Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numele viitorului premier va influenţa opţiunea UDMR | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Politic » Numele viitorului premier va influenţa opţiunea UDMR
Numele viitorului premier va influenţa opţiunea UDMR

Numele viitorului premier va influenţa opţiunea UDMR

 Maghiarii aleg pragmatismul, adică rămânerea la guvernare, adică (foarte probabil) Victor Ponta

Liderii UDMR Harghita consideră că decizia privind susţinerea unuia dintre candidaţii rămaşi în cursa electorală pentru turul doi al prezidenţialelor trebuie să fie una pragmatică, bazată pe consultarea cu organizaţiile locale, dar recunosc că aceasta ar putea fi influenţată de numele viitorului premier sau de posibilitatea rămânerii la guvernare sau a intrării în opoziţie.

Senatorul UDMR Tánczos Barna a declarat într-o conferinţă de presă ţinută luni la Miercurea-Ciuc că dacă Victor Ponta are şanse mari de reuşită este o opţiune viabilă pentru UDMR, dar a punctat că decizia privind susţinerea unui candidat pentru turul poate fi influenţată hotărâtor de numele viitorului premier.

„În cazul în care Victor Ponta are şanse mai mari de reuşită, este o opţiune viabilă şi plauzibilă pentru UDMR. Lucrurile nu sunt încă adjudecate, nu ştie nimeni dacă domnul Victor Ponta poate să câştige alegerile, următoarele două-trei zile vor fi foarte importante, o să vedem cine sunt prim-miniştrii propuşi; poate să influenţeze în mod hotărâtor decizia noastră inclusiv numele primului-ministru, care o să ia locul d-lui Victor Ponta”, a afirmat Tánczos Barna, preluat de Agerpres.

Senatorul UDMR a reiterat faptul că ecuaţia este complicată, întrucât, pe de o parte, Klaus Iohannis este „un minoritar din rândul saşilor”, reprezentant al Partidului Popular European, familie politică din care face parte şi Uniunea, iar pe de alta, Victor Ponta este un socialist, „partener de guvernare cu UDMR”. Tánczos Barna a subliniat însă că, din punctul său de vedere, Klaus Iohannis nu poate reprezenta interesele comunităţii maghiare întrucât nu are o gândire de perspectivă şi un proiect de viitor pentru minorităţile naţionale din România.

„Din punctul meu de vedere, domnul Klaus Iohannis nu poate fi considerat un reprezentant al nici unei minorităţi din România, în programul dânsului şi în apariţiile publice nici nu a pomenit de această problematică a României, nu pot să accept ca un sas să aibă o asemenea atitudine în momentul în care ştim că România nu este omogenă din acest punct de vedere. Şi dacă nici dânsul nu are o gândire de perspectivă şi un proiect de viitor pentru comunităţile care trăiesc în minoritate în România, nu cred că poate reprezenta interesele comunităţii maghiare. Însă este normal ca foarte mulţi maghiari din România să îl simpatizeze şi pot să îl şi voteze”, a spus Tánczos.

El a adăugat că decizia se va lua în urma unei dezbateri în cadrul Uniunii şi va fi una pragmatică, bazată pe interesele şi posibilităţile comunităţii, punctând că, în opinia sa, modul în care UDMR vede viitorul maghiarimii este complet diferit de felul în care Klaus Iohannis vede reprezentarea intereselor saşilor.

„Interesele noastre, modul în care vedem viitorul maghiarilor din România, modul în care vedem păstrarea identităţii, a culturii, a tradiţiilor acestei minorităţi din România sunt complet diferite de cum vede domnul Iohannis reprezentarea intereselor saşilor în România şi aceste lucruri nu seamănă deloc între ele. Dânsul, – şi o spun cu regret – sincer, din păcate, face parte dintr-o minoritate care este pe cale de dispariţie în România, o minoritate care nu mai pune accent pe şcoli, nu mai pune accent pe biserica proprie, pe cultura proprie şi încet-încet o să devină istorie şi doar în statistici o să mai apară saşii ca o minoritate care trăieşte în România” a afirmat Tánczos.

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a spus că decizia de susţinere a candidatului din turul doi trebuie să se bazeze pe dialogul cu organizaţiile locale şi a subliniat că până joi trebuie să se contureze un răspuns foarte clar în acest sens.

„Nu avem opţiuni bune, ci avem opţiuni. Avem experienţe pozitive şi negative cu toţi partenerii politici din Parlamentul României şi lucrurile acestea contează foarte mult şi contează şi situaţia în care ne aflăm, unde avem un parteneriat politic pe un program de guvernare”, a declarat Korodi, care a mai adăugat că în realitatea politicii româneşti „nu există o soluţie ideală pentru turul doi pentru comunitatea maghiară”.

Liderul Organizaţiei Teritoriale UDMR Ciuc, Borboly Csaba, a fost mult mai concis şi a spus că, din punctul său de vedere, Uniunea trebuie să decidă dacă doreşte să mai fie la guvernare sau vrea să intre în opoziţie. UDMR va lua, joi, o decizie referitoare la candidatul pe care îl va propune, pentru susţinere, comunităţii maghiare, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, la Cluj-Napoca urmând să se întrunească Consiliul Permanent al Uniunii.

Gina ŞTEFAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Faptul că un minoritar a ajuns candidat la Președinția României, cu șanse reale de a fi ales , în principal de etnici români, este o dovadă în plus că în această țară nu există discriminarea minorităților naționale! Așa cum se tot plâng maghiarii pe la toate curțile occidentale! UDMR-ul nu vrea să-l voteze pentru că Iohannis nu are ca obiective separatismul și federalizarea statului român!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.