Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul persoanelor muşcate de căpuşe a crescut exponenţial | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Numărul persoanelor muşcate de căpuşe a crescut exponenţial
Numărul persoanelor muşcate de căpuşe a crescut exponenţial

Numărul persoanelor muşcate de căpuşe a crescut exponenţial

Insecta poate transmite boala Lyme, o encefalită lent progresivă nevindecabilă

Numărul persoanelor muşcate de căpuşe, care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Miercurea-Ciuc, a crescut în ultimele săptămâni.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat că, dacă în luna aprilie s-au înregistrat doar 11 cazuri, în luna mai un număr de 98 de persoane muşcate de căpuşe s-au prezentat la UPU, dintre acestea 19 fiind copii. Datele statistice mai arată că în primele şapte zile ale lunii iunie s-au înregistrat deja 16 cazuri, dintre care cinci la copii.

Potrivit dr. Demeter, spre deosebire de anii trecuţi, oamenii au conştientizat că trebuie să se prezinte la medic imediat ce au fost muşcaţi de o căpuşă, motiv pentru care cazurile înregistrate nu au fost grave, neglijate sau suprainfectate.

Toţi cei care au ajuns la Urgenţă au fost muşcaţi de căpuşe în timp ce se aflau la picnic sau în drumeţii pe pajişti sau păşune unde pasc oi sau capre. Numărul acestora este mai mare, întrucât mulţi aleg să ceară ajutorul medicilor de familie sau al celor de la centrele de permanenţă atunci când au o astfel de problemă şi nu ajung la unităţile de primiri urgenţe de la spitale.

Dr. Demeter le-a recomandat iubitorilor de natură să evite, pe cât posibil, zonele în care pasc oile sau caprele, să nu se aşeze direct pe iarbă şi să poarte îmbrăcăminte care să le acopere mâinile şi picioarele.

Totodată, cei care au fost muşcaţi de căpuşe sunt rugaţi să se prezinte la medic, întrucât această insectă poate transmite boala Lyme, o encefalită care nu se vindecă, este lent progresivă şi afectează serios capacitatea de muncă a celui infectat. (Lia MATEI)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.