Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul elevilor harghiteni care s-au înscris la cursuri de limba şi cultura chineză aproape s-a dublat faţă de anul trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Învățământ » Numărul elevilor harghiteni care s-au înscris la cursuri de limba şi cultura chineză aproape s-a dublat faţă de anul trecut
Numărul elevilor harghiteni care s-au înscris la cursuri de limba şi cultura chineză aproape s-a dublat faţă de anul trecut

Numărul elevilor harghiteni care s-au înscris la cursuri de limba şi cultura chineză aproape s-a dublat faţă de anul trecut

 În acest an şcolar aproximativ 500 de copii vor lua parte la aceste ore opţionale

Un număr de 500 de elevi vor participa la cursul opţional de limba şi cultura chineză – aproape dublu faţă de anul trecut – care se desfăşoară în baza unui acord de colaborare încheiat între Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Institutul Confucius din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, cu avizul Instituţiei Prefectului. Cursurile – care sunt predate de două voluntare din China – se vor desfăşura la opt şcoli din trei municipii din judeţ: Liceul Teoretic „Sfântul Nicolae” şi Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” – Gheorgheni; Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” şi Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” – Topliţa; Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Şcoala Generală „Liviu Rebreanu”, Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” şi Colegiul Naţional „Márton Áron” – Miercurea-Ciuc. Deschiderea festivă a programului în acest an şcolar a avut loc ieri, la Casa Corpului Didactic din municipiul reşedinţă de judeţ.

Cu această ocazie, prefectul Adrian Jean Andrei a arătat că acest proiect, practic, „a început de la mine din birou anul trecut, când d-l prof. Oprean şi cu d-l Song (n.n. – reprezentanţi ai Institutului Confucius din Sibiu) împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar au fost prezenţi şi am convenit să semnăm acel acord de cooperare pentru acest proiect”. „Un acord de cooperare care avea ca scop intensificarea cunoaşterii interculturale prin furnizarea unor elemente de educaţie de către Institutul Confucius pentru o mai bună cunoaştere a limbii, a culturii şi a civilizaţiei asiatice, în speţă a Chinei şi a limbii chineze. (…) Cred că pentru judeţul Harghita e un proiect extrem de benefic. (…) Ceea ce este de remarcat este că predarea se face în limba engleză, practic, elevii învaţă două limbi, ceea ce este foarte benefic”, a spus prefectul judeţului.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Barti Tihamér, a spus că „noi trăim multiculturalitatea în acest judeţ. Şi prin această legătură cu cultura chineză eu cred că îmbogăţim această senzaţie de multiculturalism pe care o trăim aici”.

Inspectorul şcolar general Petru Gârbea a explicat că rezultatele de anul trecut „ne-au întărit ideea că merită să continuăm programul”.

„Faptul că suntem astăzi aici înseamnă că proiectul este bun şi merită toate eforturile noastre”, a spus şi prof. univ. dr. Song Shaofeng, din partea Institutului Confucius din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Acesta a prezentat, în cuvântul său ţinut în limba română, programul Confucius, arătând că principiul acestuia este „armonie în lume”. În România sunt patru Institute Confucius: la Sibiu (care este şi cel mai vechi), Cluj, Braşov şi Bucureşti.

Inspectorul şcolar Aurora Panaite a prezentat rezultatele implementării programului Confucius în judeţul Harghita, în anul şcolar 2015/2016. Potrivit acesteia, anul trecut s-au înscris 256 de elevi din Topliţa, Gheorgheni, Miercurea-Ciuc şi Odorheiu-Secuiesc, însă o parte dintre ei au renunţat pe parcurs, astfel că l-au finalizat 57 de cursanţi, fiind o materie opţională. „Faptul că există elevi care au ţinut pasul până la final contează foarte mult”, a apreciat inspectorul şcolar. La finalul cursurilor, în această vară, a mai spus prof. Aurora Panaite, pentru aprofundarea şi îmbogăţirea cunoştinţelor, s-a organizat o tabără în China, la care au participat şi trei eleve de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc. Cele trei eleve – Tamara Muscă, Ioana Ene şi Ana Maria Stanciu – dar şi prof. Aurora Parfeni, care a făcut parte din echipajul harghitean, au prezentat impresiile în urma vizitei în China.

Prof. Magdalena Dumbravă, directorul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, unul dintre liceele în care s-au înscris cei mai mulţi cursanţi, a spus că elevii doresc, pe lângă activităţile de învăţare a limbii chineze, foarte multe activităţi practice, cu accent pe elemente de cultură chineză.

Inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu a explicat că, prin acest proiect, „pe lângă culturile română şi maghiară, se implementează o nouă cultură şi o nouă limbă la noi în judeţ, cea chineză”. „Ne bucurăm că numărul de elevi a crescut. (…) Anul acesta am selectat 500 de copii, pentru că cererile erau în jur de 800. Dar, având doar două profesoare care vor preda chineza, judeţul fiind destul de împrăştiat, nu am avut posibilitatea de a-i include pe toţi. Cu bani puţini încercăm să facem lucruri frumoase. Aici, Institutul Confucius cu Inspectoratul Şcolar îşi dau mâna pentru a sprijini această activitate”, a spus prof. Cristinel Glodeanu. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.