Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul cazurilor COVID-19 pozitive creşte în municipiul Topliţa; alarmant la Sărmaş şi Gălăuţaş | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Numărul cazurilor COVID-19 pozitive creşte în municipiul Topliţa; alarmant la Sărmaş şi Gălăuţaş
Numărul cazurilor COVID-19 pozitive creşte în municipiul Topliţa; alarmant la Sărmaş şi Gălăuţaş

Numărul cazurilor COVID-19 pozitive creşte în municipiul Topliţa; alarmant la Sărmaş şi Gălăuţaş

  • Dr. Alexandra Ioniţă: „Un indice de pozitivare de 50% dintre cei care se prezintă la spitalul din Topliţa este foarte mare. (…) Din păcate, aceasta este realitatea; lupta trebuie să se dea în comunitate, nu în spitale”

Spitalul Municipal Topliţa este o unitate medicală non-COVID, care asigură momentan preluarea suspecţilor în vederea diagnosticării. Unitatea medicală nu beneficiază nici de secţie de Boli Infecţioase şi nici de medic infecţionist.

Pentru a evita apariţia unui nou focar la nivelul spitalului – după cel din luna iulie – fiecare persoană internată este testată. Iar procedura adoptată şi-a dovedit eficienţa, în condiţiile în care mai mulţi pacienţi asimptomatici testaţi au fost confirmaţi ca purtători ai virusului SARS-CoV-2.

Probele RT-PCR se recoltează zilnic, la nevoie chiar şi de două ori pe zi, apoi se trimit la procesare; iar rezultatele testelor ajung la spital de obicei în aceeaşi zi.

Până la sosirea acestora, pacienţii sunt internaţi în izolatoarele amenajate pe fiecare secţie – rezerve cu băi proprii, unde bolnavii stau separaţi de ceilalţi pacienţi spitalizaţi.

În cazul în care rezultatul testării RT-PCR este pozitiv, dacă starea pacientului permite, acesta se poate izola şi vindeca la domiciliu, sub îndrumarea şi monitorizarea medicului de familie, cazurile medii şi grave urmând să fie transferate către unul dintre spitalele din judeţ care le poate acorda asistenţa necesară.

„Foarte mulţi pacienţi asimptomatici, veniţi cu alte probleme la spitalul nostru, au fost depistaţi pozitivi. Cei cu forme uşoare sunt externaţi şi se izolează acasă, iar pacienţii cu comorbidităţi, pneumonie sau o formă medie – până acum nu am avut forme severe în spital – îi transferăm către unităţile sanitare desemnate COVID, acolo unde există locuri disponibile, având în vedere transmiterea comunitară extinsă”, a precizat dr. Alexandra Ioniţă, directoarea medicală a Spitalului Municipal Topliţa.

De la începutul epidemiei şi până în prezent, la spitalul topliţean au fost depistate pozitive la noul coronavirus 186 de persoane din municipiul de pe Mureşul Superior şi din localităţile învecinate, arondate unităţii medicale. Între acestea nu sunt incluse cele 38 de persoane – personal medical în majoritate asimptomatic şi opt pacienţi transferaţi la spitalul suport din Odorheiu Secuiesc – care au constituit focarul din vară.

În ultimele zile, însă, numărul cazurilor de infecţii cu noul coronavirus confirmate în zonă creşte de la o zi la alta.

