Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O alegere inspirată care a colorat ziua de 20 mai 2015 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » O alegere inspirată care a colorat ziua de 20 mai 2015
O alegere inspirată care a colorat ziua de 20 mai 2015

O alegere inspirată care a colorat ziua de 20 mai 2015

Trecut, prezent şi viitor

Pentru locuitorii comunei Sâncrăieni, ziua de miercuri, 20 mai 2015, a fost o zi deosebită. Au scos la vedere tot ceea ce aveau mai bun, mai valoros – oameni frumoşi, costumaţi de sărbătoare în portul specific, fanfara şi-a etalat alămurile care sclipeau în soarele de mai şi, pe măsură ce se apropia ora 10:00, maşini de toate mărcile parcau în faţa casei de cultură din localitate. Pentru cei ce nu sunt localnici se impune precizarea că în ziua respectivă, acolo, în frumoasa şi prospera localitate urma să aibă loc şi a avut loc şedinţa festivă a Consiliului Judeţean, prilejuită de Zilele Judeţului Harghita şi, pe de altă parte, pentru anunţarea oficială a numelui celui căruia Consiliul Judeţean a decis în unanimitate să i se acorde premiul PRO HARGHITA 2015.

Pentru a face legătura cu enunţul din subtitlu, primul care a salutat asistenţa a fost, fireşte, primarul localităţii, Székely Ernő. A vorbit laudativ, fără ostentaţie, despre locul şi oamenii pe care-i „păstoreşte”, a vorbit despre trecutul istoric al comunei, despre realizările prezentului – şi nu sunt puţine, comuna este una înfloritoare – dar şi despre intenţiile de viitor, pe primul loc fiind păstrarea moştenirii culturale.

 

Prefect, dar şi prieten

Printre oaspeţii comunei Sâncrăieni – Consiliul Judeţean in corpore, consulul Ungariei la Miercurea-Ciuc, senatorul Tánczos Barna – care nu putea lipsi într-o astfel de zi din localitatea sa natală, primari, directori ai instituţiilor deconcentrate, şi evident, prefectul şi subprefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, respectiv Petres Sándor. În salutul de deschidere, prefectul a spus că participarea sa la această şedinţă festivă este una deosebită şi o consideră o onoare să fie prezent la şedinţa care practic este cea mai importantă dintre evenimentele ce au loc în tot judeţul cu prilejul Zilelor Judeţului Harghita 2015, ediţia a XI-a. „Poate nu este întâmplător faptul că această şedinţă şi zilele judeţului se desfăşoară premergător sărbătorii de Rusalii catolice, o sărbătoare de suflet, de credinţă pentru sute de mii de pelerini care vin în judeţ să se roage cu credinţă pentru sănătate, solidaritate, respect reciproc şi, de ce nu, pentru o convieţuire paşnică. Sigur că această şedinţă aduce astăzi un omagiu şi unor oameni deosebiţi, oameni care şi-au dat viaţa pentru comunitate şi şi-au pus toată viaţa în folosul comunităţii. Şi, aici, vreau să-l felicit pe d-l Kurkó Árpád, directorul fabricii de îmbuteliere a apei Perla Harghitei, un domn în adevăratul sens al cuvântului, un Om cu O şi un prieten, pentru că astăzi nu am calitatea doar de prefect, ci şi de prieten al d-lui Kurkó, un om care într-adevăr merită astăzi să i se decerneze premiul PRO HARGHITA şi mă bucur pentru el şi-l felicit cu respect împreună cu dumneavoastră. Prezenţa mea aici vreau să fie un mesaj de solidaritate, de colaborare cu celelalte instituţii şi vreau să mulţumesc şi Consiliului Judeţean Harghita pentru colaborare şi pentru lucrurile bune pe care reuşim să le facem de multe ori, dar vreau să fie şi un mesaj de respect reciproc şi convieţuire paşnică şi, indiferent de unele măsuri pe care trebuie să le luăm în conformitate cu legea, eu rămân un prefect şi al românilor, şi al maghiarilor. De aceea, de sub această poartă secuiască de deasupra mea (cadrul scenei casei de cultură este o poartă secuiască – n.n.), vreau să vă spun că eu rămân întotdeauna alături de cetăţenii judeţului Harghita, indiferent de etnie sau alte orientări. Vă felicit şi sper într-o relaţie foarte bună, la fel ca şi până acum” – a spus prefectul.

 

Omul şi comunitate

O temă generoasă „omul şi comunitatea” a fost dezvoltată de preotul Csató Béla, care, pentru că nu se afla la amvon, a recunoscut că în faţa celor prezenţi în sala mare a casei de cultură are emoţii. Cu cuvinte cu grijă alese, a dezvoltat acest subiect atât de meşteşugit, încât a dat o temă de gândire fiecăruia dintre cei prezenţi, amintindu-le că fiecare are o responsabilitate mare în construirea unei comunităţi trainice şi durabile.

