Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nu aveţi motiv să vă panicaţi, dar aveţi motiv să fiţi mai vigilenţi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Nu aveţi motiv să vă panicaţi, dar aveţi motiv să fiţi mai vigilenţi
Nu aveţi motiv să vă panicaţi, dar aveţi motiv să fiţi mai vigilenţi

Nu aveţi motiv să vă panicaţi, dar aveţi motiv să fiţi mai vigilenţi

De ce?

De ce nu este cazul să vă panicaţi? Pentru că Poliţia municipală fie a fost sesizată, fie s-a autosesizat, cert este că a iniţiat o anchetă. Am aflat acest lucru de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi al Poliţiei municipiului Miercurea-Ciuc, Gheorghe Filip, care, imediat ce a spus că ancheta este în curs, fireşte, nu ne-a mai putut spune altceva. Ceea ce sper eu este ca ancheta să se finalizeze cât mai curând şi să scăpăm de teama de a li se întâmpla ceva rău adolescentelor din oraş. Prin urmare, cum decurge ancheta nu vă pot spune, îi las pe profesionişti să-şi facă datoria, dar în cele ce urmează îmi voi face datoria de a vă spune, pe scurt, ce anume s-a întâmplat, ce anume a pus pe jar, cum s-ar zice, autoritatea publică locală şi nu numai.

Fără panică, doar vigilenţă

La o recentă întâlnire cu presa, după o şedinţă extraordinară a Consiliului local, viceprimarul Antal Attila m-a lămurit la ce se refereau consilierii care au propus să se aştearnă pe hârtie întrebările la care vor să capete răspuns de la Poliţia municipală. Mi s-a părut cel puţin ciudat acest demers, ştiind că săptămânal aveau loc întâlniri la vârf între cele două instituţii, iar trimestrial şeful Poliţiei municipale prezenta în şedinţele de consiliu o informare sau raport, după caz. Primarul municipiului, nu o dată, a informat consiliul că există o colaborare foarte bună cu poliţia. S-a întâmplat, însă, ca relaţia să se răcească, mai nou consiliul ar vrea ca poliţia să vină şi să participe la dezbateri şi discuţii în cadrul comisiei juridice – comisie de specialitate a Consiliului local municipal – iar poliţia doreşte să-i fie trimise întrebările în scris. Pe scurt, mai nou relaţia între cele două instituţii se rezumă la scrisori din ambele sensuri, ceea ce este de-a dreptul absurd, în situaţia în care distanţa dintre cele două sedii este, cum s-ar zice, la doi paşi. Şi această „răceală” se întâmplă exact când elevi, profesori, părinţi sunt speriaţi de faptul că „unii elevi plasează pliculeţe (eu nu pot afirma că pliculeţele conţin droguri, dar viceprimarul asta susţine), serviciu pentru care primesc nişte bănuţi”, sau că în oraş „un tip cu o maşină neagră luxoasă ademeneşte fetiţe pe care le filmează în posturi ruşinoase şi apoi le şantajează şi le oferă şi altor tipi dacă vor să nu le facă de ruşinea lumii”. Pe bună dreptate, aceste chestiuni sunt foarte grave şi e de înţeles îngrijorarea nu numai a consilierilor, ci şi a profesorilor şi a părinţilor. De fapt, ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi şi ar trebui să luăm atitudine dacă întâlnim astfel de cazuri pentru ca ele să nu se întâmple. Viceprimarul mai spunea că îndrăzneala tipului cu maşină neagră a mers până-ntr-acolo încât l-a ameninţat prin telefon pe dirigintele unei fetiţe. Acum, când ştim că poliţia are anchetă în curs, vigilenţa părinţilor şi a profesorilor nu trebuie să slăbească, copii care au bani – dar nu de la părinţi – ar trebui întrebaţi cum au făcut rost de ei, şi tot părinţilor le revine sarcina să comunice cu fiicele lor, să le pună în temă cu pericolele străzii şi posibilele capcane ce pot apărea din partea unor necunoscuţi.

O sincopă

Situaţia care s-a creat în relaţia dintre Consiliul local şi Poliţa municipală este dăunătoare şi ar trebui depăşită. Nu sunt în măsură să cântăresc lucrurile şi să spun de partea cui este dreptatea, fiecare are partea lui de dreptate, dar ar fi timpul să se ajungă la un compromis, să se reînnoade firul acolo unde s-a rupt. Viceprimarul Antal, amintindu-şi de perioada întâlnirilor protocolare afirma că „nu de protocoale ne e dor acum, ci de o colaborare cum e firesc între două instituţii”. La rândul său, purtătorul de cuvânt Gheorghe Filip mi-a precizat că „această sincopă de colaborare nu ne poate fi imputată nouă şi buna noastră credinţă va fi dovedită prin răspunsurile la întrebările consilierilor în secunda următoare după ce vom primi întrebările, şi dacă vom fi invitaţi la întâlniri, vom onora aceste invitaţii”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.