Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O incursiune gastronomică în bellissima Sicilia | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Timp Liber » O incursiune gastronomică în bellissima Sicilia
O incursiune gastronomică în bellissima Sicilia

O incursiune gastronomică în bellissima Sicilia

În îngheţata „Mică Siberie a României”, San Gennaro a adus la Miercurea Ciuc atmosfera plăcută şi caldă a verii, darurile mării şi dorul de călătorie, în căutarea desfătării sufletului şi trupului. O călătorie gastronomică în bellissima Sicilia, cu aromele, gusturile şi savoarea ei unice

Sicilia, un tărâm râvnit şi dominat de fenicieni, cartaginezi, greci şi romani, deopotrivă de spanioli şi de arabi, separată de Italia atât de Mediterana, cât şi de secole de experienţe istorice şi culturale.

Climatul însorit şi umed, solul vulcanic, soarele care o face să strălucească mai tot timpul anului şi marea sunt esenţele care îi oferă abundenţă şi o gastronomie aleasă, care te poartă într-o călătorie inedită, plină de miresme şi desfătare.

Bucătăria siciliană este bogată, impresionantă prin gust şi parfumul legumelor, fructelor şi condimentelor, aduse de colonişti. Citeam pe un pliant că grecii au adus în Sicilia viţa de vie, măslinul şi oile din care s-a făcut prima ricotta, arabii au adus vinetele şi citricele, iar spaniolii au plantat primele roşii şi ardeii iuţi, baza sosurilor pentru faimoasele antipasti. La toate acestea se adaugă creativitatea locală, care îşi lasă amprenta asupra fiecărui preparat, dând naştere unor specialităţi care diferă de la o regiune la alta.

„Vă invităm într-o călătorie culinară prin Sicilia”, mă avertizase Marco Borri, unul dintre patronii Restaurantului San Gennaro din Miercurea Ciuc. De ce nu? Doar este perioada sărbătorilor, a bucuriei şi răsfăţului, potrivită pentru depănat amintiri la un pahar de vorbă, alături de prieteni dragi, despre vacanţe însorite.

Ideea unei seri siciliene a aparţinut patronilor restaurantului, care şi-au dorit să le ofere clienţilor „o seară specială, la un preţ promoţional”.

„Noi suntem italieni şi colaborăm cu un chef (bucătar-şef – n.a.) internaţional, Paolo Russo, care este sicilian şi are un hotel de cinci stele în Sicilia. Chef Paolo a lucrat în SUA, la Londra, la Paris şi în Japonia şi bucătăria internaţională nu mai are secrete pentru el. Aflându-se în Miercurea Ciuc, pentru un training cu bucătarii noştri, eu, împreună cu Armando Bolognini şi Riccardo Bolognini, ceilalţi proprietari ai restaurantului, şi cu Paolo, desigur, am decis să facem o seară siciliană, ca să prezentăm clientelei din Miercurea Ciuc specialităţile insulei”, a povestit Marco Borri.

Vestea s-a răspândit ca focul şi cererea a fost atât de mare încât capacitatea restaurantului s-a dovedit insuficientă pentru mulţimea doritorilor, conducerea localului fiind nevoită să refuze în jur de 40 de solicitări, ale ultimilor veniţi, cu promisiunea că vor mai organiza o seară siciliană.

Şi a început ospăţul, pantagruelic: unsprezece platouri, fiecare cu diferite tipuri de preparate specifice bucătăriei siciliene, de la celebrele „antipasti di mare”, cu carne ori cu legume, fiecare respectând reţetele tradiţionale, la specialităţi din peşte, fructe de mare şi până la fabulosul desert.

Festinul a început cu Arancino al ragú – un soi de crochete de formă conică, pregătite din orez, umplut cu carne, sos ragú, mozzarella şi mazăre, tăvălite prin pesmet şi prăjite. Se spune că acest preparat datează din secolul al X-lea şi este mâncarea tradiţională pentru sărbătoarea Santa Lucia, pe 13 decembrie, când nu se mănâncă pâine şi paste.

Apoi Cuddurone, un fel de plăcinte din cocă de focaccia umplută cu cartofi sau cu broccoli şi măsline, Crespella, cu anchoa şi Bruschetta Caponata – felii de pâine prăjită cu zacuscă dulce-acrişoară, cu bucăţi mari de vânătă, ardei roşu, apio şi măsline, în sos de roşii.

Au urmat feluri principale: Pesce Spada alla Messinese – un rulou din file de peşte spadă, peste care s-a aşternut un amestec de pesmet, migdale, usturoi şi verdeaţă, dat la cuptor; Chiftele Salsa Rossi alla Sicula, din carne de vită cu usturoi şi parmezan, marinate în sos de roşii; Risotto al negro di seppie – un orez cu bucăţi şi cerneală de sepie; Maccheroni alla Norma, un preparat originar din Catania, cu un gust deosebit, foarte aromat; File de ton roşu cu ceapă roşie în sos dulce-acrişor; Caracatiţă şi creveţi la grătar, aşezate pe un pat din cremă de năut.

„Sicilienii beau vin alb sec la peşte şi vin sec roşu la preparate cu carne, sută la sută vinuri seci”, ne-a dezvăluit Marco Borri.

„Cireaşa de pe tort” avea să fie desertul – Cassata siciliana – cea mai cunoscută prăjitură din Sicilia, plină de savoare, pe bază de pandişpan, stropit din abundenţă cu sirop de mandarine şi rom, ricotta, pastă de fistic, scorţişoară, totul învelit într-o glazură din ricotta bătută cu lapte şi cu zahăr pudră şi fructe confiate, pe care sicilienii o adoră.

Ei, ce spuneţi? Toată istoria gastronomică a Siciliei – un pic de mare, un pic de munte – un amestec culinar de culturi şi tradiţie care-ţi lasă gura apă. Este suficient să închizi ochii şi să te laşi purtat prin Palermo, cel plin de comori de artă şi de urme ale civilizaţiei antice, prin Valea Templelor din Agrigento, prin fermecătorul oraş Catania, cu al său Vulcan Etna, prin celebra staţiune Taormina de pe coasta de est a Siciliei, în Siracusa, oraşul lui Arhimede, unde istoria erupe din fiecare piatră.

„A fost o seară specială, cu totul deosebită, pentru care bucătarii, îndrumaţi şi ajutaţi de Paolo Russo, originar din Siracusa şi de ajutorul lui, Emanuele Russo, originar din Taormina, s-au pregătit serios, au pus mult suflet, au făcut eforturi mari şi au stat până dimineaţă, la două. Sperăm să repetăm experienţa din această seară”, a conchis directoarea Restaurantului San Gennaro, Monica De Michelis.

Felicitări tuturor!

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.