Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O hartă gastronomică a ţinutului secuiesc cu Sighişoara, dar fără nordul judeţului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 24 ianuarie 2022
Home » Opinii » O hartă gastronomică a ţinutului secuiesc cu Sighişoara, dar fără nordul judeţului Harghita
O hartă gastronomică a ţinutului secuiesc cu Sighişoara, dar fără nordul judeţului Harghita

O hartă gastronomică a ţinutului secuiesc cu Sighişoara, dar fără nordul judeţului Harghita

Într-una din ultimele şedinţe ale Consiliului Judeţean Harghita, consilierul Sándor Barna a prezentat o hartă gastronomică a aşa-zisului ţinut secuiesc. Această „hartă gastro secuiască”, cum este intitulată, cuprinde o listă cu restaurante şi cafenele din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Se găseşte atât în format tipărit (nu ştim unde), cât şi online (pe site-ul hartagastro.ro).

Varianta tipărită nu te ajută prea mult în alegerea unui local. În afară de oferirea unei liste care pare interminabilă de nume şi adrese şi din loc în loc câte o descriere sumară a localurilor, alte informaţii nu găseşti. De fapt, este greu ca într-un spaţiu limitat de o hârtie să strecori şi alte informaţii utile unui turist.

Am intrat şi pe site. Prima pagină, cunoscută sub numele de home page, afişează direct câmpurile de căutare utile: regiunea (în mod normal este judeţul, pentru că opţiunile de selectare sunt Mureş, Harghita şi Covasna, dar cum secuii sunt obişnuiţi doar cu termenii de regiune şi ţinut, atunci este explicabil), localitatea şi tipul (la acest ultim câmp este recomandat să se facă abstracţie de modul în care au fost scrise opţiunile, alternându-se engleza cu o română, uneori, ciudată).

Şi am pornit în căutare (testul l-am făcut pe PC, neîncercând şi varianta de mobil). Am mers la localitate. Mă opresc la Miercurea Ciuc pentru că e oraşul pe care îl cunosc. Dar până să găsesc municipiul în listă, observ alte localităţi care sunt trecute doar în maghiară (pentru un turist care nu cunoaşte limba maghiară şi mai ales zona, şi vrea să poposească în Sândominic sau în Ghindari, va avea o oarecare dificultate să descopere localităţile în listă). Selectez Miercurea Ciuc, nu apuc să selectez şi tipul dorit pentru că se deschide o pagină cu o listă de unităţi de alimentaţie din municipiu. Lista e afişată în stânga ecranului, iar în dreapta este o hartă. Prima impresie nu este tocmai pozitivă: pare foarte încărcat ecranul şi greu de urmărit.

Ceea ce mi se pare ciudat este că din prima listă afişată toate restaurantele/barurile/cafenele au câte 5 stele, fără să fie afişate şi numărul de persoane care au dat note). Intru, la nimereală, pe un restaurant. Sunt prezentate câteva date de contact, un orar de funcţionare şi cam atâta. Nici o posibilitate de a nota, nici o descriere sumară a tipului de mâncare. Încerc să merg înapoi la listă, dar îmi apare eroare, aşa că sunt redirecţionat către home page. Încerc alt restaurant. Acesta are o descriere mai amănunţită. Pentru că ştiu unitatea, vreau să ofer o notă, dar nu găsesc cum. Aşa că mă întreb: de unde până unde cele 5 stele amintite anterior?

Revin la home page. Vreau să caut ceva tradiţional secuiesc prin Odorhei. Aşa că de la câmpul Tip selectez opţiunea Tradiţional. Doar că îmi afişează o listă cu rezultatele din toate cele 3 judeţe. Apelez la câmpurile de căutare din partea de sus a paginii, de unde pot alege doar judeţul, nu şi localitatea. Sunt prea multe rezultate şi trebuie să le citesc pe toate să găsesc ceva din Odorheiu Secuiesc. Nu am răbdare. Aş putea să mă uit pe harta din dreapta, dar atunci de ce am mai intrat pe acest site, când puteam să mă uit direct pe Google Maps? Vreau recomandări, nu o listă pe care o găsesc deja în altă parte.

Din meniul orizontal de sus, merg pe restaurante şi-mi apar 111 rezultate. Deasupra lor este afişat din nou un câmp de căutare. Vreau să merg la o altă localitate din Harghita. Dar pot să caut doar după nume (probabil numele restaurantului), după regiune (pardon, după judeţ) şi după tip. Dar eu vreau localitatea. Selectez regiunea Harghita şi primesc 55 de rezultate. Nu mă interesează toate cele 55. Vreau să văd ce se găseşte şi se recomandă în Topliţa (doar sunt la regiunea Harghita). Nu reuşesc, aşa că trebuie să merg înapoi la home page. Acolo văd că lipseşte Topliţa (unde peste 22 de procente sunt maghiari), dar apare Borsecul. Mă gândesc că „prima hartă gastronomică a ţinutului secuiesc” chiar îşi merită numele, fiind excluse localităţile care nu au legătură cu secuii. Dar observ că în listă apare Sighişoara (cu doar 18,22% maghiari, Sighişoara, „localitatea a fost întemeiată de coloniştii germani, de fapt franconi din regiunea Rinului de nord” – Wikipedia). Şi atunci mă întreb ce raţionament să fi avut un consilier judeţean harghitean să ignore nişte localităţi din propriul judeţ?

De precizat şi faptul că acest proiect al hărţii gastronomice secuieşti este susţinut de Guvernul Ungariei şi promovat de TVR 1 (nu de studioul teritorial Tg. Mureş sau Cluj în limba maghiară, ci de TVR 1).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Da, se pare că acțiunea face parte din proiectul separatist ungar/maghiar: Transilvania nu e România. Numai naivii nu înțeleg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.