Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul pensionarilor a scăzut în Harghita, faţă de 2020 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Numărul pensionarilor a scăzut în Harghita, faţă de 2020
Numărul pensionarilor a scăzut în Harghita, faţă de 2020

Numărul pensionarilor a scăzut în Harghita, faţă de 2020

  • În luna martie 2021 se înregistrau cu 889 mai puţini decât în aceeaşi lună a anului trecut, când numărul beneficiarilor sistemului public de pensii aflaţi în plată la nivelul judeţului Harghita era de 76.262

Potrivit datelor furnizate de Dósa Erika, director executiv adjunct cu atribuţii de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Harghita, în martie 2021 erau înregistraţi în judeţ 75.373 de pensionari ai sistemului public de pensii, dintre care 2.176 de pensionari ai fostului sistem de asigurări sociale al agricultorilor.

Prin intermediul Casei Judeţene de Pensii Harghita, în luna de referinţă s-a asigurat plata drepturilor băneşti pentru 56.928 de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă, pentru 308 persoane îndreptăţite la pensie anticipată şi pentru 2.177 de beneficiari de pensie anticipată parţială. De asemenea, au fost plătite pensiile de urmaş unui număr de 6.854 de destinatari şi cele de invaliditate pentru 6.930 de persoane.

Dintre cei 2.176 de pensionari ai fostului sistem de asigurări sociale al agricultorilor, peste 80% (1.757 de pensionari) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, iar 417 primesc pensie de urmaş. Lor li se adaugă doi beneficiari de pensie de invaliditate.

În martie 2021, pensia medie lunară de asigurări sociale la nivelul judeţului Harghita era de 1.482 de lei, faţă de pensia medie lunară pe ţară, de 1.599 de lei.

De anul trecut, începând din 1 septembrie, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 14%, ajungând la 1.442 de lei.

„Menţionăm că majorarea pensiilor prin modificarea valorii punctului de pensie se efectuează în mod automat, prin sistemul informatizat al CNPP şi nu necesită emiterea unei decizii de recalculare. În prezent, pe baza Ordinului nr. 108 din 28.01.2021, emis de Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, se efectuează evaluarea dosarelor de pensie aflate în plată, în vederea recalculării drepturilor stabilite”, a precizat Dósa Erika.

Recalcularea drepturilor stabilite dublează activitatea angajaţilor caselor teritoriale de pensii, deja supraîncărcaţi. La CJP Harghita, procesul de evaluare a început cu personalul existent, mult subdimensionat în raport cu volumul crescut de muncă, pe parcurs fiind suplimentat cu o singură persoană, detaşată pe perioadă determinată de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita.

„Am avut un an greu, cu mari provocări, şi nici anul 2021 nu pare a fi mai simplu. (…) Mari greutăţi întâmpinăm şi în domeniul pensiilor internaţionale, întrucât colaborarea cu instituţiile omoloage a devenit şi mai dificilă. Astfel, solicitările şi documentele au ajuns cu mari întârzieri la noi şi la beneficiari”, a declarat directorul executiv adjunct cu atribuţii de director executiv al CJP Harghita.

Principiul solidarităţii între generaţii

În urmă cu două decenii, în România erau peste patru milioane de pensionari de asigurări sociale de stat. Numărul beneficiarilor sistemului public de pensii a crescut, depăşind în prezent 5,1 milioane de persoane, conform statisticilor naţionale.

Raportul dintre numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale şi cel al salariaţilor diferă de la un judeţ la altul. În medie, în România zece salariaţi susţin nouă pensionari. Însă în teritoriu variaţiile sunt semnificative. De pildă, în Teleorman 10 salariaţi susţin 16 pensionari, la Giurgiu şi la Vaslui raportul este de 15 pensionari la 10 angajaţi, în vreme ce în Ilfov patru pensionari de asigurări sociale de stat sunt susţinuţi de zece salariaţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În Harghita, actualmente numărul salariaţilor îl depăşeşte sensibil pe cel al pensionarilor sistemului public de pensii.

