Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O cursă contra cronometru | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » O cursă contra cronometru
O cursă contra cronometru

O cursă contra cronometru

  • Dr. Tar Gyӧngyi, DSP Harghita: „În timp ce noi ne vom vaccina lent, virusul va continua să producă mutaţii (…) şi va fi o cursă nesfârşită între noi şi virus”

După primul val al epidemiei COVID-19, produs la mijlocul lunii mai 2020, cel de-al doilea a lovit mult mai puternic, cu peste 10.000 de noi îmbolnăviri înregistrate zilnic la mijlocul lunii noiembrie, „promovând” România pe locul zece în Uniunea Europeană şi pe 44 în lume la numărul de persoane infectate.

În urmă cu patru zile, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţa că înmulţirea numărului de cazuri COVID-19 la nivel naţional „confirmă că România se află în cel de-al treilea val al pandemiei”.

Medicii previzionau încă de la sfârşitul lunii februarie că acest al treilea val va fi diferit de cele din 2020, „cu un număr de cazuri în creştere în rândul populaţiei tinere”, care încă nu a fost imunizată.

Statisticile recente realizate la nivelul judeţului Harghita sunt edificatoare: dacă la sfârşitul celei de-a treia săptămâni a lunii februarie se înregistra o creştere săptămânală de 90 de cazuri COVID-19, în ultimele şapte zile ale lunii au fost confirmate 144 de cazuri noi.

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în judeţ a continuat să crească îngrijorător, în primele două săptămâni şi jumătate ale lunii martie (01-17.03.2021) fiind confirmate alte 353 de cazuri.

„Înainte de începerea semestrului al II-lea, aveam în medie cinci până la zece cazuri pe zi, iar acum avem între 25 şi 30 de cazuri zilnic; săptămâna trecută aşa a fost”, afirmă dr.Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita. „Dacă înainte ne întâlneam doar la cumpărături, la medic sau la spital, la şcoală există cea mai mare interfaţă pentru contactele dintre oameni. Au apărut şi în şcoli copii, cadre didactice şi nedidactice infectate cu SARS-CoV-2; este evidentă creşterea numărului de infecţii şi scăderea dovedită a mediei de vârstă în cazul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus şi în judeţul nostru. Avem mulţi copii şi tineri între bolnavii confirmaţi cu COVID-19”, continuă dr.Tar, medic specialist în Sănătate Publică.

În prezent…

Numărul cazurilor înregistrate la nivel naţional era, joi, de 881.159 de bolnavi COVID-19, cu 6.174 mai mulţi decât în ziua precedentă. În Harghita, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus atinsese cifra de 6.635, cu 37 mai multe în ultimele 24 de ore. De asemenea, ieri, în judeţ numărul deceselor asociate infectării cu SARS-CoV-2 a ajuns la 293, cu cinci mai multe decât în ziua anterioară. 

„Avem mai puţini pacienţi cu media de vârstă de 70 de ani, dar balanţa s-a înclinat spre media de vârstă 30-40 de ani, cu menţiunea că această medie se compune şi din copii”, precizează dr. Tar.

Cazurile grave au umplut secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) la Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, iar numărul de paturi existente este insuficient.

Joi dimineaţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc erau internaţi 46 de pacienţi pe secţiile care îngrijesc bolnavii COVID-19. Dintre aceştia, opt au nevoie de terapie intensivă, fiind intubaţi, dar în secţia ATI COVID sunt doar şase paturi, în condiţiile în care marţi numărul acestora a fost suplimentat cu două, aşa că doi pacienţi vor fi transferaţi.

Alţi nouă pacienţi sunt internaţi pe secţia ATI non-COVID, unde mai erau, joi, doar trei locuri libere.

„Medicii de pe secţiile care îngrijesc pacienţii COVID spun că majoritatea bolnavilor care ajung la spital sunt în stare gravă. Ei fac apel la locuitori să nu aştepte până când starea lor de sănătate se agravează. Dacă sesizează simptomele infecţiei cu noul coronavirus, să contacteze telefonic medicul de familie sau un medic specialist şi să vină la spital înainte ca starea lor de sănătate să se deterioreze prea mult”, semnalează referentul de presă al spitalului judeţean Kiss Edit.

Comparativ cu restul ţării, Harghita înregistrează cel mai mic procent în privinţa ratei de incidenţă cumulată, calculată la 14 zile. La fel şi în privinţa numărului total de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei raportat la numărul de locuitori al judeţului.

„Dar asta nu înseamnă că nu avem cazuri grave. Decese înregistrăm unul sau două zilnic; marţi am avut un caz relativ tânăr, de 48 de ani, care şi-a pierdut viaţa. Este îngrijorător şi pot să spun că acum am ajuns să fim într-o cursă contra cronometru: noi şi virusul”, remarcă şefa DSP Harghita.

Recomandări pentru locuitorii judeţului

Vaccinarea este, în opinia medicilor, cea mai sigură şi mai rapidă cale de a ne proteja. De aceea, specialiştii le recomandă locuitorilor să se imunizeze în număr cât mai mare.