 

Mecéna

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a reuşit să omagieze pe toţi cei prezenţi şi pe fiecare în parte, mulţumindu-le pentru participare, colaborare şi conlucrare în folosul dezvoltării judeţului. „Luăm sute de hotărâri, peste 1.000 de dispoziţii şi chiar dacă uneori mai revenim la o decizie sau alta, totuşi, în proporţie de 99% hotărârile Consiliului Judeţean s-au dovedit bune şi utile”. Foarte atent la detalii, preşedintele Borboly a salutat cu drag prezenţa medicului primar Doru Sângeorzan, premiatul Pro Harghita de anul trecut. „Privind în jur putem observa că ne aflăm în spaţiul care aparţine culturii, un spaţiu în care au loc evenimente care rămân memorabile. Este ştiut faptul că în spatele fiecărui artist renumit se află un susţinător care, în zilele noastre, se numeşte mecéna. În acele state în care este recunoscută importanţa artei, crearea şi păstrarea valorilor, rolul de formator cultural şi comunitar, acolo aceştia au luat forma susţinerii guvernamentale. În rândul minorităţilor rolul de susţinător a căpătat o importanţă deosebită, ne gândim doar la perioada dintre cele două războaie mondiale, când tipăriturile şi editarea cărţilor nu ar fi fost aceleaşi fără implicarea personalităţilor dispuse să se pună în slujba culturii şi astfel au avut loc un şir întreg de acţiuni de mecenat. Încep prin a spune că, privind locul în care ne aflăm, văd lucrul unei gazde pricepute care s-a angajat să îi poarte de grijă. Şi, în ceea ce-l priveşte pe Kurkó Árpád putem spune că şi-a îndeplinit în totalitate lucrurile pe care şi le-a asumat. A devenit un antreprenor de succes, a creat locuri de muncă pentru comunitate şi a ajutat peste tot indiferent de naţionalitate sau religie. Şi-a asumat răspunderea în faţa comunităţii, dar şi disponibilitatea în interesul pentru cultură. Sinonimele cuvântului mecéna sunt: apărător, patron, sponsor, protector, binevoitor, ajutător, toate acestea sunt adevărate în cazul lui Kurkó András. Toate acestea au contat atunci când, prin vot secret, consilierii judeţeni au hotărât unanim ca premiul PRO HARGHITA 2015 să fie atribuit acestui personaj, care cu modestia cel caracterizează a făcut foarte multe binefaceri pentru localnici, pentru judeţ şi dincolo de hotarele ţării – a conchis preşedintele Borboly.

 

Sărbătoritul

„Pentru mine este mai uşor să merg în Germania decât să vorbesc în faţa unei astfel de adunări. Mulţumesc tuturor celor care s-au gândit la mine dacă merit sau nu merit acest premiu şi recunosc că m-a surprins acest gest după multe alte personalităţi să urmez eu, având la activ 44 de ani de când lucrez – la Corbu, unde m-am născut, la Borsec, Topliţa, mai apoi aici la Sâncrăieni, unde şi doresc să continui ceea ce am început. M-am străduit să fiu de folos localnicilor, mă bucur că aici am trăit şi aici îmi cresc copiii pe care i-am învăţat să fie ca mine, să-şi iubească pământul natal. Sunt mândru de ceea ce am realizat pe plan profesional, cu ajutorul colegilor fără de care nu aş fi obţinut rezultate. De asemenea, m-au ajutat locuitorii, conducerea judeţului pe care am putut să mă sprijin întotdeauna. Mă folosesc de acest prilej pentru a mulţumi sincer tuturor celor care în 25 de ani mi-au fost alături şi pentru care a meritat să muncesc. Doamnelor şi domnilor, cu emoţie mulţumesc pentru faptul că anul acesta eu sunt ales să primesc premiul PRO HARGHITA, mulţumesc că m-aţi onorat cu prezenţa: Doamne-ajută!” – a spus, într-un suflet, d-l Kurkó.

 

Şi în această zi

Că sărbătoritul este într-adevăr un mecéna o dovedeşte faptul că descoperind că pe lângă diplomă a mai primit un plic cu 1.500 de euro, a anunţat că suma respectivă o donează Fundaţiei „Sf. Elisabeta” prin fiul său Gyárfás, care a ajutat foarte mult această fundaţie.

În acest fel – festiv şi colorat, am putea spune – s-a încheiat şedinţa festivă de la Sâncrăieni. După ce, evident, s-a ciocnit un pahar cu şampanie.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.