despre faptul că lectura vă face mai inteligenţi, nu vă voi spune nici că veţi dormi mai bine dacă veţi avea o carte în mână, nici că dacă veţi citi, orizonturile voastre se deschid şi mai mult… Astăzi vom privi lucrurile altfel. (…) Veţi avea la dispoziţie 30 de zile să citiţi cartea care v-a inspirat sau cea recomandată de omul care v-a inspirat, scrieţi-mi o scrisoare, eu o voi trimite mai departe invitaţilor, spuneţi-ne de ce v-aţi simţit provocaţi, de ce şi ce v-a plăcut şi apoi puteţi veni la Odorheiu Secuiesc pentru o zi de relaxare la SPA, la piscină, la ce vreţi voi”, a arătat insp. şcolar Manuela Nicoleta Stîngă, declarând deschisă „Ora de Română… altfel”.

Primul invitat a fost inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, prof. Demeter Levente. El le-a recomandat elevilor romanul „Băieţii din strada Pál” al scriitorului Molnár Ferenc, o poveste despre inocenţă, despre copilărie, prietenie şi onoare, despre sacrificiul de sine, chiar şi despre trădare.

„Vreau să vă fac o confesiune: experienţa de a citi acest roman este una dintre cele mai bune dintre cele trăite de mine în frageda mea tinereţe, când eram şi eu elev într-una dintre clasele gimnaziale, ca şi majoritatea dintre voi. Pe acele vremuri, fără tehnologia de azi, când nici telefoane fără fir nu aveam, ne plăcea mult să ne jucăm afară, împreună cu colegii. Şi mai şi citeam. Această carte m-a fascinat, nu puteam să o las şi este o experienţă de lectură definitorie nu numai pentru copilăria mea, ci şi pentru dorinţa mea de a citi până în ziua de azi”, a explicat prof. Demeter Levente, exprimându-şi speranţa că volumul prezentat va fi lecturat de tot cei prezenţi online.

Actriţa Fincziski Andrea din Odorheiu Secuiesc a prezentat „Flori pentru Algernon”, volum semnat de Daniel Keyes, care dezvăluie povestea unui tânăr născut cu dizabilităţi, dornic să ajungă un înţelept şi a şoarecelui Algernon. Supuşi experimentului, ambii vor trăi, fiecare în felul său, experienţa de a vedea lumea printr-un alt coeficient de inteligenţă, suportând consecinţele nebănuite ale noii stări de fapt. O carte care pledează pentru supremaţia sufletului în faţa minţii.

Următorul invitat, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Tánczos Barna le-a vorbit tinerilor despre lectură. A recunoscut că nu a fost un împătimit al lecturii în adolescenţă, citind lecturile obligatorii şi dintre toate acestea cel mai mult i-a plăcut „Baltagul”, cunoscutul roman al lui Mihail Sadoveanu.

„Mi-a plăcut acţiunea, seamănă cu un western, doar că nu este cu pistoale. Vă invit să faceţi un efort şi să o citiţi. Ştiu că vremurile s-au schimbat, că vă atrage mai mult un film, o postare pe reţelele de socializare… Dar cititul unei cărţi frumoase vă lasă amintiri frumoase. Nu trebuie să începeţi cu o carte groasă, începeţi cu articole scurte despre sport, despre lume sau optaţi pentru subtitrarea în limba română a filmelor pe care le admiraţi”, i-a îndemnat pe elevi ministrul Tánczos Barna.

Fost elev al Liceului „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc, Cătălin Nunu, astăzi cunoscut jurnalist la Digi 24 şi Digi FM, le-a transmis tinerilor săi ascultători de la „Ora de Română… altfel” un mesaj: „Aveţi o şansă uriaşă să ieşiţi din comunitatea în care trăiţi şi să vă diversificaţi orizontul. Astăzi vin cu o carte pe gustul vostru, sper – „Banii în mişcare”, a colegului meu Iancu Guda – menită să formeze minţi luminate, o carte care are legătură cu Educaţia Financiară, o disciplină care va fi introdusă curând în programa şcolară (…) despre sănătatea noastră ca societate (…), o societate smart, prosperă, care să pună autorităţile să facă ceea ce trebuie”.

Potrivit jurnalistului, volumul recomandat este explicat pe înţelesul tuturor, constituindu-se într-un decalog al independenţei financiare, dincolo de dependenţa de părinţi, care vine la pachet cu foarte multe exemple din viaţa reală.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, susţinător al învăţării limbii române de către elevii maghiari, şi-a deschis discursul reafirmându-şi dorinţa ca „toată lumea din această ţară să înţeleagă că elevii maghiari doresc să înveţe” limba oficială a statului.

