O nouă amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 decembrie 2021
Home » Societate » O nouă amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita
O nouă amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita

O nouă amânare în procesul preşedintelui CJ Harghita

Un apărător din oficiu şi o interpretă au fost amendaţi de judecător, după ce au lipsit de la termenul de ieri

Tribunalul Harghita a amânat din nou, ieri, procesul în care Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, alături de alte persoane, este judecat pentru mai multe infracţiuni, printre care şi abuz în serviciu. Amânarea a fost dispusă deoarece la termenul de ieri au lipsit un avocat din oficiu şi interpreta.

În aceste condiţii, judecătorul de caz a dispus amendarea apărătorului desemnat din oficiu al unui inculpat cu 500 de lei, deoarece nu şi-a asigurat substituirea. La termenul anterior, preşedintele completului de judecată le-a pus în vedere avocaţilor aleşi şi celor desemnaţi din oficiu să-şi asigure substituirea în cazul în care lipsesc. Amenda judiciară aplicată apărătorului desemnat din oficiu poate fi atacată în termen de 10 zile.

De asemenea, tot cu o amendă de 500 de lei a fost sancţionată şi interpreta, care nu s-a prezentat la termen. În cazul acesteia, magistratul a motivat prin faptul că nu a invocat nici un motiv pentru care lipseşte, deşi a fost înştiinţată. Şi această amendă poate fi atacată pentru anulare sau reducerea cuantumului în termen de 10 de zile.

Ieri trebuiau reaudiaţi Borboly Csaba şi primii doi martori, auditori ai Camerei de Conturi Harghita, Balogh Melinda şi Péter Laura. Aceştia ar urma să fie audiaţi la următorul termen.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a mai depus mărturie în faţa instanţei de judecată la finalul anului 2016, iar cei doi martori au mai fost audiaţi, la rândul lor, la începutul anului 2017.

Reamintim că în această cauză a fost desemnat la începutul acestui an judecătorul Florin Potârnichie, iar jurisprudenţa prevede că magistratul care urmează să dea o soluţie trebuie să administreze şi probatoriul. Actualul magistrat care judecă cauza este al patrulea judecător desemnat în acest proces, după ce Gabriela Nicoleta Chihaia – care l-a înlocuit în februarie 2018 pe Vlad Mihai Neagoe, numit după plecarea judecătoarei Elena Poiană – a fost promovată la conducerea Tribunalului pentru Minori şi Familie Braşov. Acest dosar a fost trimis în judecată de DNA Târgu Mureş în urmă cu aproximativ 6 ani, în anul 2013.

Următorul termen în acest proces va fi în data de 5 septembrie.

 

Xxx

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.