„Noi ne luptăm continuu să obţinem cât mai multe doze de vaccin pentru judeţul Harghita, ca să asigurăm o acoperire vaccinală cât mai bună şi dozele pe care le primim noi, dimensionate în funcţie de populaţia judeţului, nu trebuie lăsate să plece. Nu avem doze în plus şi, dacă ne pleacă, acoperirea va fi mai mică la noi, iar în alte judeţe va creşte, deci virusul va tinde să se răspândească la noi. Dacă nu ne îngrijim să fim vaccinaţi, nu vom fi imunizaţi”, explică dr. Tar Gyӧngyi.

Până în prezent, 10% din populaţia judeţului Harghita a fost vaccinată cu cel puţin o doză de ser anti-COVID. Potrivit datelor centralizate la nivelul DSP Harghita, din peste 35.000 de persoane care au fost vaccinate în perioada 4 ianuarie – 16 martie, două treimi au primit prima doză, iar o tremie ambele doze.

Procentul mic nu se datorează în totalitate locuitorilor care fie au amânat înscrierea pe platforma de vaccinare, fie manifestă o reticenţă faţă de vaccin; până la urmă, vaccinarea anti-COVID nu este obligatorie.

Mai mult nu se putea, ţinând cont de diminuarea cantităţilor de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, dublată de lipsa predictibilităţii privind tranşele de vaccin livrate de compania Moderna pentru lunile februarie şi martie, care au dus la replanificarea pentru administrarea primei doze de vaccin.

În plus, vaccinul AstraZeneca nu prea este îndrăgit de harghiteni, spun medicii; le preferă pe celelalte două, primul loc în topul preferinţelor ocupându-l vaccinul Pfizer.

„Din păcate, şi la noi a avut efect campania de răspândire a unor veşti denigratoare, nu tocmai fondate, care au întărit temerile locuitorilor judeţului legate de vaccinul AstraZeneca. Multă lume mă întreabă: Care este cel mai bun vaccin? Iar eu le spun, întotdeauna, că cel mai bun este cel care ţi-a fost administrat. Dacă ai acest drept şi îl valorifici cât mai rapid, dacă vaccinul îţi este administrat, câştigi săptămâni şi câştigi vieţi, ca în jocurile şi filmele video. O viaţă a ta, a unui membru de familie sau a unui prieten îndrăgit, pe care îi poţi îmbolnăvi dacă nu te vaccinezi sau dacă nu îi convingi să se vaccineze. Este important să-i ajutăm şi pe cei în vârstă din preajma noastră, din comunitatea noastră, să ajungă să fie înscrişi pe platformă, ca să nu vină alţii să le ia vaccinul din faţă”, argumentează şefa DSP Harghita.

Aflăm de la interlocutoarea noastră că efectele adverse declarate de persoanele vaccinate din judeţ nu au fost grave şi nu s-a înregistrat nici un altul faţă de cele prevăzute în prospecte, majoritatea fiind de natură subiectivă, mai degrabă influenţate de „teama cu care s-au prezentat la vaccin”. Mai puţine au fost efectele adverse măsurabile, cum ar fi febra şi roşeaţa la locul administrării vaccinului. „Efecte adverse documentate medical nu am avut în judeţ, am avut câteva stări febrile, câteva dureri de cap, durere la locul vaccinării şi cam atât”, a detaliat dr. Tar.

Măsurile de protecţie personală: spălatul des pe mâini, purtarea măştii în spaţii publice, păstrarea distanţării fizice la cumpărături, la locul de muncă, la şcoală se menţin în continuare, subliniază medicul specialist în Sănătate Publică.

„Şcolile trebuie să se străduiască mai mult în această perioadă, să-şi aerisească sălile de clasă şi locurile unde se produc aglomerări, fiindcă primenirea aerului diluează mult concentraţia virusului, dacă cineva infectat ajunge în colectivitate. De asemenea, dacă un copil, un elev dă semne de boală, să nu fie trimis la şcoală. Chiar dacă nu avem posibilitatea să asigurăm supravegherea lui, trebuie să găsim o soluţie, dar să nu trimitem copilul cu antibioticul, cu medicamentul în buzunar la şcoală sau la grădiniţă. Un copil care are nevoie de medicaţie pentru boli acute – nu vorbim aici de cei cu boli cronice – nu are ce căuta în colectivitate; se chinuieşte şi copilul, şi îi îmbolnăveşte şi pe ceilalţi. Este un gest iresponsabil să îţi trimiţi copilul bolnav la şcoală, pentru că nu poţi să-i rezolvi supravegherea. Fiecare familie şi fiecare părinte trebuie să fie mult mai responsabili decât înainte de COVID-19”, arată şefa DSP Harghita.

Şi încă ceva…

Până acum, medicii din judeţ nu au ridicat suspiciuni concrete cu privire la existenţa altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2: cea braziliană sau cea africană, dar nu este exclus ca ele să existe, în condiţiile deplinei libertăţi de mişcare a locuitorilor, care o pot aduce acasă din alte zone.

„Este chiar foarte posibil, în condiţiile în care noile tulpini au o rată mult mai rapidă de răspândire. Dacă nu au ajuns, vor ajunge şi la noi şi dacă reuşim să ne vaccinăm cât mai repede, înainte ca virusul să producă mai multe mutaţii, câştigăm cursa. Altfel, virusul va continua să producă mutaţii, care vor impune elaborarea de noi vaccinuri sau administrarea unor doze suplimentare şi va fi o cursă nesfârşită între noi şi virus”, a concluzionat dr. Tar Gyӧngyi, şefa DSP Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.