„Avem din ce în ce mai mulţi. În medie, la nivelul spitalului nostru facem în jur de 20 de recoltări zilnic şi cam jumătate dintre acestea sunt pozitive în ultima perioadă. Când în alte localităţi din Harghita erau şi câte 130 de persoane pozitive, noi nu aveam astfel de cazuri. Dar acum virusul s-a răspândit foarte mult în comunitate, iar un indice de pozitivare de 50% dintre cei care se prezintă la spitalul din Topliţa este foarte mare. Avem şi cazuri în rândul personalului medical, asimptomatice, testate la întoarcerea din concediu, care au fost trimise în izolare. Ele nu s-au infectat în spital, ci tot în comunitate. Din fericire, regulile interne se respectă. Problema majoră ar fi la Urgenţe, care se aglomerează cu pacienţi trimişi de medicii de familie la testare. Acum lucrăm la o metodologie, ca să-i putem ajuta pe medicii de familie – pentru că ei mai au şi varianta de testare la domiciliu, prin Ambulanţă – eventual să le facem un program de testare, pentru că ei trimit pacienţi la orice oră şi atunci întrerup activitatea pe Urgenţe”, a punctat dr. Alexandra Ioniţă.

În paralel, conducerea medicală a Spitalului Municipal Topliţa, alături de medici, încearcă să identifice posibilităţi pentru amenajarea unui compartiment, iniţial cu 10 paturi, pentru a veni în sprijinul pacienţilor COVID-19 cu forme moderate, dar şi în sprijinul celorlalte spitale, care sunt deja aglomerate.

„Adevărul este că spitalele sunt foarte aglomerate, mai ales în partea de sud a judeţului, unde sunt zone cu foarte multe cazuri. Toată lumea trebuie să se implice, trebuie să tratăm pacientul, indiferent că este bolnav de COVID sau suferă de altă boală. Trebuie să avem în vedere şi transmiterea comunitară foarte accelerată şi ne aşteptăm la un număr mare de cazuri. Avem acum un potenţial focar la Sărmaş, unde sunt foarte multe cazuri, în Gălăuţaş la fel, iar în ultima perioadă avem mai multe persoane confirmate pozitive din Topliţa. Dacă lumea ar înţelege să respecte regulile simple – să poarte masca, să se dezinfecteze, să păstreze distanţa fizică, lucrurile ar sta mult mai bine. Dacă nu întrerupi lanţul de transmitere, lucrurile nu se vor opri”, a afirmat directoarea medicală a spitalului din Topliţa.

De miercuri, potrivit hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, purtarea măştii în municipiul Topliţa este obligatorie atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise.

„Aseară, când mergeam către casă, lumea se plimba ca într-o zi frumoasă, fără măşti, fără probleme. Capacitatea de înţelegere a oamenilor şi teoriile conspiraţioniste sunt principalele noastre probleme. Din păcate, aceasta este realitatea; lupta trebuie să se dea în comunitate, nu în spitale”, a remarcat dr. Alexandra Ioniţă.

În prezent, Spitalul Municipal Topliţa dispune de echipamentele de protecţie necesare, există şi un stoc minim, care se reface ori de câte ori se impune, iar la nivel de ATI sunt patru ventilatoare mecanice la opt paturi.

***

În contextul pandemiei şi al restricţiilor impuse, investiţiile la Spitalul Municipal Topliţa au avut de suferit. În prezent este în derulare o procedură de achiziţie de aparatură medicală, cuprinzând un aparat de ventilaţie mecanică, injectomate, infuzomate, un ecograf cu sondă convexă şi liniară, o staţie centrală de monitorizare şi monitoarele ataşate, precum şi paturi ATI, pentru a face faţă solicitărilor actuale şi viitoarelor provocări.

„Investiţii nu am putut face şi din cauza pandemiei, pentru că acestea presupuneau accesul în spital, în condiţiile în care şi în momentul de faţă sunt suspendate intrările persoanelor străine în spital”, a arătat Mihaela Dan, managerul Spitalului Municipal Topliţa.

Unitatea medicală topliţeană asigură asistenţă medicală pentru o populaţie de aproximativ 40.000 de locuitori din zona urbană Topliţa şi Borsec, locuitorilor din zona rurală învecinată, din comunele Bilbor, Corbu, Tulgheş, Gălăuţaş, Sărmaş, Subcetate, precum şi celor din Stânceni şi Lunca Bradului din judeţul Mureş.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.