Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O nouă amânare în procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » O nouă amânare în procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita
O nouă amânare în procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita

O nouă amânare în procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita

Instanţa a respins cererea apărătorilor lui Borboly Csaba de restituire a cauzei la DNA Târgu Mureş, în schimb a admis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la câteva excepţii de neconstituţionalitate formulate de avocaţi

La Tribunalul Harghita a fost programat, ieri, un nou termen în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, este cercetat pentru abuz în serviciu, cauza fiind amânată. Motivul principal al amânării a fost că apărătorul lui Kosa Petru, fostul primar al comunei Mihăileni, judecat şi el în această cauză, nu a fost prezent în instanţă. La termenul de ieri trebuiau să se pună în discuţie cererile avocaţilor de excludere a unor probe administrate, mai exact interceptările.

De la termenul de luna trecută din acest proces, instanţa s-a pronunţat pe mai multe cereri ale apărătorilor lui Borboly Csaba. O sesizare se referea la restituirea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, care a fost respinsă de judecătoare.

O altă solicitare formulată de avocaţii lui Borboly Csaba şi Pálffy Domokos, privind câteva excepţii de neconstituţionalitate, a fost admisă, la începutul acestei săptămâni, de instanţă, care a sesizat Curtea Constituţională.

Apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, a explicat, ieri, că este vizat cadrul legislativ din Legea siguranţei naţionale care, teoretic, ar permite Serviciului Român de Informaţii (SRI) să se transforme sau să se comporte ca un organ de urmărire penală, iar Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra acestui aspect.

„Curtea Constituţională să se pronunţe dacă informaţiile pe care le obţine SRI, pe mandate de siguranţă naţională sau din orice altă sursă pot fi folosite, prin simplul fapt că sunt obţinute, ca şi probe în dosarele penale. Ori sunt nişte reglementări care spun că ei pot să informeze, să le spună, să le arate magistraţilor (…) dar nu pot să le dea înregistrarea. Şi atunci (…) procurorul ştie informaţia şi o valorifică”, a spus avocatul Sergiu Bogdan.

Următorul termen în acest dosar va fi pe data de 15 noiembrie.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.