Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O lună dedicată Zilei Limbii Române la Biblioteca Judeţeană din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » O lună dedicată Zilei Limbii Române la Biblioteca Judeţeană din Miercurea Ciuc
O lună dedicată Zilei Limbii Române la Biblioteca Judeţeană din Miercurea Ciuc

O lună dedicată Zilei Limbii Române la Biblioteca Judeţeană din Miercurea Ciuc

  • Locuitorii cu spirit ludic, mici şi mari, români şi maghiari deopotrivă, sunt invitaţi să caute, timp de o lună, să găsească şi să se bucure de cele 50 de „comori” ascunse de organizatori în oraş. Alte manifestări, pe gustul tuturor, vor întregi oferta generoasă a Bibliotecii judeţene

„La noi, Ziua Limbii Române nu va dura o singură zi, ci o lună întreagă. Şi dacă nu ne putem desfăşura în spaţiu, fiindcă restricţiile actuale descurajează adunarea în spaţii închise, am extins în timp, ne vom aduna cel puţin virtual şi cu sufletul, aşa încât vom fi împreună începând din ultima zi a lunii august şi până luni, 28 septembrie”, a dat de veste Bedő Melinda, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”.

Cei care doresc să participe la Jocul de căutat comori, iniţiat de membrii bibliotecii judeţene, trebuie să ştie că acesta se desfăşoară în mai multe etape. Înscrierea se poate face fie personal, la sediul instituţiei – purtarea măştii este obligatorie – fie prin e-mail. Odată cu formularul electronic de înscriere, fiecare participant va primi indiciile care-i vor înlesni căutarea comorilor, iar cei care le găsesc, le păstrează. Găsitorul va face dovada cu ajutorul pozelor, care vor fi, la rândul lor, premiate.  

„Am ascuns 50 de comori în Miercurea Ciuc, în locuri diferite. Cei care nu pot descâlci singuri misterul ne pot suna oricând, pot apela la părinţi sau la prieteni. Nu este neapărat ceva individual, este un joc şi important este ca ei să găsească comorile”, explică Bedő Melinda.

Odată încheiată prima etapă, participanţii pot ieşi din joc, dar ar fi păcat, fiindcă pot continua cu cea de-a doua etapă, care le solicită să povestească în scris, fireşte în limba română, ce comoară au găsit şi ce intenţionează să facă cu ea. Lucrarea va ajunge la bibliotecă fie adusă personal, fie trimisă online. Lucrările înscrise în concurs vor fi evaluate de juriu, iar cei care se vor fi dovedit mai inspiraţi şi creativi vor fi premiaţi cu vouchere de cumpărături.

„Practic, vom avea parte şi de învăţare distractivă, şi de evaluări, de exprimare în scris şi va ploua cu premii”, a subliniat reprezentanta Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”.

Activităţile dedicate Zilei Limbii Române continuă cu o ofertă de instruire pentru tineri între 14 şi 18 ani, realizată cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România: un curs online gratuit de iniţiere în programul Python, considerat limbajul de programare al viitorului,  destinat tinerilor vulnerabili. Aplicaţiile pentru participare se pot depune în perioada 24 august 4 septembrie, iar evaluarea acestora va avea loc în data de 7 septembrie. Cursul online se va desfăşura în zilele de 10 şi 11 septembrie, între orele 10:00 şi 16:00. Limbajul de programare Python îi va ajuta pe adolescenţii care, prin limbaje mai simple, şi-au dezvoltat modul de gândire şi de comunicare cu calculatorul, să preia controlul asupra acestuia, însuşirea Python constituindu-se în primul pas spre o profesie de succes.  „Venim astfel în sprijinul comunităţii, intermediem înscrierea tinerilor doritori, eventual punem la dispoziţie calculatoare în condiţiile regulamentelor în vigoare. Copiii încep, de obicei, cu limbajele vizuale, care arată ca un puzzle, lucrând foarte mult în Scratch, cu ajutorul căruia îşi formează modul de gândire. Ei bine, Python este primul pas spre o programare mai evoluată, învaţă deja să scrie un cod, este un pas în plus”, a precizat Bedő Melinda. Cursul va fi susţinut de specialişti.

Continuă în septembrie programul Bibliotecii judeţene dedicat călugărului franciscan transilvănean Ioan Căianu/ Ioannes Caioni/ Kájoni János, iniţiat anul trecut, cu prilejul împlinirii a 390 de ani de la naşterea celebrului constructor de orgi şi culegător de folclor, derulat în comun cu cel al Bibliotecii judeţene din Bistriţa-Năsăud. În 24 septembrie, membri ai Bibliotecii „George Coşbuc” din Bistriţa-Năsăud vor fi prezenţi la Miercurea Ciuc, unde se va desfăşura un program profesional. „Vom vizita împreună obiective culturale legate de viaţa şi activitatea lui Kájoni şi vom definitiva un program pentru copiii şi tinerii din Bistriţa-Năsăud, pe care îl vom derula în luna octombrie  la ei acasă”, a arătat interlocutoarea noastră.

Şi tot în luna dedicată aniversării Zilei Limbii Române va fi reluat un alt program al bibliotecii harghitene – „Poveşti pentru suflet” – care se bucură de mare succes în rândul adolescenţilor şi adulţilor, întrerupt în perioada vacanţei de vară. Este vorba despre Cercul de biblioterapie (modalitate de terapie care implică citirea şi/sau povestirea de texte adecvate în scopul vindecării – n.a.), condus de Corina Haţegan, cu sprijinul unui psiholog voluntar.

„După ce am urmat un curs de biblioterapeut, mi-am dat seama că pot să pun în practică în Miercurea Ciuc ceea ce am învăţat. Am început (biblioterapia – n.a.) în urmă cu doi ani, cu un grup de adulţi, iar la propunerea unuia dintre participanţi am decis să fac acelaşi lucru şi pentru adolescenţi”, ne-a povestit Corina Haţegan. Că acest program este unul extrem de apreciat, stă dovadă grupul online care s-a format la solicitarea expresă a membrilor cercului.

Chiar dacă nu se circumscrie manifestărilor dedicate Zilei Limbii Române, reamintim cititorilor noştri că luna viitoare va avea loc şi „Ziua basmului popular maghiar”, o manifestare tradiţională a Bibliotecii Judeţene din Miercurea Ciuc, care marchează, în ultimii 14 ani, ziua de naştere a povestitorului Benedek Elek, considerat cel mai mare povestitor maghiar care s-a născut şi a trăit în Transilvania.

„Sperăm să atragem mulţi participanţi. Prin bunăvoinţa Consiliului Judeţean Harghita şi prin contribuţia şi susţinerea logistică a persoanelor fizice din Miercurea Ciuc, a editurilor din România şi a profesioniştilor voluntari, propunem publicului o sărbătoare, care sperăm să rămână memorabilă”, a conchis Bedő Melinda.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România la data de 31 august, la aceeaşi dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.