Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul INumărul infracţiunilor şi volumul de material lemnos tăiat ilegal, în scădere | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I
Numărul infracţiunilor şi volumul de material lemnos tăiat ilegal, în scădere
<h5><i>Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I</i></h5>Numărul infracţiunilor şi volumul de material lemnos tăiat ilegal, în scădere

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe semestrul I
Numărul infracţiunilor şi volumul de material lemnos tăiat ilegal, în scădere

Un număr de 13 infracţiuni au fost constatate în primul semestru al acestui an pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021, când s-au înregistrat 18 astfel de fapte penale. Astfel s-a menţinut şi în judeţul Harghita tendinţa de scădere a tăierilor ilegale de material lemnos, la fel ca în toată ţara, după punerea în funcţiune a SUMAL 2.0 la începutul anului trecut, conform raportărilor oficiale. În primele 6 luni ale acestui an, din totalul infracţiunilor constatate, cinci au fost pe suprafeţele proprietate publică a statului şi opt pe terenurile altor proprietari, dar administrate de direcţia silvică.

În perioada amintită a scăzut şi volumul de material lemnos tăiat ilegal, de la 120 metri cubi în 2021 la 48 mc în acest an. Din cantitatea totală tăiată ilegal, 26 metri cubi s-au înregistrat pe suprafeţele proprietate publică a statului şi 22 mc pe terenurile altor proprietari, dar administrate de DS Harghita. Valoarea totală a pagubelor se ridică la peste 35.000 de lei.

Datele statistice reies din analiza activităţii de pază a pădurilor pe semestrul I, realizată de DS Harghita.

În primele şase luni ale acestui an, la fel ca în 2021, nu s-a aplicat nici o sancţiune contravenţională, lucru datorat modificărilor aduse Codului silvic în 2020. După cum s-a mai precizat, una dintre modificări prevede că tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică, nemaifiind condiţionată de cuantumul pagubei produse.

Conform documentului citat, pădurarii direcţiei au găsit în pădure 76 mc de material lemnos tăiat ilegal şi abandonat (53 de metri cubi în 2020), cantitate ce va fi valorificată prin licitaţie.

În acest an, până în prezent, pe suprafeţele administrate de DS Harghita nu au fost identificate situaţii de păşunat abuziv ori incendii în fondul forestier.

Situaţia la cele cinci ocoalele silvice din cadrul DS Harghita

În primul semestru, la Ocolul Silvic (OS) Topliţa au fost constatate cinci infracţiuni, faţă de nouă astfel de fapte în aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul total de material lemnos tăiat ilegal a fost de 16 mc (65 mc în prima jumătate a anului trecut).

La OS Borsec,au fost înregistrate patru infracţiuni, faţă de nici o astfel de faptă în primul semestru din 2021. Cantitatea de lemn tăiată ilegal ca urmare a infracţiunilor a fost de 11 metri cubi.

La OS Tulgheş, în acest an au fost constatate trei infracţiuni. Volumul de material lemnos tăiat ilegal a fost de 20 mc.

La OS Homorod, în perioada amintită a fost înregistrată o infracţiune, în scădere faţă de anul trecut, când au fost cinci astfel de fapte.

La OS Miercurea-Ciuc nu a fost constatată nicio infracţiune (una în semestrul I 2021). În schimb, la acest ocol silvic a fost găsită abandonată în pădure cantitatea de 76 mc material lemnos.

Amenzi de 42.000 lei în urma neregulilor identificate la circulaţia materialului lemnos

Potrivit documentului citat, în prima jumătate a acestui an au fost efectuate de către silvicultori împreună cu poliţişti un număr de 316 acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos, la fel ca în aceeaşi perioadă a lui 2021. În urma acestor acţiuni de control au fost aplicate 43 de amenzi (35 în 2021), în valoare totală de 42.000 lei. Materialul lemnos confiscat ca urmare a neregulilor constatate a fost în cantitate de 67 metri cubi (34 mc anul trecut).

Suprafaţa fondului forestier al judeţului Harghita este de 264.109 ha, din care direcţia silvică are în administrare o suprafaţă totală de 90.339 hectare, diferenţa fiind în paza ocoalelor silvice private. Din totalul de 90.339 ha, 22.856 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.