„În martie 2021, numărul angajaţilor înregistraţi în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Harghita, pentru care angajatorii au depus declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate a fost de 76.449 de persoane, faţă de numărul pensionarilor aflaţi în plată în luna de referinţă, de 75.373. La Casa Judeţeană de Pensii Harghita mai sunt şi 328 de contracte de asigurări sociale active, încheiate conform prevederilor Legii nr. 263/2010 (privind sistemul unitar de pensii publice – n.a.)”, a specificat Dósa Erika.

Deşi fiecare angajat a fost de-a lungul timpului taxat pentru Asigurări sociale – CAS, pentru Asigurări sociale de sănătate – CASS, în ultimii ani contribuţia fiind de aproximativ 45% din salariu brut, statul nu a vărsat contribuţiile actualilor pensionari, pe vremea când erau angajaţi, într-un cont distinct, din care să le dea înapoi banii sub formă de pensie lunară.

Pensiile de astăzi se plătesc din banii cotizaţi de actualii angajaţi, urmând ca ei să îşi primească pensiile din banii viitorilor angajaţi şi aşa mai departe. Acesta este principiul pe care este construit sistemul public de pensii, „Principiul solidarităţii între generaţii” sau „Pay as you go”, cum este cunoscut în afara ţării.

Viitorul nu arată bine în condiţiile în care se constată accentuarea îmbătrânirii demografice în România, rata şomajului creşte, tinerii migrează în căutare de joburi mai bine plătite, iar marea majoritate a românilor activi trăiesc de la un salariu la celălalt, nepermiţându-şi noi surse de pensie precum Pilonul II – pensia în administrare privată şi Pilonul III – pensia facultativă.

***

Odată cu instituirea stării de urgenţă impusă de pandemia COVID-19, angajaţii CJP Harghita au fost nevoiţi să facă faţă unei provocări nemaiîntâlnite în administraţia publică. Au reorganizat activitatea, au suspendat relaţiile cu publicul şi au creat infrastructura necesară comunicării online. Dar pensionarii fie nu dispun de dispozitivele necesare, fie se obişnuiesc greu să comunice online.

„Am fost nevoiţi să lucrăm în regim «home office», modalitate de lucru necunoscută până atunci în sistemul nostru. Activitatea noastră a fost îngreunată şi de suspendarea a relaţiilor cu publicul. Pe timpul pandemiei au fost dezvoltate serviciile electronice la nivelul caselor de pensii, s-a creat posibilitatea de a transmite solicitările, cu documentele aferente, prin e-mail sau prin intermediul Portalului creat de Casa Naţională de Pensii Publice (https://www.cnpp.ro/servicii-electronice). Tot în această perioadă s-a lansat proiectul «Un singur drum la Casa de Pensii», serviciu care vine în sprijinul cetăţeanului prin simplificarea şi eficientizarea serviciilor oferite, prin evitarea drumurilor inutile între instituţii (https://pensiamea.ro). Cu toate acestea, a crescut numărul cererilor trimise prin poştă, ceea ce demonstrează faptul că populaţia de vârsta a treia se obişnuieşte mai greu cu forma de comunicare de tip online. (…) Solicitanţii se mai pot adresa şi prin e-mail instituţiei noastre, în funcţie de tipul solicitării, la următoarele adrese:

– stagii.cjphr@gmail.com pentru probleme/întrebări/solicitări legate de stagii de cotizare;

– plati.cjphr@gmail.com pentru probleme legate de plata pensiilor;

– cjphr19@gmail.com pentru pensii internaţionale;

– stabpensii19@gmail.com pentru solicitările legate de stabilirea pensiilor.

Mulţumită colectivului devotat care lucrează la Casa de Pensii Harghita, vom încerca să îmbunătăţim în continuare serviciile oferite şi depunem toate diligenţele pentru a soluţiona cererile în timp optim şi legal”, a conchis Dósa Erika, directorul executiv adjunct cu atribuţii de director executiv al CJP Harghita.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.