„Eu cred că şi lectura sprijină comunicarea. Când am fost tânăr, am avut posibilitatea de a citi mai multe romane şi în limba română sau ale unor scriitori români traduşi în limba maghiară. Aşadar, cred că literatura unei naţiuni este una bogată şi merită să fie studiată şi aprofundată”, a declarat Borboly Csaba, invitându-i pe organizatorii evenimentului, dar şi pe diriginţi, în contextul apropiatei aprobări a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, să continue acest demers cu noi proiecte, susţinute de Consiliul Judeţean: „schimburi, deplasări, tot ce priveşte comunicarea în limba română”.

El le-a recomandat elevilor „Romanul adolescentului miop”, al lui Mircea Eliade, „un roman autobiografic care cuprinde viaţa de licean a unui tânăr cu ambiţii literare, care tocmai păşeşte pe drumul vieţii”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi-a amintit de vremea când era, la rându-i, licean şi şi-a scris autobiografia pe un caiet studenţesc A4.

Invitatul prezentat de iniţiatoarea evenimentului drept „omul cu ochii spre cer, cu picioarele pe pământ şi cu mâinile întinse către oameni”, nimeni altul decât medicul epidemiolog Sergiu Sîngeorzan, le-a recomandat celor prezenţi volumul „De la grădinar la Business Coach”, semnat de Loránd Soares Szász, o carte creată pentru toţi cei care doresc un răspuns la întrebări precum „Vrei să ai o viaţă mai bună, relaţii fructuoase şi profit mai mare?”.

„Cartea etalează principii de viaţă, elementele care ne deschid aripile indiferent de vârstă, ca să ne fie mai uşor. În concluzie, cititul nu ţine de vârstă, dar timpul trece şi cu cât luăm decizia de a ne deda lecturii mai repede, cu atât vom deveni mai liberi, mai experimentaţi, mai inteligenţi şi vom avea de câştigat”, a subliniat dr. Sergiu Sîngeorzan.

Şeful Poliţiei Locale Odorheiu Secuiesc, Szántó Mihály, avea să fie o revelaţie pentru cei care nu-l cunosc în afara meseriei, un cititor împătimit şi un povestitor pe măsură, convingător. El a propus spre lectură volumul „Formula lui Dumnezeu” al autorului portughez Jose Rodrigues Dos Santos, şi mărturisesc că cel puţin pe mine m-a convins, un roman poliţist, de dragoste şi un studiu ştiinţific trei într-unul, „o îmbinare perfectă care te face să laşi greu cartea din mână”. „Vă las pe voi să descoperiţi acest scriitor, că voi sper să reprezentaţi  această dimensiune a viitorului. Rămâneţi curioşi, aveţi idei şi nu uitaţi ce a spus Albert Einstein: «Nu am fost talentat într-un domeniu anume. Sunt doar extraordinar de curios»”.

Alţi invitaţi au venit, la rândul lor, cu noi propuneri: procuroarea Amalia Jere a propus „Moarte pe Nil”, al celebrei Agatha Christie, actorul Pavel Bartoş i-a sfătuit pe elevi să citească „tot ce le cade în mână” şi tot ce le place, amintind cu drag „Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă, „Peripeţiile lui Nastratin Hogea”, recomandând, totodată, şi volumul „Poezii şi vorbe în vânt” al actorului şi poetului Horaţiu Mălăele.

Ultimul invitat a venit ca o binecuvântare. Călugărul franciscan Böjte Csaba, activist social şi scriitor îndrăgit, este între altele „tatăl” a peste 6.000 de copii orfani, părăsiţi, copii ai străzii de care societatea s-a debarasat mult prea uşor. Le poartă de grijă, le oferă condiţii de trai şi mai presus de toate educaţia menită să-i facă oameni de ispravă, răsfăţându-i câteodată cu poveşti şi pasaje din Sfânta Scriptură, cea care i-a „dat învăţătură” să-i ajute pe copiii nimănui, pentru că „Cine primeşte un copil în viaţa lui, Îl primeşte pe Domnul Iisus Hristos”. Propunerea domniei sale pentru lectură a fost Ea, Cartea Cărţilor, „al cărei Autor nu este prea departe de noi, este în inima noastră şi vorba Lui ne schimbă viaţa, ca o busolă care ne arată în ce direcţie să mergem”.

90% dintre cele 131 de unităţi de învăţământ din judeţ au participat la acest eveniment, peste 4.000 de copii bucurându-se de recomandările invitaţilor speciali.

„Întâmplător sau nu, ideea Orei de Limba şi literatura română altfel a pornit din «dragoste», mai mult decât o senzaţie pe care ultimul nostru invitat a transmis-o. Au fost momente fascinante, iar cărţile alese erau un mister chiar şi pentru mine. (…) M-am simţit ca la un spectacol cu bilete în primul rând, un spectacol care a fost o surpriză şi pentru mine”, a mărturisit inspectoarea pentru Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă la finalul evenimentului pe care l-a iniţiat şi dedicat Zilei Naţionale a Lecturii.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.