Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O nouă specializare în oferta Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » O nouă specializare în oferta Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc

O nouă specializare în oferta Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc

Conducerea instituţiei de învăţământ superior a anunţat că din toamnă va fi introdusă specializarea de asistent medical generalist. Va exista o singură linie de predare, în limba maghiară

Vestea a fost făcută publică în cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice „Noi oportunităţi, noi perspective în domeniul educaţiei şi cercetării ştiinţifice”, desfăşurată vineri, în organizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, a Universităţii Sapientia şi Universităţii din Pécs.

În debutul evenimentului organizat la sediul Universităţii Sapientia, rectorul dr. Tonk Márton a vorbit despre oportunităţile şi perspectivele instituţiei de învăţământ superior în viitorul apropiat.

„Anul acesta, Universitatea Sapientia împlineşte 20 de ani şi atunci şi-a asumat ceva, şi-a formulat obiectivele, cele mai importante strategii şi întotdeauna acestea sunt legate de ţinutul secuiesc, de tinerii din ţinutul secuiesc, de activitatea educaţională şi ştiinţifică din ţinutul secuiesc. (…) Avem noi oportunităţi în faţă în ceea ce priveşte strategia învăţământului superior maghiar (…) şi intenţionăm să includem specializările de infirmier şi de asistent medical generalist în oferta Universităţii, pentru a răspunde necesităţilor regionale, dar îndrăznesc să spun că nu este doar o necesitate regională, ai căror beneficiari principali vor fi pacienţii din spitalele noastre”, a declarat dr. Tonk Márton.

În acest scop, a fost semnat un acord profesional între universităţile Sapientia şi Semmelweis din Ungaria, prin care vor reloca instruirea în domeniul asistenţilor medicali ca specialitate acreditată în cadrul Universităţii Sapientia „cât mai curând posibil”.

Dr. Tonk Márton a adăugat că sprijinul acordat de Universitatea Semmelweis în pregătirea noilor generaţii de infirmieri şi asistenţi medicali se va materializa, în primă fază, prin asigurarea sprijinului profesional şi educaţional externalizat în Ungaria.

„Trebuie să le fim recunoscători pentru acest lucru. (…) Adaptându-se nevoilor de formare din regiune, Sapientia se străduieşte să îşi întemeieze pregătirea de asistenţi medicali pe doi piloni: Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc”, a adăugat rectorul Universităţii Sapientia.

Universitatea Semmelweis are o istorie de peste 250 de ani şi este o instituţie de top a învăţământului superior din Ungaria în domeniul Medicinii şi Ştiinţelor Sănătăţii, principalul său angajament asumat fiind întemeiat pe integritatea educaţiei, cercetării şi vindecării. Spre deosebire de Sapientia, programele universităţii sunt oferite în trei limbi – maghiară, engleză şi germană – studenţii străini reprezentând o tremie din totalul celor care studiază la cele şase facultăţi ale Universităţii.

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, a mulţumit tuturor persoanelor şi instituţiilor care au sprijinit dezvoltarea instituţiei medicale pe care o conduce, dar şi celor care îi vor pregăti pe viitorii infirmieri şi asistenţi medicali profesionişti.

„Avem nevoie de această secţie pentru pregătirea asistenţilor, spitalul are nevoie, profesia are nevoie, dar în primul rând populaţia regiunii, pacienţii. Ei merită ca specialişti cu cea mai înaltă pregătire să stea lângă ei atunci când au cele mai mari probleme şi sunt vulnerabili”, a menţionat dr. Konrád Judit.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a reamintit cele două obiective pe care şi le-a stabilit în urmă cu un deceniu, în calitate de preşedinte al instituţiei în administrarea căreia se află spitalul judeţean, „obiective în care puţini au crezut”: nimeni din Harghita să nu fie nevoit să plece din judeţ pentru rezolvarea problemelor medicale, iar profesionalismul medicilor şi calitatea actului medical să permită derularea intervenţiilor cât mai rapid, astfel încât pacienţii să părăsească spitalul vindecaţi şi cât mai repede.

Prezent la eveniment, Tóth László consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, a remarcat că Universitatea Sapientia este „cea mai mare reuşită în privinţa implementări politicii naţionale de după schimbarea de regim. (…) Pentru Guvernul Ungariei este foarte importantă Universitatea Sapientia, este foarte important ca în ţinutul secuiesc să existe învăţământ superior în limba maghiară”, a declarat Tóth László.

Reprezentantul diplomatic numit de Guvernul de la Budapesta a amintit, în context, dezvoltările „serioase” cu finanţarea Guvernului României, aflate în curs de derulare la spitalul judeţean, acestea totalizând 120 de milioane de lei, dar şi de noul Centru deintervenţie cardiologică, realizat cu sprijinul Executivului ungar, prin Fundaţia „Mens Sana”.

Au mai luat cuvântul, între alţii, dr. Tar Gyӧngyi, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Lázár Ede, decanul Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Korodi Attila.

„Anunţul de astăzi este un pas foarte important şi Municipalitatea Miercurea Ciuc este mândră că în oraşul nostru se va înfiinţa această specializare, fiindcă noi credem că Miercurea Ciuc este un bastion al ţinutului secuiesc, unde trebuie să fim atenţi ca energiile de care dispunem să servească locuitorilor ţinutului”, a conchis Korodi Attila.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.